Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém és Ajka között ingázik Európa egyik legszebb pulija, aki imádja az életét

2024. március 19. 20:04
„A puli nem kutya, az puli.” A puligazdák között szokott ez a mondás elhangozni nagy egyetértésben. De hogy pontosan mire alapozzák ezt, azt már Mecseki Barbara mondta el portálunknak. Barbara büszke gazdája Mátyásnak, annak a veszprémi és ajkai pulikutyának, aki megnyerte Európa legszebb fiatal pulija díjat is.

Van néhány kutyafajta, akiknél egyértelműen meg lehet határozni, hogy jellemzően milyen személyiséggel rendelkeznek. A labradorok például híresek nyugodt természetükről, a golden retrieverek barátkozó személyiségükről, a vizslák pedig igazi energiabombaként élnek a köztudatban.

A pulik viszont ezeknek az olvasztótégelyei, legalábbis így tartja a veszprémi Mecseki Barbara, akihez közel négy éve került Mátyás, a fiatal kan pulikutya. Barbara családjában korábban tizenhárom évig élt egy csaucsau, az ő elvesztése után kezdtek el gondolkodni, hogy milyen kutyával pótolják azt az űrt, amit szeretett kedvencük hagyott maga után. Ekkor merült fel Barbara és édesapja beszélgetésében, hogy forduljanak a magyar őshonos fajták felé, akiknek tartása ma már nem elterjedt, nem számítanak „slágerfajtának” a kutyák között. Így találtak rá az ország másik végében, Kisújszálláson egy aranykoszorús mestertenyésztőre, Antal Ferencre. 2020. július 1-jén egy itteni alomban született meg hét testvérével együtt Ludas Matyi Bakter, azaz Mátyás.

Barbara és MátyásBarbara és Mátyás

„A pulik, így Mátyás is messze földről híresek intelligenciájukról, a gazdi minden mozdulatát és szavát figyelik. A gazdájával olyan köteléket épít ki, ahol már szavak nélkül is megérti és megérzi az ember hangulatát, érzéseit” – Barbara így foglalta össze azt az összetett személyiséget, amivel az ő kutyája is rendelkezik. Ez persze nem is meglepő, ha kicsit közelebbről megismeri valaki a pulik régre visszanyúló történetét. A pásztorok hű társaként, szívós, minden körülményt kibíró kutyákká váltak, teljesen önállók és találékonyak. Házőrzésre kiválóak, minden zajra vagy a legapróbb változásra felfigyelnek, amit hangos ugatással jeleznek. Sosem fáradnak el, kifogyhatatlan az energiájuk. A puliknál szintén kiemelendő, hogy semmitől se félnek, számukra a félelem nem ismert, ugyanakkor képesek megsértődni is, ha valami nem úgy történik, ahogy azt ők előre eltervezték.

Mátyás jelenleg Ajkán és Veszprémben is otthon érzi magát, Barbaráék családilag e két városhoz kötődnek, a pulikutya pedig előszeretettel utazik velük mindenhová, ami szintén egy új felismerés volt a kutyabarát családnak. Ahogy Barbara fogalmazott: „sosem gondoltam volna, hogy egy kutya ennyire szeret utazni és autózni, de Mátyás erre is rácáfolt, és imádja, ha eljöhet velünk.  Szerencsére mostanság rengeteg kutyabarát hely van, ahová előszeretettel várják a gazdik kis kedvenceit, legyen szó étteremről, kávézóról vagy különböző közösségi helyekről.”

Mátyás alig volt másfél éves, amikor Barbaráék úgy döntöttek, hogy közösen megmérettetik magukat az Európa kutyakiállításon, aminek akkor Budapest adott otthont.

A kutyakiállítás hasonlóan épül fel, mint egy normál verseny, selejtezőkkel kezdődik és a legjobbak megmérettetésével végződik. A selejtezők során fajtánként külön „mérkőznek meg” a kutyák, azon belül is azonos korosztályúak mérik össze külső adottságaikat, ami szintén kettéválik szuka és kan csoportra. Az adott fajtán belül a fajtagyőztes az lesz, aki a legszebb lett kan és szukák osztálygyőztesei közül.

