Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek

2024. április 16. 16:08
A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.
 

Megemlékezést szerveztek kedd délelőtt a Komakút téri egykori laktanyánál. Az 1944. május 31-én kelt polgármesteri rendelet alapján 1944. június 1-jétől ide költöztették, zsúfolták be a veszprémi és enyingi járás területéről összesen 440 zsidó vallású gyermeket, nőt és idős férfiakat, akiket azután június 19-én szállítottak el a sárvári gyűjtőtáborba, majd onnan Győrön keresztül Auschwitzba, ahonnan csak nagyon kevesen tértek vissza.

A megemlékezésen Porga Gyula polgármester hajtott fejet az áldozatok emléke előtt.

,, Mély részvéttel hajtunk fejet a népirtó náci és nyilas rezsimek áldozatai előtt. Immár két évtizede minden év április 16-án emlékezünk zsidó honfitársainkra, akik odavesztek a tetőtartások során, és a koncentrációs táborok ártatlan, megkínzott foglyaiként. Zsidók voltak ők, magyar zsidók és veszprémiek. Együtt idézzük most fel Veszprémből és a megyeszékhely környékéről elhurcolt honfitársaink emlékét, akik szívünkben mindörökké veszprémiek maradnak.”

Porga GyulaPorga Gyula

,, Meggyőződésem, hogy a gonoszság sötétsége ellen csak az élet és a lélek világosságával, az emlékezéssel tehetünk. Veszprém választott vezetőjeként elszántan küzdök azért, hogy a városból és a környező településekről elhurcolt zsidó testvéreink emlékének az őket megillető kegyelettel adózzunk. Minden felelősen gondolkodó veszprémi polgármestereként küldetésemnek tartom a megbékélést. Közös jövőnk építését abban a sokat szenvedett, de mégis újjászületni képes városba” – emelte ki a polgármester.

dr. Verő Tamásdr. Verő Tamás

A polgármester gondolatait dr. Verő Tamás főrabbi szavai követték, aki megköszönte a jelenlévőknek, hogy együtt emlékeznek arra a félezer emberre, akiket innen hurcoltak a halálba. A főrabbi imáját követően elhelyezték az emlékművön a koszorúkat és virágokat, majd a Hoffer Ármin sétányon, a volt veszprémi zsinagóga épületének falán elhelyezett emléktáblánál folytatták a megemlékezést.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és a Pannon Egyetem is azt a célt tűzte ki, hogy a maga nemében a nemzetközi élvonalba kerüljön, és e cél elérésében egymást is támogatják – ez volt a fő üzenete az intézményben pénteken tartott sajtótájékoztatónak. ma 15:52 A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum Európa Uniós és a Magyar Állam támogatásával megújítja a Táncsics Mihály Technikum és Kollégium tanműhelyét. A fejlesztésről csütörtök délelőtt, a kivitelezés helyszínén, ünnepélyes keretek között tartottak sajtótájékoztatót. ma 14:40 Kötter Tamás, József Attila-díjas író volt az első VehírEst vendége Kötter Tamás, József Attila-díjas író volt az első VehírEst vendége Hagyományteremtő céllal és a veszprémi polgári értékek mentén szervezte meg szerkesztőségünk az első VehírEst rendezvényt, amelynek vendége Kötter Tamás ügyvéd, József Attila-díjas író, politikai véleményvezér volt. ma 12:00 Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Az Egry lakótelepen is elkezdődött a közösségi tervezés, közös gondolkodás: csütörtök délután Porga Gyula polgármester és Csik Richárd, a városrész önkormányzati képviselője hallgatták meg az itt élők vágyait, javaslatait. A politikusok és a lakosok hamar megtalálták a közös hangot. tegnap 21:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.