Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Időablak húsz évnyi zenére és kultúrára

2024. január 19. 17:56
Csütörtök délután a Foton Audiovizuális Centrumban mutatták be először a VeszprémFest 20, Legyen egy fesztivál! című filmet, amely a programsorozat két évtizednyi sikereit próbálja összefoglalni egy órába sűrítve.

 

Csak azért próbálja, mert a feladat lehetetlen, húsz év kemény munka, tapasztalatszerzés, és sok-sok akadály leküzdése kellett ahhoz, hogy a fesztivál kitörölhetetlenül megvesse a lábát, és nem csak a hazai, de az európai zenei és kulturális térképen is. Hatvan perc csupán arra elég, hogy a legikonikusabb pillanatokkal köszönje meg a szervezői gárda mindenkinek, aki az évek során valamilyen formában hozzájárult ahhoz, hogy egy álom tényleg valósággá váljon.

Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ötlegazdája és alapítója vezette fel szavaival a filmet, aki elmondta: a meghívottak névsora nem véletlen. Olyan emberek ülnek a teremben, akik tettek a fesztiválért, akik nem csak munkaként tekintettek rá, egy szimpla elvégzendő feladatként, hanem valódi szívügyként.

A film leltár húsz évre visszamenőleg, a Rozé, Rizling és Jazz Napok - amely szintén fontos alkotóeleme a VeszprémFestnek- ugyan nem szerepel benne, de helyette több mint száz világszínvonalú sztár katartikus előadásából szemezgethetünk. Közülük sokan nyilatkoznak is a filmben az alapító Mészáros Zoltán mellett, aki saját bevallása szerint szereti a saját hangját hallani, de a nézők is szeretni fogják, hiszen megkapjuk az élmények mellé azt a belső narratívát is, ami igazán kerekké teszi a VeszprémFest történetet.

Mészáros Zoltán beszéde után, Bárány László rendező-operatőr szólt a jelenlévőkhöz, aki bár úgy kezdte, hogy egy filmest a legjobban azt hozza zavarba, ha a nézők már előre tapsolnak, feleslegesen aggódott, mert a hatvan perc után sem maradt el az őszinte elismerés.

A régi és új képkockák váltásaiban megtaláljuk a tavalyi év sztárfellépőit, mint Joss Stone vagy Norah Jones, de ott van Rost Andrea, a Gipsy Kings, James Blunt, és egy perc pihenő sincs benne, ha egy percre lemaradsz, akkor már azzal rengeteget veszítettél az élményből. A történet keretét, és egy igazi dramaturgiai ívet a 21. század tenorsztárja, José Cura adja, aki a fesztivál első fellépőjeként, 2004-ben egyszerre reménykedett a program sikerében, és jósolt neki nagy jövőt. Majd húsz évvel később, a szavai igazolást nyertek.

Egy visszajáró fesztiválozó biztosan találkozik a filmben olyan jelenettel, amelyről már innen-onnan hallott, vagy jelen volt, aki pedig teljesen ismeretlenül áll a VeszprémFesthez, az biztosan kedvet kap ahhoz, hogy ő is, legalább egyszer, egy pillanatra a részévé váljon a következő 20 év meséjének.

A filmet február 8. és 11. között vetítik a Fotonban.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.