Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné

2024. január 24. 13:03
Nem várt helyről érkezett dicséret a veszprémi EKF-programra, de van olyan eset, amikor az eredményeket már nem lehet mismásolni.

Elsőre talán úgy tűnik, hogy valamilyen hiba van a mátrixban. Az elmúlt napokban sorra jelentek meg a deklaráltan ellenzéki sajtóorgánumokban olyan cikkek, amelyek nem győzték magasztalni a december 31-gyel leköszönő veszprémi EKF-programot. Hogy csak néhányat említsünk, a HVG egyenesen úgy fogalmaz, hogy „a politika távolmaradásának köszönhetően példaértékű kulturális városfejlesztés maradt az utókorra a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 program lezárása után.” A Népszava összefoglaló cikke úgy indul, hogy „Valaki Iggy Pop koncertjét, valaki a falu friss YouTube-csatornáját köszöntheti a tavalyi EKF-évnek. Felkerültünk a térképre.” Sőt, még az olykor zsigerig hatolóan nyers Hont András is úgy fogalmazott az Átlátszó oldalán, hogy „A projektet messze nem érte annyi bírálat, mint korábban Pécs esetében történt, a programkínálatot a pesti sajtó is sokszínűnek tartotta (...)”.

Márpedig ez a „pesti sajtó” – főleg annak a baloldala – előszeretettel boncolja szét az olyan projekteket, aminek bármi köze is van a jobboldali kormányhoz, és ott is csak alaptalanul mészároslőrincezne egy nagyot, ahol egyébként egy hatvenezres város - a régióval együtt több százezezres nagyságrendű lakos - életminősége hajt végre kvantumugrást egyik évről a másikra az EKF-programnak köszönhetően.

Veszprémben viszont nem találtak ilyen fogást, pedig a városnak fideszes vezetése van (Porga Gyula a polgármester), fideszes kormánybiztos vitte végig az EKF-et (Navracsics Tibor) és a fideszes kormány adott több tízmilliárd forintot a programra. Ellentétben a mai napig élő tévhittel, miszerint az EU finanszírozta a veszprémi projekteket. Valójában a teljes 72 milliárdos költségvetésbe 1,5 millió euróval szállt be Brüsszel a Melina Mercuri-díjon keresztül, azaz körülbelül 600 millió forinttal, a többi kormányzati forrás volt.

A Veszprém-Balaton 2023 EKF mentes volt a korrupciós ügyektől, a feleslegesen elköltött milliárdoktól, ráadásul mindezt úgy, hogy nem esett Pécs hibájába, ahol egyrészt megcsúsztak a fejlesztések és nagyrészét csak az ünnepi év után kapták meg a pécsiek azokat, másrészről az akkor – 2010-ről beszélünk – felépült kulturális intézmények sokáig rendkívül magas üzemeltetési költségeket róttak az önkormányzatra.

Ezzel szemben Veszprémben inkább egy kulturális alapú városfejlesztési projektként álltak neki az EKF megvalósításának, amelybe a város „szégyenfoltjainak” is nevezett épületeket vonták be, úgy mint a gyermekkórházat, a Ruttner-házat, vagy a Balaton Bútorgyár egykori területét. Veszprémiként pedig különösebb magyarázat nélkül elsüthető ilyenkor az a közhely, hogy a többi pedig már történelem.

Ezzel pedig az olykor jogosan kritikus, olykor csak ideológia vezérelten a KK-n is csomót kereső balos sajtó sem tudott mit kezdeni, inkább csak elismerték a veszprémi munkát.

Hajas Bálint
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.