Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
20°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
20°C

Ami közösséget teremt, annak van értelme

2024. április 10. 22:54
Bemutatták a Séd kritikai lap 49. számát szerda délután a Kabóca Bábszínház új épületében.

A lapszám fókuszában a Holtszezon kortárs irodalmi fesztivál áll, három nap alatt nagyon sok fontos esemény történt a városban – mutatott rá a tartalmat ismertetve Géczi János szerkesztő. Emellett hangsúlyos szerepet kap a komolyzenei felhozatal, és a szerkesztő a Lugossy házaspár kiállítását is kiemelte a tartalomjegyzékből. 

A meghívott vendégek között több témát érintően alakult ki érdekes beszélgetés a kultúrát illetően. Porga Gyula polgármester és Géczi János a Holtszezon egyik eseménye, a Sziveri János születésének 70. évfordulójáról megemlékező est kapcsán a kortárs irodalom népszerűségéről cserélt eszmét. Géczi meglepetten tapasztalta, hogy a Sziveri-est milyen sok fiatalt, egyetemistát és középiskolást is vonzott: ahogy fogalmazott, városi rendezvényen ilyen nagy tömegben még nem találkozott fiatalokkal. Porga szerint a kulcs Vecsei H. Miklós, aki Sziveri-verseket adott elő: ő az a népszerű arc, aki megszólította és bevonzotta a fiatalokat. A polgármester szerint nem baj az, hogy a fiatalok Vecsei miatt jöttek el és nem Sziveri miatt, másként talán soha nem találkoztak volna a költő munkásságával, Vecsei előadásának köszönhetően azonban magukkal vihetik ezt az élményt. Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója ezzel kapcsolatban megjegyezte: az előadóművészet felerősíti az irodalom hatását.  A téma kapcsán felmerült az a generációs különbség is, hogy a fiataloknak szánt rendezvényeket szívesebben látogatják az idősebbek is, míg fordítva ez nem jellemző. 

A lapbemutatón Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója beszélgetett Kulcsár Ágnes festőművésszel, a Tavaszi Tárlat díjazottjával a Veszprémi Művész Céh Női szemmel című kiállításáról, amelyről Éltető Erzsébet cikket is írt a számba. S ha már Grászli: a galériavezető a Kabóca Bábszínház házavató VárLak fesztiváljáról közölt írást a lapban. 

A kortárs művészetek körül forgó beszélgetésben természetesen Vándorfi László is nagyobb szerepet kapott, aki színházával a kezdetektől fogva kiemelten kezeli a velünk élő szerzőket: bemutatóik harmada kortárs ősbemutató volt, a jelenlegi évadban hármat is láthatunk, ahogy A tánc fesztiválja is a kortárs mozgásművészetet mutatja be. Vándorfi megjegyezte: a Pannon Várszínház nehéz úton jár, a pályázati források elapadtak, a vidéki művelődési házak pedig egyre kevésbé képesek színházi produkciókat meghívni, a teátrum nagy bajban lenne a város támogatása nélkül. Porga Gyula polgármester rámutatott: fontosnak tartja, hogy az önkormányzat a kötelező feladatain túl is támogassa a kultúrát, fenntartsa a Művészetek Házát, segítse a Pannon Várszínházat, vagy épp a Séd folyóirat megjelenését. „Fontos nekünk minden, amivel közösséget teremtünk, legyen az sport vagy kultúra” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: ami közösséget teremt, annak van értelme – sőt, csak annak van értelme. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   ma 17:13 Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. tegnap 8:38 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. tegnap 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.