Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
16°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
16°C

Ezek voltak 2023 legnagyobb magyar sportsikerei

2023. december 29. 11:23 // Forrás: MTI
Kiemelkedően teljesítettek az elmúlt évben a magyar sportolók, akik az olimpiai sportágak tekintetében kilenc versenyszámban világbajnoki címet szereztek, emellett az Európa Játékokon, az Egyetemi Világjátékokon, a Küzdősportok Világjátékán, továbbá 2023 kontinentális és világversenyein is számos érmet gyűjtöttek.

A klubcsapatok sikereit a Swietelsky-Békéscsaba indította, amely harmadszor nyerte meg a női röplabdázók Közép-európai Ligáját, majd az UVSE női vízilabdacsapata Eurokupa-győzelmet ünnepelhetett, míg a Vasas révén a férfiaknál is magyar elsőség született.

Az áprilisi birkózó Európa-bajnokságon Takács István megnyerte a kötöttfogású 87 kilogrammos súlycsoportot, a szeptemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon pedig a szabadfogású 65 kilogrammban Muszukajev Iszmail, és - néhány héttel később, jogorvoslatot követően - a kötöttfogású 87 kilóban Losonczi Dávid is világbajnoki címet szerzett.

A teniszező Marozsán Fábián azzal keltett szenzációt, hogy legyőzte a világelső Carlos Alcarazt, Hanga Ádám pedig a Real Madriddal első magyarként emelhette a magasba a férfi kosárlabda Euroliga-trófeát. Márton Luana mindössze 17 évesen, élete első felnőtt világbajnokságán aranyérmet szerzett a tekvondósok női 57 kilós súlycsoportjában.  

A krakkói központú Európa Játékokon a magyar küldöttség tíz első, tíz második és 18 harmadik helyezéssel nyolcadik lett az éremtáblázaton, a sportlövő Pekler Zalán négy számban is diadalmaskodott.    

A vívók milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságán három aranyérmet nyert a válogatott: a párbajtőröző Koch Máté, valamint a férfi és a női kardcsapat sem talált legyőzőre.      

A fukuokai vizes vb-n Kós Hubert országos csúccsal aranyérmet szerzett 200 méter háton, míg nyíltvízi úszásban Rasovszky Kristóf 10 kilométeren, valamint Fábián Bettinával, Olasz Annával és Betlehem Dáviddal váltóban is ezüstérmes lett. A férfi vízilabda-válogatott negyedik világbajnoki címét ünnepelhette Japánban.

A vitorlázó Érdi Mária megszerezte Magyarország első női vb-címét olimpiai hajóosztályban (ILCA 6), az Európa-bajnokságon pedig bronzérmes volt.

Az ország eddigi legnagyobb sporteseményén, az atlétikai világbajnokságon a kalapácsvető Halász Bence érdemelte ki az egyetlen magyar érmet - bronzot -, míg Pigniczki Fanni személyében ötven év után állhatott újra dobogóra vb-n magyar versenyző ritmikus gimnasztikában.

A kajak-kenu válogatott tíz éremmel, két arannyal, öt ezüsttel és három bronzzal zárta a duisburgi kajak-kenu világbajnokságot, azonban az olimpiai számokban nem sikerült nyerni.

A magyar labdarúgó-válogatott - Szerbiát, Montenegrót, Litvániát és Bulgáriát megelőzve - öt győzelemmel és három döntetlennel, veretlenül nyerte meg a selejtezőcsoportját, és kijutott a 2024-es, németországi Európa-bajnokságra.

Az év magyar sportsikerei:

január 15. - A Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka, Jászapáti Petra összeállítású női váltó ezüstérmet nyert a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, Jászapáti pedig megszerezte pályafutása első egyéni Eb-érmét azzal, hogy harmadik lett 1000 méteren.

február 1. - Németh Domonkos ezüstérmet nyert a vitorlázó Finndingi-világbajnokságon Miamiban.

március 10-12. - A Major Veronika, Jákó Miriam, Csonka Zsófia összeállítású női pisztolyos csapat bronzérmet szerzett a tallinni légfegyveres Európa-bajnokságon.

március 13-17. - Érdi Mária bronzérmet nyert a vitorlázó ILCA (Laser) Európa-bajnokságon az olaszországi Andorában.

március 17. - A Swietelsky-Békéscsaba harmadszor nyerte meg a női röplabdázók Közép-európai Ligáját, miután a regionális sorozat kamniki döntőjében 3-0-ra legyőzte a szlovén Maribort.

március 29. - Az UVSE nyerte a női vízilabda Eurokupát, miután a sorozat magyar házidöntőjében a Ferencvárost győzte le. Benczur Márton együttese a párharc első felvonásán egy góllal kikapott otthon (8-9), de a népligeti visszavágón 13-9-re nyert. A gárda története során másodszor diadalmaskodott a második számú európai kupában, előzőleg 2017-ben az akkor még LEN Kupának nevezett sorozatban nyert.

