Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 7. Gizella
Veszprém
21°C
2024. május 7. Gizella
Veszprém
21°C

Jogerős ítélet a halálos közúti balesetet okozó kamionos ügyében

2024. március 12. 12:44 // Forrás: Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály
Az Ajkai Járásbíróság 1 év 10 hónap – végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte azt az 58 éves magyar-ukrán kettős állampolgárt, akivel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt volt folyamatban büntetőeljárás.

A bíróság a férfit a fentiek mellett 200.000 forint pénzbüntetésre ítélte, négy évre eltiltotta a közúti járművezetéstől, valamint kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2022. augusztus 23-án délelőtt Ajka lakott területén kívül, a 8-as számú főúton közlekedett nyerges vontatóból és a hozzá kapcsolt félpótkocsiból álló járműszerelvénnyel, borult időben, nappali világosság mellett, nedves útburkolaton, mintegy 75 km/h sebességgel. Haladása során a vádlott egy jobbra ívelő útkanyarulatban nem az út vonalvezetésének megfelelően közlekedett, ezért a járműszerelvénnyel mintegy 15 métert megtéve a záróvonalat átlépve áttért a bal oldali forgalmi sávba, ahol fékezés nélkül, frontálisan összeütközött a vele szemben szabályosan közlekedő személygépkocsival. A sértett a biztonsági övét használta, azonban a balesetben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt. A sértett halála és a balesetben elszenvedett sérülései között közvetlen oksági összefüggés állapítható meg. A vádlott terhére enyhe sebességtúllépés volt megállapítható, amely a balesettel oksági összefüggésben nem volt.

A vádlott a váddal egyezően beismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, melyet a bíróság elfogadott, így az előkészítő ülésen ítéletet hozott. Az ítéletben a bíróság nem alkalmazhatott súlyosabb büntetést, mint amit a vádirat az előkészítő ülésen teendő beismerés esetére tartalmazott, ezért a vádlottal szemben a fenti büntetéseket szabta ki.

Az ítélet jogerős.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.