Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

Ami közösséget teremt, annak van értelme

2024. április 10. 22:54
Bemutatták a Séd kritikai lap 49. számát szerda délután a Kabóca Bábszínház új épületében.

A lapszám fókuszában a Holtszezon kortárs irodalmi fesztivál áll, három nap alatt nagyon sok fontos esemény történt a városban – mutatott rá a tartalmat ismertetve Géczi János szerkesztő. Emellett hangsúlyos szerepet kap a komolyzenei felhozatal, és a szerkesztő a Lugossy házaspár kiállítását is kiemelte a tartalomjegyzékből. 

A meghívott vendégek között több témát érintően alakult ki érdekes beszélgetés a kultúrát illetően. Porga Gyula polgármester és Géczi János a Holtszezon egyik eseménye, a Sziveri János születésének 70. évfordulójáról megemlékező est kapcsán a kortárs irodalom népszerűségéről cserélt eszmét. Géczi meglepetten tapasztalta, hogy a Sziveri-est milyen sok fiatalt, egyetemistát és középiskolást is vonzott: ahogy fogalmazott, városi rendezvényen ilyen nagy tömegben még nem találkozott fiatalokkal. Porga szerint a kulcs Vecsei H. Miklós, aki Sziveri-verseket adott elő: ő az a népszerű arc, aki megszólította és bevonzotta a fiatalokat. A polgármester szerint nem baj az, hogy a fiatalok Vecsei miatt jöttek el és nem Sziveri miatt, másként talán soha nem találkoztak volna a költő munkásságával, Vecsei előadásának köszönhetően azonban magukkal vihetik ezt az élményt. Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója ezzel kapcsolatban megjegyezte: az előadóművészet felerősíti az irodalom hatását.  A téma kapcsán felmerült az a generációs különbség is, hogy a fiataloknak szánt rendezvényeket szívesebben látogatják az idősebbek is, míg fordítva ez nem jellemző. 

A lapbemutatón Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója beszélgetett Kulcsár Ágnes festőművésszel, a Tavaszi Tárlat díjazottjával a Veszprémi Művész Céh Női szemmel című kiállításáról, amelyről Éltető Erzsébet cikket is írt a számba. S ha már Grászli: a galériavezető a Kabóca Bábszínház házavató VárLak fesztiváljáról közölt írást a lapban. 

A kortárs művészetek körül forgó beszélgetésben természetesen Vándorfi László is nagyobb szerepet kapott, aki színházával a kezdetektől fogva kiemelten kezeli a velünk élő szerzőket: bemutatóik harmada kortárs ősbemutató volt, a jelenlegi évadban hármat is láthatunk, ahogy A tánc fesztiválja is a kortárs mozgásművészetet mutatja be. Vándorfi megjegyezte: a Pannon Várszínház nehéz úton jár, a pályázati források elapadtak, a vidéki művelődési házak pedig egyre kevésbé képesek színházi produkciókat meghívni, a teátrum nagy bajban lenne a város támogatása nélkül. Porga Gyula polgármester rámutatott: fontosnak tartja, hogy az önkormányzat a kötelező feladatain túl is támogassa a kultúrát, fenntartsa a Művészetek Házát, segítse a Pannon Várszínházat, vagy épp a Séd folyóirat megjelenését. „Fontos nekünk minden, amivel közösséget teremtünk, legyen az sport vagy kultúra” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: ami közösséget teremt, annak van értelme – sőt, csak annak van értelme. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.