Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ami közösséget teremt, annak van értelme

2024. április 10. 22:54
Bemutatták a Séd kritikai lap 49. számát szerda délután a Kabóca Bábszínház új épületében.

A lapszám fókuszában a Holtszezon kortárs irodalmi fesztivál áll, három nap alatt nagyon sok fontos esemény történt a városban – mutatott rá a tartalmat ismertetve Géczi János szerkesztő. Emellett hangsúlyos szerepet kap a komolyzenei felhozatal, és a szerkesztő a Lugossy házaspár kiállítását is kiemelte a tartalomjegyzékből. 

A meghívott vendégek között több témát érintően alakult ki érdekes beszélgetés a kultúrát illetően. Porga Gyula polgármester és Géczi János a Holtszezon egyik eseménye, a Sziveri János születésének 70. évfordulójáról megemlékező est kapcsán a kortárs irodalom népszerűségéről cserélt eszmét. Géczi meglepetten tapasztalta, hogy a Sziveri-est milyen sok fiatalt, egyetemistát és középiskolást is vonzott: ahogy fogalmazott, városi rendezvényen ilyen nagy tömegben még nem találkozott fiatalokkal. Porga szerint a kulcs Vecsei H. Miklós, aki Sziveri-verseket adott elő: ő az a népszerű arc, aki megszólította és bevonzotta a fiatalokat. A polgármester szerint nem baj az, hogy a fiatalok Vecsei miatt jöttek el és nem Sziveri miatt, másként talán soha nem találkoztak volna a költő munkásságával, Vecsei előadásának köszönhetően azonban magukkal vihetik ezt az élményt. Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója ezzel kapcsolatban megjegyezte: az előadóművészet felerősíti az irodalom hatását.  A téma kapcsán felmerült az a generációs különbség is, hogy a fiataloknak szánt rendezvényeket szívesebben látogatják az idősebbek is, míg fordítva ez nem jellemző. 

A lapbemutatón Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója beszélgetett Kulcsár Ágnes festőművésszel, a Tavaszi Tárlat díjazottjával a Veszprémi Művész Céh Női szemmel című kiállításáról, amelyről Éltető Erzsébet cikket is írt a számba. S ha már Grászli: a galériavezető a Kabóca Bábszínház házavató VárLak fesztiváljáról közölt írást a lapban. 

A kortárs művészetek körül forgó beszélgetésben természetesen Vándorfi László is nagyobb szerepet kapott, aki színházával a kezdetektől fogva kiemelten kezeli a velünk élő szerzőket: bemutatóik harmada kortárs ősbemutató volt, a jelenlegi évadban hármat is láthatunk, ahogy A tánc fesztiválja is a kortárs mozgásművészetet mutatja be. Vándorfi megjegyezte: a Pannon Várszínház nehéz úton jár, a pályázati források elapadtak, a vidéki művelődési házak pedig egyre kevésbé képesek színházi produkciókat meghívni, a teátrum nagy bajban lenne a város támogatása nélkül. Porga Gyula polgármester rámutatott: fontosnak tartja, hogy az önkormányzat a kötelező feladatain túl is támogassa a kultúrát, fenntartsa a Művészetek Házát, segítse a Pannon Várszínházat, vagy épp a Séd folyóirat megjelenését. „Fontos nekünk minden, amivel közösséget teremtünk, legyen az sport vagy kultúra” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: ami közösséget teremt, annak van értelme – sőt, csak annak van értelme. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és a Pannon Egyetem is azt a célt tűzte ki, hogy a maga nemében a nemzetközi élvonalba kerüljön, és e cél elérésében egymást is támogatják – ez volt a fő üzenete az intézményben pénteken tartott sajtótájékoztatónak. ma 15:52 A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum Európa Uniós és a Magyar Állam támogatásával megújítja a Táncsics Mihály Technikum és Kollégium tanműhelyét. A fejlesztésről csütörtök délelőtt, a kivitelezés helyszínén, ünnepélyes keretek között tartottak sajtótájékoztatót. ma 14:40 Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Az Egry lakótelepen is elkezdődött a közösségi tervezés, közös gondolkodás: csütörtök délután Porga Gyula polgármester és Csik Richárd, a városrész önkormányzati képviselője hallgatták meg az itt élők vágyait, javaslatait. A politikusok és a lakosok hamar megtalálták a közös hangot. tegnap 21:13 A Szentatya elismerte Bódi Mária Magdolna vértanúságát, így a boldogok sorába emeli őt A Szentatya elismerte Bódi Mária Magdolna vértanúságát, így a boldogok sorába emeli őt Ferenc pápa 2024. május 23-án a Bódi Mária Magdolna vértanúságáról szóló dekrétumot aláírásával elismerte. tegnap 11:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.