Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Már működik az új palackvisszaváltó rendszer, de igazán csak nyárra pörög fel

2024. január 10. 15:35 // Forrás: MTI
A gyártóknak június végéig kell lecserélniük a csomagolóanyagokat, fokozatosan jelennek meg az üzletek polcain a betétdíjas, visszaváltható palackok.

Január elsejétől indul az üdítő- és szeszesitalok csomagolásának - műanyag, fém, üveg palackok - kötelező visszaváltása egyes üzletekben; az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) élelmiszer kereskedelmi tagvállalkozásai több mint 1100 üzletben üzemeltetnek majd mintegy 1400 automatát.

A visszaváltási rendszer lényege, hogy a gyártóüzemekben újra nem tölthető, ezért csak egyszer használatos italos palackok értékesítésekor a kereskedők kötelesek lesznek 50 forint visszaváltási díjat felszámolni a vásárlóknak az értékesítéskor.

Az értékesítőhelyeknek az italokat kínáló polcokon, feliratokon, szórólapokon, reklámokban is kötelező lesz feltüntetni a fogyasztói ár mellett az 50 forint visszaváltási díj összegét is, de a nyugtán is szerepelnie kell ennek.

Fotó: MTI/Hegedüs RóbertFotó: MTI/Hegedüs Róbert

A visszaváltás a 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletek számára lesz kötelező, de önként bármelyik üzlet csatlakozhat a rendszerhez. Ezekben az üzletekben a visszaváltást egy automata berendezés végzi, amely ellenőrzi, hogy a bedobott palack visszaváltható-e, megfelelő-e a címkézése, nem sérült-e a palack.

A vásárló az üzletbe visszavitt üres italcsomagolást a visszaváltó automatába dobhatja bele. Ezek az automaták az italcsomagolás ellenőrzését követően azonnal adnak a vásárlónak egy levásárolható vásárlási utalványt, amelynek értéke a visszaváltási díjjal azonos: 50 forint csomagolásonként. A vásárlóknak a visszaváltási utalványra vigyázniuk kell, mivel ha az elvész vagy megrongálódik, akkor az üzlet nem tudja vásárláskor beszámítani.

Ilyen automatáknál válthatjuk majd vissza a palackokat (Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)Ilyen automatáknál válthatjuk majd vissza a palackokat (Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)

A nem visszaváltható palackokat tilos az automatákba dobni, azok meghibásodást, károkat is okozhatnak.

Nem lehet majd visszaváltani a 0,1 liternél kisebb és a 3 liternél nagyobb palackokat sem. Továbbá az újratölthető palackokat sem szabad az automatákba beledobni, ezeket a megszokott módon kell az üzletekbe visszajuttatni és átadni.

2024. januárjától június 30-ig lesz egy átmeneti időszak. Ez arra szolgál, hogy a gyártók megfelelő módon le tudják zárni a már korábban megkezdett átállást az új rendszerre, hiszen a visszaváltás lehetőségét minden egyes italcsomagoláson fel kell tüntetni, ami nem hajtható végre egyik pillanatról a másikra. Az átmeneti időszakban a gyártók még átadhatnak a kereskedőknek nem visszaváltható csomagolású italféleségeket is, 2024 júliusától viszont már csak a visszaváltás lehetőségét feltüntető címkézéssel szállíthatnak árut. Tehát fokozatos az átállás, lesz olyan időszak, amikor kétféle termék, visszaváltási díjas és nem visszaváltható csomagolású is lesz az üzletekben.

Infografika: MTIInfografika: MTI

vehir.hu
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.