Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
20°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
20°C

A veszprémiek is beleszólhatnak a kormány zöld stratégiájába

2024. április 8. 22:09
,,Közös ügyünk a zöldenergia” címmel tartott sajtótájékoztatót hétfő délben Porga Gyula polgármester és György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos. Az esemény célja a Zöld Energia Online Konzultációjának népszerűsítése a lakosság körében.
 

Porga Gyula elmondta: a kormányzati programok csak akkor vihetőek sikerre, ha az ország lakossága is intenzíven részt vesz ezekben a törekvésekben. Az önkormányzatok szerepe elvitathatatlan, helyi szinten ők tehetnek a legtöbbet azért, hogy azok a klímacélok megvalósuljanak, amelyeket akár az ENSZ, akár a magyar kormány kijelöl.

,,Veszprémben elmondhatjuk, hogy mi élen járunk a megyei jogú városok között a klímakérdésekkel, a zöldenergia, az újrahasznosított és a megújuló energiaforrásokkal. Veszprém 2011-ben megalkotta a maga klímastratégiáját, amit aztán európai elismerésben is részesítették. A zöld stratégia után pedig most készül Veszprém karbonsemleges stratégiája is. Reményeink szerint még a nyár előtt a közgyűlés elé fog kerülni.”

A város stratégiájának kézzelfogható eredménye a közösségi közlekedés teljes átalakítása, a közösségi közlekedésnek próbálja a város a szén-dioxid-kibocsátást csökkenteni, illetve lehetőség szerint a megújuló energiát felhasználni. A megújuló buszparknál nagyon fontos szempont volt, hogy jelen pillanatban öt, száz százalékban elektromos autóbusz szolgálja a veszprémieket.

,,Sőt, ez további két elektromos busszal is fog bővülni hamarosan” – tette hozzá a polgármester.

A városvezetés következő nagyszabású terve, hogy a Haszkovó-fordulónál szeretnék napenergiából megoldani a városi elektromos autóbuszoknak a közlekedését. A buszok mellett a V-bike rendszer kiépítése is ezt a zöld stratégiát szolgálja, ezért az önkormányzat úgy határozott, hogy a közbringa programot 100 százalékosan elektromos kerékpárokkal szeretnék kiszolgálni.

,,Szeretnénk ezt a fajta közlekedést még vonzóbbá és elérhetővé tenni, ezért a Veszprém kártya kedvezmények mellé bekerült a V-buszos közlekedés is. Nem véletlen az sem, hogy 350 forintért tudnak a diákigazolvánnyal a veszprémi közösségi közlekedésben részt venni. Fontosak a stratégiák, de ami igazán fontos, az, hogy mit valósítunk meg belőle.”

,,Valóban egy zöld városról beszélhetünk, és minden stratégia valóban csak annyit ér, amennyit meg tudunk belőle valósítani” – kezdte beszédét György László, kormánybiztos, majd kiemelte:

,,Mi magyarok büszkék lehetünk arra, hogy a globális zöld energetikai fordulatnak nem követői vagyunk, hanem éllovasai."

Négy területen jelent ez jelentős előrehaladást, mert a zöldgazdaság négy területből áll. Az első, hogy a zöld energiát meg kell tudni termelni. Magyarország 2020-ban tette közzé a Klíma és Természetvédelmi Akciótervét, amelyben azt a cél fogalmazták meg, hogy 2030-ra a villamos energia 90 százalékát széndioxidkibocsátás-mentesen állítanák elő Magyarországon. 2024-re Magyarország a naperőművi kapacitásaiban elérte azt a szintet, amelyet 2030-ra tervezett. A kormánybiztos úgy véli, hogy a 90 százalékosan karbonsemlegesen előállított villamos energia célt 2030-ra Magyarország teljesíteni fogja, és éllovas lesz az Európai Unióban. Ahhoz, hogy a zöldenergiát fel tudjuk használni – mivel a nap és a szélenergia rapszodikusan áll rendelkezésre – tárolni is szükséges. Magyarország a zöldenergia tárolására alkalmas high-tech rendszerek gyártásában a világ negyedik legnagyobb kapacitásával fog rendelkezni 2030-ra a tervezettek szerint, Kína, az Egyesült Államok és Németország után.

A zöld energiát azonban fel is kell tudni használni, az otthonokban, a vállalkozásoknak, az ipari létesítményeknek és a közlekedési eszközöket is képessé kell tenni arra, hogy ezt a zöldenergiát föl tudják használni.

,,Ezért indított Magyarország kormánya több mint 75 milliárd forintból napenergia plusz támogatási programot az otthonok, a családok számára, ezért indított több mint 30 milliárd forintból elektromos autóvásárlási programot a vállalkozásaink számára, és a közlekedés zöldítése is zajlik. Jobbára magyar gyártású, magyar hozzáadott értéket nagy arányban tartalmazó zöld buszok, elektromos buszok állnak üzembe országszerte ” – részletezte György László a sajtótájékoztatón.

A negyedik fontos területe a zöld gazdaságnak a körforgásos gazdaság. Azaz vissza kell juttatni a felhasznált és elhasználódott napelemek, energiatároló rendszerek kritikus és értékes nyersanyagait a termelés körforgásába, és Magyarország a hulladékgazdálkodás átalakításával ezen a területen is élen áll.

Mivel azonban nagy a tét, ezért nagyon fontos, hogy egy állásponton, egy nézőponton legyenek a magyar emberek. Ezért hirdette meg Magyarország kormánya a Zöld Nemzeti Konzultációt, online konzultáció formájában, és amely, a zöldenergia.kormany.hu oldalon tölthető ki. Összesen 13 kérdésből áll, április 15-ig nyitott a kérdőív.

,,Mindenkinek számít a véleménye, hiszen Magyarország kormánya ez alapján finomhangolja a stratégiáját” – hangsúlyozta a sajtótájékoztató végén a kormánybiztos.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   ma 17:13 Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. tegnap 8:38 LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   2024. április 27. 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. 2024. április 27. 8:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.