Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak

2024. április 21. 16:14
Ezen a hétvégén tartották Szentgálon a Barkóca fesztivált, aminek névadója a település határában álló háromszáz éves fa, aminek a gyümölcséből, mint kiderült kiváló pálinka készül.

Valamikor az 1700-as évek elején hajtott ki a földből és kezdett növekedni Szentgál mellett egy göcsörtös barkócafa, vagy más nevén barkócaberkenye, ami 2000-ben hivatalosan is megkapta az ország legnagyobb és vélhetően legidősebb barkócafájának címét is. A fa mi is él még, a helyiek pedig ápolva a hagyományokat róla nevezték el fesztiváljukat, amit hétvégén szerveztek meg a településen.

Szombaton az esős idő ellenére is sokan kíváncsiak voltak a falu közepén felállított színpadon a produkciókra, amiket kirakodóvásár, hagyományőrző bemutatók és főzés is kísért.

A megnyitón Weisz Elvíra, polgármester amellett, hogy köszöntötte a falu lakosságát a barkócafáról elmondta, hogy terméséből kiváló pálinkát is készítettek az elődök, ami az elbeszélések szerint kiváló volt gyomorbántalmak ellen.

A fesztiválra ellátogatott Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is, aki köszöntőjében méltatta Szentgál eddigi fejlődését és azt, hogy a település vezetése milyen hatékonyan használja ki az adódó lehetőségeket. Példaként hozta a Magyar Falu Programból elnyert 12 projektet, ami összesen 150 millió forintot hozott Szentgálnak.

Ezeket a beruházásokat pénzzel mind meg lehet oldani, viszont a valódi munka a közösség építésében van, folytatta Ovádi. Szentgál ebből a szempontból is példaértékű, hiszen az itt élők ápolják a hagyományaikat, miközben újabb és újabb rendezvényeket, fesztiválokat szerveznek meg maguknak.

A nap további részében a színpadon helyi csoportok, iskolások produkcióinak a bemutatója következett este pedig bállal végződött a nap.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és a Pannon Egyetem is azt a célt tűzte ki, hogy a maga nemében a nemzetközi élvonalba kerüljön, és e cél elérésében egymást is támogatják – ez volt a fő üzenete az intézményben pénteken tartott sajtótájékoztatónak. ma 15:52 A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum Európa Uniós és a Magyar Állam támogatásával megújítja a Táncsics Mihály Technikum és Kollégium tanműhelyét. A fejlesztésről csütörtök délelőtt, a kivitelezés helyszínén, ünnepélyes keretek között tartottak sajtótájékoztatót. ma 14:40 Kötter Tamás, József Attila-díjas író volt az első VehírEst vendége Kötter Tamás, József Attila-díjas író volt az első VehírEst vendége Hagyományteremtő céllal és a veszprémi polgári értékek mentén szervezte meg szerkesztőségünk az első VehírEst rendezvényt, amelynek vendége Kötter Tamás ügyvéd, József Attila-díjas író, politikai véleményvezér volt. ma 12:00 Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Az Egry lakótelepen is elkezdődött a közösségi tervezés, közös gondolkodás: csütörtök délután Porga Gyula polgármester és Csik Richárd, a városrész önkormányzati képviselője hallgatták meg az itt élők vágyait, javaslatait. A politikusok és a lakosok hamar megtalálták a közös hangot. tegnap 21:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.