Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
32°C
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
32°C

Szokatlan és izgalmas gyerekprogram indul a városban

2024. március 5. 21:18
A Kabóca Bábszínház fennállásának egyik fontos mérföldkövéhez érkezett decemberben, amikor új helyre költöztek a Deák Ferenc utcába, a vár lábához. Most már igazán otthonosan mozognak az új épületben, amit a közönségükkel együtt szeretnének felavatni márciusban.
 

A közös ünneplés a VárLak Fesztivál elnevezést kapta, amelyet 2024. március 22-24 között rendeznek meg. Az időpont nem véletlen, hiszen világszerte március 20-án ünnepeljük a gyermekszínházi világnapot, március 21-én a bábszínházi világnapot, március 23-án pedig a színházak éjszakáját. És ha már éjszaka: a három napos fesztiválon nem csak a megszokott színvonalas bábelőadásokkal várják a régi- és új nézőiket, hanem egy teljesen új ottalvós eseménnyel is a 9-12 év közötti gyermekeket.

Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján a Kabóca Bábszínház új igazgatója, Markó Róbert vázolta fel a pontos programtervet, ami egy merőben új oldaláról mutatja meg a bábszínházak világát. A gyermekek beleshetnek a paraván másik oldalára is, ha kedvük tartja, a Kabóca társulatával közösen vacsorázhatnak a Derce Pékbisztróban, érdekes kulisszatitkokat tudnak meg, a közös fogmosás után pedig Dabby Bain előadásában esti mesét is hallhatnak - és láthatnak - majd. A szülőknek pedig jár a megérdemelt szabadfoglalkozás, hiszen erre az estére a bábszínház veszi át a gyermekek felügyeletét.

Markó Róbert és Szűcs AttilaMarkó Róbert és Szűcs Attila

A program nem csak ettől különleges, hiszen márciustól már nemcsak a mindenki számára ismerős Kabóca Bábszínház várja a nézőket, hanem játszóház is várja a gyermekeket. A fesztivál hétvégéjén részesei lehetnek a kicsik egy nagyszabású együttműködésnek is, amelyről Szűcs Attila, a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület (BABAKO) elnöke mesélt.

A BABAKO 2005 óta működik, és madáretetőket, odúkat, és eleséget adományozott azoknak az óvodáknak és általános iskoláknak, akik részt vesznek a Madárbarát Veszprémért kezdeményezésükben. Most a Kabóca Bábszínházzal és a gyerekekkel közösen szeretnének odúkat készíteni a bábszínház játszóházában, amelyeket a sziklafalra, a vár oldalára helyeznek majd ki a madaraknak. A Kabóca egy teleszkópot is elhelyez majd az udvarán, ahonnan bárki megtekintheti, hogyan veszik birtokba a madárkák új odúikat.

,,Így a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a valódi, természetközeli állapotokkal, és nemcsak ismereteiken keresztül, hanem egy tevékeny együttműködésben is” – emelte ki Szűcs Attila a sajtótájékoztatón.

Az etetőkhöz szükséges faanyag ráadásul a színház megmaradt díszleteiből származik, így a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után. A fenntarthatóság kérdésköre a BABAKO és a Kabóca mellett a Pannon Egyetem egyik legfontosabb szempontja az oktatásban és kutatásban is, így a veszprémi egyetem is csatlakozott az együttműködéshez, segítve a színház környezeti edukációs programját.

A Kabóca Bábszínház igazgatója az esemény végén kiemelte, hogy rengeteg tervük van a jövőre, a megvalósításuk azonban nem jöhet létre az önkormányzat támogatása nélkül. A Deák Ferenc utcai épületegyüttes létrehozása nagyon fontos infrastrukturális fejlesztés volt a színház életében, amely így mindkét félnek nyertes helyzetet alakított ki.

Brányi MáriaBrányi Mária

A város képviseletében jelen lévő Brányi Mária alpolgármester szerint a Kabóca Bábszínház hozzá méltó helyszínre költözhetett. A nagy volumenű beruházást sikerült élettel megtölteni, a társulat munkája, a befektetett energia, idő és tehetség mind-mind kifizetődik, hiszen, ahogy az alpolgármester is kiemelte:

,,Amit a gyermekekért teszünk, azt a jövőért tesszük.”

A fesztivál ingyenes, kivéve az ,,Éjszaka a bábszínházban” program, amelyhez térítés ellenében és előzetes regisztrációt követően lehet majd csatlakozni.

A pontos programtervezet megtalálható a Kabóca Bábszínház honlapján.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Hacacáré és csimbammbumm az idei Kabóciádén is Hacacáré és csimbammbumm az idei Kabóciádén is Habakuk király és Boróka királyné újra megjelent Veszprémben, ez pedig azt jelenti, hogy idén is elkezdődött a Kabóciádé fesztivál, immáron harmincegyedik alkalommal. Ami a felnőtteknek a VeszprémFest, a kortalanoknak az Utcazene, az a gyermekeknek és családoknak a Kabóciádé, ráadásul idén új helyszínen. 2024. június 29. 11:06 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. 2024. június 23. 15:17 Királyfik és Királylányok új helyszínen – 31. Kabóciádé Családi Fesztivál Királyfik és Királylányok új helyszínen – 31. Kabóciádé Családi Fesztivál Idén 31. alkalommal szervezik meg a Kabóciádé Családi Fesztivált június 28-30. között „királyfik és királylányok” tematikában. A fesztivál idén új helyszínre költözik: a szervezők a Kabóca Bábszínházban, annak parkjában, illetve a Szerelem-szigeten előadásokkal, játékterekkel, éjszakai kalandtúrával, kreatív foglalkozásokkal és még számos izgalmas programmal várják majd a kikapcsolódni vágyó királyfi- és királylány-jelölteket. 2024. június 6. 12:35 A megújulás a kulcsszava a Kabóca Bábszínház új évadának Kabóca Bábszínház A megújulás a kulcsszava a Kabóca Bábszínház új évadának A Kabóca Bábszínház új életre kelt, és fennállásának talán legizgalmasabb időszakát éli. Az új évadban tizenegy bemutatóval érkeznek, az egyéves korosztálytól egészen a felnőttekig szóló előadásokkal várnak mindenkit. A korszerű, de egyben hagyománytisztelő programjaikról hétfő délután tartott a társulat sajtótájékoztatót a színház új épületében.   2024. május 28. 17:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.