Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
13°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
13°C

Nem bocsátható feltételes szabadságra a nő, aki két évvel a saját anyjának hátba szúrását követően élettársát is többször hátba szúrta

2024. március 6. 10:04 // Forrás: Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály
A Veszprémi Törvényszék emberölés bűntettének kísérlete miatt 9 év börtönbüntetésre és 9 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte a 44 éves pápai nőt. Elrendelte a vele szemben korábban kiszabott 1 év 6 hónap börtönbüntetés utólagos végrehajtását. Megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottat az eljárás során felmerült, közel 275 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott önálló jövedelemmel nem rendelkezett, ezért őt a sértett fogadta be pápai lakásába, miután a vádlottnak az édesanyja sérelmére 2020 júniusában elkövetett bántalmazás miatt (ittas állapotban őt is hátba szúrta a vádlott) el kellett költöznie az édesanyja pápai lakásából. (A Pápai Járásbíróság korábban ezen, súlyos testi sértés bűntettének minősített cselekményért ítélte a nőt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre, amelynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette.) 

A vádlott és a sértett között élettársi kapcsolat alakult ki, a vádlott továbbra sem rendelkezett jövedelemmel, őt a sértett tartotta el, miközben a vádlott korábbi italozó életvitelével nem hagyott fel.
A vádlott és a sértett 2022 októberében egy este a konyhaasztalnál ültek, a sértett cigarettát töltött magának, a vádlott szeszes italt fogyasztott. A sértett megkísérelt a vádlottal beszélgetni, ami nem vezetett eredményre. Ekkor a vádlott a konyhaasztalról magához vett egy 16 cm hosszú, 7 cm pengehosszúságú hegyes, éles konyhai hámozókést, a konyhaasztalnál ülő sértett háta mögé lépett, majd a sértett hátát öt alkalommal megszúrta. A vádlott a szúrásokat követően a kést az asztalra dobta, a sértett pedig a székről felállt és a vádlottra kiáltott, hogy: „Mit csinálsz, te őrült?”, majd a vádlott felé lépett, aki a lakás szobájába menekült. A sértett ezt követően értesítette a mentőket. A helyszínre érkező mentők a sértett sérüléseit ellátták, majd a sértettet kórházba szállították. A bántalmazás következtében a sértett nyolc napon túli, ténylegesen 2-3 hét gyógytartamú sérüléseket szenvedett, a mellüreg megnyílásának lehetősége fennállt, amely időben érkező szakszerű orvosi beavatkozás nélkül halálos eredményhez vezető életveszélyes sérülést jelentett volna. A sértett egy évvel később a pápai kórházban elhunyt; halála azonban semmilyen összegfüggésbe nem volt hozható a vádlott által okozott sérülésekkel.

A vádlott személyiségzavara – amely nem tekinthető az elmeműködés kóros állapotának, mértéke nem éri el az elmebetegség súlyosságát – fennállott a terhére rótt cselekmény idején is, azonban nem tette képtelenné őt arra és nem korlátozta abban, hogy cselekménye következményeit felismerje, és hogy e felismerésének megfelelően cselekedjék.

A Büntető Törvénykönyv 2020 novembere óta hatályos rendelkezésére figyelemmel nem bocsátható feltételes szabadságra, akit tettesként ítéltek végrehajtandó szabadságvesztésre emberölés miatt, így a vádlott jó magaviselet esetén is csak a büntetés teljes tartamának kitöltését követően (a 9 éves szabadságvesztésnek az előzetes fogvatartásban töltött idő beszámítását követően fennmaradó része letöltése után) szabadulhat. Ezt követően az utólagosan elrendelt másfél éves szabadságvesztést is végre fogják hajtani rajta – igaz, abból nem kizárt a feltételes szabadságra bocsátás, így annak 2/3 része kitöltése után szabadulhat, ha a büntetés-végrehajtási bíró úgy dönt.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést, így az nem jogerős, másodfokon a Győri Ítélőtábla jár el. A törvényszék a vádlottnak a 2022 októberében elrendelt letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.