Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Varró Úr ismét a Maszat-hegy túloldalára invitálja az olvasókat

2024. február 27. 16:58
Varró Úr vagy esetleg Művész Úr: ezek a megszólítások mind távol állnak Varró Dániel költőtől, noha viccesnek találja, ha valaki így közeledik hozzá. A Papírkutyában vasárnap mesélt közönségének, méghozzá a Holtszezon Kortárs Irodalmi Fesztivál keretein belül, ahol legújabb művét, a Túl a Maszat-hegyen második részét mutatták be.

Amikor húsz évvel ezelőtt nagy sikerrel berobbant a Túl a Maszat-hegyen első része, s ezzel Varró Dani neve is szélesebb körben ismert lett, még nem gondolta, hogy egy lelkes és szemfüles kislánynak majd feltűnik, ami Varrónak nem. Nevezetesen, hogy egyik szereplőjéről, Emil bácsiról megfeledkezett, ugyanis a börtönben felejtette, s nem varrta el a történetét. Emil bácsi megmentése érdekében a kislány megígértette Varróval, hogy ír egy következő részt, amiben kiszabadítja Emil bácsit.

„Én elfelejtettem, bevallom, fejemből, huss, tovaszállt, mint gyermekpracliból a ballon, ha elengedte fonalát. Könyvem már ki volt adva jócskán, mikor az egyik olvasócskám, egy sírós szemű kisleány megkérdezett egy est során, hogy „Emil bácsival mi történt?”. Csak akkor kaptam észbe én a könyvtár gyermekrészlegén (amikbe járok én időnként), hogy „ejnye, Varró Dániel, nem varrtad ezt a szálat el”

Varró, hallgatva olvasójára, tovább írta tehát a történetet. Bevallom, olvasóként felmerült bennem a kérdés, vajon miért nem adott új címet a második résznek, de Varró hamar választ ad annak, aki kinyitja a könyvet:

„A cím volt csak, mit tépelődve kerestem hosszan, mi legyen – „Még túlabb a Maszath-hegyen”? Vagy „Kecsöp Benő újratöltve”? Majd jött a szikra egy napon, Ez látható a címlapon.”

A második rész nemrégiben jelent meg, de ahogy a történet elvarratlanságából is kiderül, jön a folytatás, vagyis trilógia lesz. Varró büszkén árulta el a körülbelül két éven belül megjelenő harmadik rész címét is. Talán nem túl meglepő: Túl a Maszat-hegyen 3.

Varró soha nem írt még folytatást, s kimondottan izgatta a műfaj. Érzése szerint a második rész kicsit öregesebb, szomorkásabb, hisz mégiscsak eltelt húsz év a két mű megírása között. Ahogy Varróról tudvalevő, most is fókuszban volt a nyelvezet, a játékosság, ugyanakkor a történetvezetés, valamint a történet „hogyantovábbja” is kifejezetten érdekelte. A verses meseregény a végén még a képregény műfajával is keveredik, felgyorsítva ezzel az így is majdnem háromszáz oldalas sztorit.

A beszélgetésen szóba került az is, hogy Varró nem kedveli túlzottan a tanulságokat, sőt, szerinte teljesen elhanyagolható. Erre könyvében is tesz utalást, ahogy arra is, hogy gyermekei jelentősen inspirálják. Az első kötetet még úgy írta, hogy nem voltak gyermekei, a második rész viszont már három gyermek nyüzsgő zajában született. Egyik fia még egy versötletet is adott Varrónak, aki megfogadva fia tanácsait, beleírta a műbe. Azóta is – ha Varró felolvassa azt a részt közönségtalálkozókon, – fia büszkén hajol meg a közönség előtt.

A veszprémi eseményen nem csupán a szóban forgó mű adta a tematikát, hanem Varró világa, korábbi művei, személyes történetei. Kiderült például, hogy gyakran megkeresik fiatalok érettségi előtt, hogy dolgozza ki a saját magáról szóló tételt. Varróhoz eljutott néhány értelmezés írásai kapcsán, és levonta a következtetést: nem tudna leérettségizni saját magából.

Varró Dani nem egyedül érkezett az eseményre, hanem Molnár György zenésszel, aki játékos dalokkal szórakoztatta a közönséget, olykor éneklésre bíztatva a nagyérdeműt.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.