Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 14. Vazul
Veszprém
19°C
2024. június 14. Vazul
Veszprém
19°C

Operalegendák egy színpadon

2024. április 19. 14:20
Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos.

Varga Róbert Dorogi Gabriella újságíróval közösen kérdezte a művészeket, akiket ebben a felállásban még soha nem láthattunk egy színpadon. Most pályafutásuk legfontosabb fordulópontjaik, a személyes megéléseik kerültek fókuszba.

Mielőtt azonban megkezdődött volna a beszélgetés, a Kiszelyné dr. Czibik Tünde által vezetett Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió mutatta be új koreográfiáját a nagyérdeműnek, később fellépett Veszprém Város Vegyeskara is Erdélyi Ágnes vezényletével. Varga Róbert elsőként megköszönte Halmay Gábor önkormányzati képviselőnek a támogatást, mire a képviselő úgy fogalmazott: ha nem lennének ilyen jó ötletek, mint a szóban forgó operalegendák találkozója, nem lenne mit támogatni, viszont úgy érezte, ez a rendezvény rendkívül sok okot ad arra, hogy kiemelt fontosságú legyen.

Halmay Gábor folytatta: örömmel látja, hogy az Európa Kulturális Fővárosa cím viselése után is rendkívül pezsgő a város kulturális élete. A képviselő után Varga Róbert mondta el köszöntőjét – az opera a legnagyobb rock and roll címmel – röviden, lényegretörően, humorosan. A beszédéből kiderült: a több hónapnyi szervezés sok magassággal és mélységgel járt, de eljött a nap, amikor a Halhatatlanoké a főszerep.

Számos művész életútjából ki szokott derülni, hogy pályájukra majdnem a véletlen folytán kerültek. Kalmár Magdától megtudtuk, szinte a véletleneknek köszönhető, hogy énekesnő lett. Úgy vélekedik, az egyik legnagyobb boldogság, ha az ember képes megvalósítani az elképzeléseit.

Miller Lajos és Pitti Katalin gyerekként a sport szerelmesei voltak, Miller komolyan is gondolta a sportkarriert, de sajnos – vagy utólag annyira nem is sajnos – nem jött össze. Beszélt többek között arról, hogy a karrier és a tehetség nem feltétlen jár kéz a kézben. Számos olyan művészt látni, aki nagy karriert futott be, ugyanakkor nem biztos, hogy járt volna neki az az út. És ugyanez elmondható fordítva is: nem minden tehetség kap teret és lehetőséget, hogy megmutathassa magát. Pitti Katalin ugyanerről azt mondta: munka nélkül nincsen siker.

Rost Andrea a sikerről úgy fogalmazott: a tehetség önmagában nem ér semmit. Ha valaki felismeri, hogy van valami plusz a kezében, akkor arra rá kell erősíteni, rendkívül sok gyakorlással, amihez nagy küzdőerő szükségeltetik.

Az estre meglepetésvendégek is érkeztek, például Varga Miklós, Máté Péter-díjas énekes, aki az István, a király rockoperából adta elő az Oly távol vagy tőlem című dalt. Az esten érezhető volt a közönség hálája, hiszen egy nem mindennapi rendezvény részesei lehettek.

Szabó Eszter
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.