Mátyás a fiatal puli kategóriában jutott a csúcsra, éppen szilveszter napján, ami neki ugyan nem jelentett semmit, de Barbara így emlékszik vissza a versenyre: „az emberek legtöbbje ilyenkor a világban szilveszter napjára készül, hogy elbúcsúztassa az esztendőt, mi pedig kutyusommal a nagy betűs versenyünkre. Nagyon emlékezetes, fárasztó napot tudhattunk magunk után, de Mátyás aznap remekelt, és így azóta büszkén viseli Junior kategóriában 2021-es Fiatal Európa győztes címet.”

Az ilyen versenyeken egyébként nemcsak az számít, hogy egy kutyának mennyire fényes a bundája, vagy egészségesek a fogai, bár tény, hogy ezek is sokat nyomnak a latba a végeredmény kihirdetésekor. De ugyanígy nézik az aktuális állapotát, mozgását, viselkedését, test kondícióját, kozmetikáját. A ringbe lépéskor a bíró jelzi, hogy a gazdának milyen feladatot kell végrehajtani kutyájával, legyen ez akár egy teljes ring kör, vagy cikcakkban mozgás, a kutya „beállítása”, vagy épp bíráló asztalra helyezés, ahol lehetősége van a bírónak közelebbről is megtekinteni a versenyző kutyát.

Mátyás és díjaiMátyás és díjai

Arra is rákérdeztünk Barbaránál, hogyan lehet felkészülni egy ilyen versenyre, főleg annak tudatában, hogy a puli mennyire összetett személyiségű kutya. Tőle tudjuk, hogy ilyenkor nagy hangsúlyt igényel a kutya tartása, táplálása, szőrének rendszeres és minőségi karbantartása és a kutya nevelése. „Nálunk a fókusz a neveltetésén volt, kezdetektől, három hónapos korától folyamatosan erre összepontosítottunk. A kiállításon részt vevő kutyáknál rendkívül fontos a magas színtű szocializáció és a megfelelő alapengedelmességi tudás megszerzése. A kiállítás napján és a bírálat idején törekedni kell arra, hogy a kutyát ne zökkentse ki semmi, ne riadjon meg zajtól, tömegtől és az őt körülvevő akár több száz fajtársától. A bírónak engedje, amit gazdájának is, legyen ez akár a teljes testének átvizsgálása vagy épp fogainak a megtekintése.”

Akinek pulija van, az nem csak az állattól kaphat új élményeket: aki egy ilyen állat gazdája lesz, egyben egy közösség részévé is válik. Magyarországon két puli klub is működik, a Hungária Puli Klub és a Magyar Puli Klub. A két klub célja a puli fajtának népszerűsítése és a fajta minőségi számának és genetikai állományának növelése. A klubrendezvények során nem csak a kiállításon van a hangsúly, sokkal inkább a fajta szeretetének hangsúlyozásán és a pulitársadalom összefogásán – meséli Barbara.

„Volt szerencsénk részt venni ösztönpróbán is, ahol kipróbálhattuk, hogy Mátyásunkban mennyire dolgoznak az ösztönök, és mennyire képes elődjeihez híven birkákat terelni. A legnagyobb meglepetésünkre, ösztönszerűen tudta a feladatát és másodpercek alatt beterelte az állatokat a helyükre, pedig anno 1 évesen akkor látott életében először birkákat.”

A szerencsés véletlennek köszönhetően a vehir.hu korábbi kutyás kvízjátékának nyertese éppen Barbara lett, így Mátyás táljába került nyereményként a prémium kutyatáp. Szerkesztőségünk ezért további boldog kutyaéveket és díjakat kíván Mátyásnak és gazdáinak!

Hajas Bálint
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.