Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
22°C
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
22°C

Felfüggesztett börtönre ítélték a villanyszerelőt, aki miatt meghalt egy kiskorú

2024. április 4. 14:02 // Forrás: Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály // Címlapkép: Hobi industri on Unsplash
A Veszprémi Törvényszék helybenhagyta a Veszprémi Járásbíróság azon ítéletét, mellyel egy év tíz hónap – végrehajtásában két évi próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte azt az 53 éves balatonalmádi férfit, akivel szemben halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt volt folyamatban büntetőeljárás. A bíróság a fentieken túl a vádlottat a villanyszerelői foglalkozás gyakorlásától egy év hat hónapra eltiltotta, valamint kötelezte őt bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a villanyszerelői képzettséggel rendelkező vádlott egy hajmáskéri családi ház villamos hálózati rendszerének felújítását végezte 2021 februárjában egy másik villanyszerelővel együtt. A munkáltokat a vádlott utasításai szerint végezték.

A házban a régi villamoshálózat kialakítása áttekinthetetlen és szabálytalan, a munkaterület pedig az abban uralkodó kaotikus állapotok miatt nem volt megfelelő és precíz munkavégzésre alkalmas. A vezetékek funkció szerinti színválasztása nem az előírások szerint történt, a 0 és a fázis vezeték egyformán kék színű volt. A villanyóra felől az első, a kamrában lévő csatlakozásnál – szabálytalanul – csak a fázis és a 0 vezetékek voltak tovább vezetve, a védőföldelés nem, így védőföldeléssel a hálózat nem rendelkezett. Ezen túlmenően a pincébe levezetett kötésnél szabálytalanul ún. „rejtett nullázást” hajtottak végre, azaz a földelést és a 0 vezetéket összekötötték. Azt, hogy ezen súlyosan veszélyeztető hálózati szerelést ki és mikor végezte, már nem tárható fel.

A felújítási munka során a vádlott vagy társa a kamrában lévő villanyszerelési dobozban az épület villamoshálózatát leválasztotta a feszültségről. A műveletet elvégző látta, hogy a fázis és a 0 vezeték bekötése egyaránt kék színnel van megoldva, azonban a szétszereléskor a vezetékek külön színnel való jelölése nem történt meg. 2022. február 5-én, a napi munka befejezése során a vádlott társa a régi hálózatra való visszakötéskor a két egyformán kék színű fázis és 0 vezetéket felcserélte.

A fordított vezetékkötés és a régi hálózatban szabálytalanul kialakított „rejtett nullázás” miatt a fűtésrendszer, valamint a fém gázvezeték 230 V hálózati feszültség alá került.

Néhány nappal később a házban egyedül tartózkodó kiskorú sértett a fürdőszobában, a fürdőkádba fürdött, miközben a kádhoz legközelebbi öntöttvas radiátorra akasztott, feszültség alatt álló fém fürdőszoba polchoz ért, amelynek következtében halálos áramütést szenvedett. A kiskorú sértettet édesanyja a vízzel teli fürdőkádban fekve találta, a mentőket értesítette, a kiskorú sértett újraélesztését megkezdte. A mentők a kiskorú sértettet közel fél órán keresztül próbálták újraéleszteni, sikertelenül.

A munka befejezésekor a szerelői ellenőrzési kötelezettség a munkák kivitelezését irányító vádlottat terhelte. A vádlott a szerelői ellenőrzést nem teljeskörűen végezte el, ami által nem fedte fel az érintésvédelem hibáját, a fűtésrendszer és a fém csővezetékek feszültség alatti állapotát.

Az elsőfokú ítélettel szemben a vádlott és védője elsődlegesen felmentésre, másodlagosan enyhítésre irányulóan jelentett be fellebbezést, míg az ügyész az ítélet helybenhagyását indítványozta. A Veszprémi Törvényszék az elsőfokú bíróság döntését helybenhagyta, így az ítélet jogerőre emelkedett – közölte a törvényszék sajtóosztálya.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.