Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet

2024. április 23. 21:41
Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli.

Szeglethy György 170 évvel ezelőtt, 1854. április 20-án született, és 1899-től 1910-ig vezette a várost. Az ő nevéhez kötődik a városi csatornarendszer kiépítése, a villamoshálózat létrehozása, vagy a Veszprémet a Balatonnal összekötő vasútvonal kialakítása is. 

Szeglethy György nevét vette fel a Városháza kis házasságkötő termeSzeglethy György nevét vette fel a Városháza kis házasságkötő terme

Az egykori polgármesterről utódja, Porga Gyula, a város jelenlegi első embere emlékezett meg a keddi rendezvényen. Mint mondta, tavaly, az EKF évében számos külföldi és hazai vendéget volt szerencséje körbevezetni a városban, akik mind elismerően szóltak Veszprémről. A polgármester ilyenkor mindig hangsúlyozta, hogy mindazt, amire büszkék lehetünk, az elődeink hozták létre. Néhány példát is hozott erre: a vár háromszáz évvel ezelőtt nyerte el a mai alakját, a polgári város pedig a dualizmus korának eredménye, ekkor épültek meg a belváros ismert épületei, a színház, a zeneiskola, a múzeum.

Porga Gyula polgármesterPorga Gyula polgármester

Három időszak: Szent István regnálása, a barokk újraépítés és a dualizmus polgáriasodása robbanásszerű fejlődést hozott Veszprém életébe, és ezek országosan is kiemelkedő korszakok voltak, a fejlődés azonban soha nem magától indul el: a tettek és eredmények mögött emberek állnak. Ha az országnak jól megy, kellenek a helyi szereplők, akik élnek a kínálkozó lehetőségekkel – fogalmazott a polgármester.

Porga három szereplő gyümölcsöző együttműködését elevenítette fel a századfordulóról: Hornig Károly püspök, Óvári Ferenc parlamenti képviselő és Szeglethy György polgármester közös munkája virágoztatta fel a várost. Ezt egy konkrét példán keresztül illusztrálta a polgármester: amikor az 1900-as évek elején állami program indult gyermekmenhelyek létesítésére, Óvári járta ki azt, hogy Veszprém a 11 helyszín egyike legyen, Hornig a saját vagyonából vásárolta meg a püspökség telkét, amelyet a városnak adományozott, hogy azon a Szeglethy vezette önkormányzat építtesse fel a gyermekkórházat.

Szeglethy portréját Somogyi Győző festőművész készítette elSzeglethy portréját Somogyi Győző festőművész készítette el

Porga hozzátette: elődje sikerei nem csak az épületekben érhetők tetten: Szeglethy regnálása volt az az időszak, amikor éledezni kezdett a civil szféra – ekkoriban jött létre például a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör is –, a polgármester tehát nem csak a várost, hanem a közösségeket is építette. 

A Szeglethy nevét viselő kis házasságkötő teremben az egykori polgármester portréját is elhelyezték, a festményt Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus- és festőművész készítette. 

A Szeglethyről szóló kötetet Zongor Gábor, a megyei önkormányzat korábbi elnöke ajánlotta az olvasók figyelmébeA Szeglethyről szóló kötetet Zongor Gábor, a megyei önkormányzat korábbi elnöke ajánlotta az olvasók figyelmébe

Az egykori városatya életét és munkásságát egy a Veszprémi Szemle gondozásában megjelent kötet is megörökítette. A Földesi Ferenc által szerkesztett kiadvány Molnár Jánosné Solymosi Erzsébet anyagain alapulva festi le a politikus élettörténetét. A kiadvány javát Szeglethy polgármesteri éves jelentései teszik ki, melyeken keresztül nyomon követhető a város élete és fejlődése. A kötet tartalmazza Szeglethy számos írását különböző műfajokban, a versektől a hivatali fogalmazványokig, ezeken keresztül pedig a politikus tevékenysége mellett stílusa is kibontakozik az olvasók szemei előtt.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és a Pannon Egyetem is azt a célt tűzte ki, hogy a maga nemében a nemzetközi élvonalba kerüljön, és e cél elérésében egymást is támogatják – ez volt a fő üzenete az intézményben pénteken tartott sajtótájékoztatónak. ma 15:52 A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum Európa Uniós és a Magyar Állam támogatásával megújítja a Táncsics Mihály Technikum és Kollégium tanműhelyét. A fejlesztésről csütörtök délelőtt, a kivitelezés helyszínén, ünnepélyes keretek között tartottak sajtótájékoztatót. ma 14:40 Kötter Tamás, József Attila-díjas író volt az első VehírEst vendége Kötter Tamás, József Attila-díjas író volt az első VehírEst vendége Hagyományteremtő céllal és a veszprémi polgári értékek mentén szervezte meg szerkesztőségünk az első VehírEst rendezvényt, amelynek vendége Kötter Tamás ügyvéd, József Attila-díjas író, politikai véleményvezér volt. ma 12:00 Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Az Egry lakótelepen is elkezdődött a közösségi tervezés, közös gondolkodás: csütörtök délután Porga Gyula polgármester és Csik Richárd, a városrész önkormányzati képviselője hallgatták meg az itt élők vágyait, javaslatait. A politikusok és a lakosok hamar megtalálták a közös hangot. tegnap 21:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.