Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Még nem áldozott le végleg az olvasásnak, de így is milliók vannak, akik egy könyvet sem fognak a kezükbe

2024. március 20. 13:58
Száz magyar emberből tizenöt még mindig napi szinten fog könyvet a kezébe, a lakosság hetvenhárom százaléka pedig legalább évente egyszer olvas olyan tartalmat is, ami nem csak az okostelefon használati utasítása. Látszólag a könyvek alkonya még nem érkezett el, az viszont már egy vészjósló tendencia, hogy az könyvolvasás aránya a rendszerváltáshoz képest harmadára esett vissza.

Az olvasási szokásokról évente születnek statisztikák, a legutóbbi, 2023-mas adatok pedig azt mutatják, hogy a magyar lakosság még mindig értéknek tartja azt, ha kezébe vehet egy könyvet és olvashatja azt. A leggyakoribb indok, amit felhoznak azzal kapcsolatban, hogy miért nem teszik ezt sűrűbben, az nem is egzisztenciális, sokkal inkább az időhiány.

A magyarok olvasási szokásairól az ÉVA Magazin készített reprezentatív felmérést, ebből kiderült, hogy a felnőtt lakosság tizenöt százaléka naponta olvas könyvet. A hetente, vagy csak havonta könyvet olvasók aránya egyaránt tizenhárom százalék. Negyedévente a megkérdezettek kilenc százaléka olvas valamit, az alkalomszerű olvasók pedig huszonhárom százalékát tették ki a felmérésnek.

Tehát a magyar hetvenhárom százaléka évente legalább egyszer a kezébe fog valamilyen könyvet és körülbelül a lakosság negyede az, akik ezt nem teszik meg.

Ha pedig valaki azt gondolná, hogy az olvasás, mint kedvelt elfoglaltság főleg az idősebb korosztály tagjainak privilégiuma, azt a kutatás eredménye gyorsan meg is cáfolja, hiszen kitűnik, hogy a fiatal, 18-30 évesek körében sokkal kisebb azok aránya, akik egyáltalán nem olvasnak, szemben az idősebbekkel. Az ötvenévesek nagyjából harminc százaléka az, aki nem olvas.

Érdekes eltérés látszik abban, hogy nemek szerint ki milyen könyvet szeret a kezébe fogni. A nőknél dominálnak a könnyedebb regények, míg a férfiak inkább a dokumentarista könyveket szeretik. Népszerűek az önismereti könyvek is, sőt a fiatalok körében ezek a legnépszerűbb olvasmányok. A felmérés egyébként megemlíti, hogy nagy befolyása van a kiadók marketingtevékenységének és a közösségi médiának is, hogy melyik könyvek kerülnek a sikerlisták élére.

Az olvasás hasznos elfoglaltságát tehet még nem kell temetni, viszont a statisztikus felhívják arra is a figyelmet, hogy a mostani számok a rendszerváltás idejéhez képest sokkal alacsonyabbak, gyakorlatilag harmadára esett vissza az olvasó emberek aránya.

vehir.hu
további cikkek
Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. tegnap 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 Programajánló - Hanghullám a Balatonon Programajánló - Hanghullám a Balatonon A Veszprémi Főegyházmegye tavaly hagyományteremtő szándékkal szervezett hajózással egybekötött találkozókat a Balatonon. A nagy sikerre való tekintettel az idén is a rendezvénysorozatot idén is folytatnják. A program célja a szakrális művészeti értékek továbbadása, népszerűsítése, s mindezt a különleges élményt egy csodás természeti helyszínen, a Balatonon. ma 9:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.