Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gyümölcsöt terem a plébánia kertje

2024. április 13. 22:23
A tényleges szüretre ugyan még várni kell pár évet, de az alapok már adottak hozzá.

Szombat délután a vármegye KDNP-s polgármester és önkormányzati képviselőjelöltjei, Porga Gyula polgármester, Navracsics Tibor vármegyei pártelnök, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, valamint az egyházközség tagjai tíz őshonos gyümölcsfát – almát, kajszibarackot és vilmoskörtét – ültettek el a Szent László plébánia kertjében.

Minderre a párt kb. egy hónappal ezelőtt indult Ültess, hogy Élhess! faültetési akciójának keretében került sor.

Dr. Navracsics Tibor elmondta, bár valószínűleg nem tűnik túl magától értetődőnek, a háború, az infláció és a jövőt is beárnyékoló klímaválság közepette minek ültet valaki fát, számukra épp ez adta az ötletet a kezdeményezéshez. „Aki fát ültet, optimista, bízik a jövőben, abban, hogy a tevékenysége gyümölcsét az elkövetkező nemzedékek fogják learatni. Mi is bízunk ebben, de közben tudjuk, a jelenben kell tenni egy biztonságos, virágzó jövőért. Ezért indítottuk ezt a gyümölcsfa-ültetési akciót az összes vármegyében, hozzájárulva ahhoz, hogy gyermekeink, unokáink is békében, jólétben élhessenek” – fogalmazott.

Halmay Gábor, a párt vármegyei szervezője hozzátette, a helyszín kiválasztásánál értelemszerűen adódott Veszprém, a Szent László plébánia kertjét pedig Udvardy György érsek és Szabó János plébános ajánlotta, hiszen a közterületi gyümölcsfaültetés jogilag bonyolultabb helyzetet jelent, illetve megfelelő méretű terület is bőven akadt, hiszen korábban itt nem voltak ilyen jellegű fák. Így viszont az egyházközösség tagjai nemcsak a helyszín biztosításában, illetve az ültetés előkészületi munkálataiban segítettek, de az utógondozást – metszést, öntözést, permetezést, szezonális tevékenységek ellátását – is vállalták, cserébe pedig ha minden jól megy, néhány éven belül ízletes, őshonos hazai gyümölcsfajtákat szüretelhetnek.

S bár egyelőre az akció lezárult, a közeljövőben van esély arra, hogy folytatódik: Tapolcán már jelezték, hogy csatlakoznának, reményeik szerint pedig a vármegye több településén is tudnak még gyümölcsfákat telepíteni.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és a Pannon Egyetem is azt a célt tűzte ki, hogy a maga nemében a nemzetközi élvonalba kerüljön, és e cél elérésében egymást is támogatják – ez volt a fő üzenete az intézményben pénteken tartott sajtótájékoztatónak. ma 15:52 A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum Európa Uniós és a Magyar Állam támogatásával megújítja a Táncsics Mihály Technikum és Kollégium tanműhelyét. A fejlesztésről csütörtök délelőtt, a kivitelezés helyszínén, ünnepélyes keretek között tartottak sajtótájékoztatót. ma 14:40 Kötter Tamás, József Attila-díjas író volt az első VehírEst vendége Kötter Tamás, József Attila-díjas író volt az első VehírEst vendége Hagyományteremtő céllal és a veszprémi polgári értékek mentén szervezte meg szerkesztőségünk az első VehírEst rendezvényt, amelynek vendége Kötter Tamás ügyvéd, József Attila-díjas író, politikai véleményvezér volt. ma 12:00 Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Az Egry lakótelepen is elkezdődött a közösségi tervezés, közös gondolkodás: csütörtök délután Porga Gyula polgármester és Csik Richárd, a városrész önkormányzati képviselője hallgatták meg az itt élők vágyait, javaslatait. A politikusok és a lakosok hamar megtalálták a közös hangot. tegnap 21:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.