Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
27°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
27°C

Mit találtak a megye régészei 2022-ben?

2024. március 9. 14:58
Régészeti konferenciát rendeztek pénteken a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol a Veszprém vármegye területén 2022-ben végzett kutatások eredményeiről számoltak be a szakemberek.

A múzeum rendezvénye mindenki számára nyitott és ingyenesen látogatható volt, így a szakmai közösségen túl a történelem iránt érdeklődő laikusok is új ismeretekkel bővíthették tudásukat. A szervezők szándéka az, hogy a jövőben minden évben teret adnak majd a legfrissebb tudományos eredmények ilyen jellegű bemutatásának. 

Nagy Szabolcs BalázsNagy Szabolcs Balázs

Az első órában Nagy Szabolcs Balázs és Sebestyén Noémi számoltak be 2022-es munkásságukról. Nagy Szabolcs Balázs a bakonybéli bencés monostor középkori maradványainak azonosítását ismertette, amelynek pontos helyét egészen mostanáig nem ismertük. A jelenlegi monostor déli udvarában zajló ásatások során kerültek elő a feltehetően a  13. században épült falak maradványai, melyek többé-kevésbé kirajzolják az egykori kerengő és a hozzá kapcsolódó épültek körvonalát. Az I. István korában alapított rendház ezelőtt fa épületekből állt, és az itt talált temetkezések alapján azt feltételezik, hogy a most megtalált kerengő már a kőfalak építése előtt is ugyanazon a helyen húzódott. A monostor középkori történetének a végvári időszak beköszönte vetett véget az 1530-as években, amikor katonai erődítménnyé építették át a korábban a szerzetesek által használt épületeket. 

Essegvár (Fotó: Solymári / Wikipedia)Essegvár (Fotó: Solymári / Wikipedia)

Szintén Nagy Szabolcs Balázs dolgozott a bándi Essegvár feltárásán is, és felrajzolta a várhegy kronológiáját. Találtak egy 12-14. század között használt temetőt a várhegy északi részén, amelyhez vélhetően templom is tartozott. A várhegy déli részén egy 13. században épült nemesi udvarház maradványait találták meg, a leletanyag arra utal, hogy az épületet a tatárjárás előtt használhatták, és egy fa erődítés választotta el a várhegy északi felén található temetőtől. A kővár a 13. században épült, a külső falak mellett a belső válaszfalat is megerősítették, a déli részen pedig az Anjou-korban emeltek palotát. 1400 körül felszámolták a temetőt, elbontották az északi és déli részt elválasztó erődítést. A 16. század elején összeomlott a nyugati torony, és ez már a vég kezdete volt: a vár még a török idők előtt elnéptelenedett. 

Sebestyén Noémi a Jutasi út mentén egykor létezett neolit településen végzett ásatást egy jövőbeni beruházás előkészítéseként. Az újkőkortól a bronzkorig egy meglehetősen nagy település létezett a Barátság parktól a Báthory iskoláig, illetve délen a Petőfi Sándor utcáig terjedő területen. A település legnagyobb feltárása a kétezres évek elején zajlott, 2022-ben csak két kisebb részt érintettek a Munkácsy úti körforgalomtól északnyugatra, ahol egy, a korábban megtaláltaktól távolabb elhelyezkedő sírt találtak, mely a közösség egy megbecsült tagjának nyughelye lehetett nem messze a Séd partjától. 

Sebestyén NoémiSebestyén Noémi

A nap hátralévő részében többek között a megye területén található római kori villagazdaságok, a herendi középkori fazekas kemencék, a veszprémi vár feltárásának eredményei is szóba kerültek. A program egy zártkörű szakmai műhelyfoglalkozással ért véget.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. tegnap 14:59 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. 2024. július 22. 21:25 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.