április 13-16. - Kovács Zsófia egyéni összetettben ezüst-, gerendán pedig bronzérmes lett az antalyai torna Európa-bajnokságon.

április 17-23. - A magyar válogatott hat érmet szerzett a zágrábi birkózó Európa-bajnokságon. A kontinensviadalon Takács István megnyerte a kötöttfogásúak 87 kilogrammos versenyét. A nőknél Bognár Erika (55 kg) és Orsós Sztálvira (53 kg) második, a szabadfogásúaknál Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) és Ligeti Dániel (125 kg) harmadik lett, csakúgy mint a kötöttfogású Lévai Zoltán (77 kg).

április 29. - A Vasas nyerte a férfi vízilabda Eurokupát. A piros-kékek a Savona elleni fináléban az idegenbeli döntetlent követően 15-7-re diadalmaskodtak a Komjádi Uszodában. A Vasas 21 esztendő elteltével nyert újra nemzetközi trófeát, akkor a Kupagyőztesek Európa Kupájában ért a csúcsra.

április 29-május 1. - Bragmayer Zsanett aranyérmet nyert a spanyolországi Ibizán rendezett aquatlon-világbajnokság női versenyében, valamint világbajnoki ezüstérmet szerzett duatlonban.

május 14-18. - Németh Domonkos nyerte a Csopakon rendezett vitorlázó Finndingi Európa-bajnokságot.

május 15. - Marozsán Fábián 6:3, 7:6-ra legyőzte a volt és egyben leendő világelső Carlos Alcarazt a római salakpályás tenisztornán.

május 21. - Hanga Ádám csapata, a Real Madrid nyerte meg a férfi kosárlabda Euroligát, mivel a kaunasi négyes döntő fináléjában 79-78-ra legyőzte a görög Olimpiakoszt.

május 28. - A magyar férfi strandkézilabda-válogatott Európa-bajnok lett, miután a portugáliai kontinenstorna döntőjében 2-0-ra legyőzte Németországot.

május 29-június 4. - Márton Luana aranyérmet nyert a bakui tekvondó-világbajnokságon a nők 57 kilogrammos kategóriájában.

június 3-4. - A Ferencváros ezüst-, a Győri Audi ETO KC pedig bronzérmet nyert a női kézilabda Bajnokok Ligájában. A fővárosiak az elődöntőben legyőzték a dán Team Esbjerget, a győriek viszont kikaptak a címvédő norvég Vipers Kristiansandtól, amely a fináléban az FTC ellen is nyert.

június 16-18. - A magyar küldöttség a kardozó Szatmári András második helyével egy érmet nyert a plovdivi egyéni vívó Európa-bajnokságon.

június 25. - A magyar női kosárlabda-válogatott 82-68-ra kikapott a francia csapattól az Európa-bajnokság bronzmérkőzésén, így negyedikként zárta a tornát Ljubljanában.

június 20-július 2. - A magyarok tíz első, tíz második és 18 harmadik helyezéssel nyolcadikként végeztek a krakkói központú Európa Játékok éremtáblázatán. Magyar győztesek: Pekler Zalán, Mészáros Eszter (légpuska, vegyescsapat), Varga Ádám (kajak egyes 500 m), Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István (légpuska, férfi csapat), Pekler Zalán (kisöbű szabadpuska összetett), Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István (kisöbű szabadpuska összetett, csapat), Vasas Lea, Katz Balázs (teqball, vegyes páros), Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely, Andrásfi Tibor (férfi párbajtőrcsapat), Janicsek Zsanett, Vasas Lea (teqball, női páros), Bányik Csaba, Katz Balázs (teqball, férfi páros), Bálint Martin (kick-box, pointfighting, 74 kg)

július 8. - Vas Kata Blanka szakaszt nyert a női Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen.

július 9. - A magyar férfi röplabda-válogatott története legjobb eredményét elérve ezüstérmet nyert az Európa-liga ezüst divíziójában, miután a fináléban kettős vereséggel kikapott a lettektől.

július 9. - A hazai közönség előtt szereplő Lehmann Csongor nyerte a tiszaújvárosi triatlon világkupa-futam férfi versenyének döntőjét.

július 13-16. - A magyar küldöttség nyolc arany-, hat ezüst- és öt bronzéremmel az éremtáblázat élén végzett a horvátországi Bródban rendezett maratoni kajak-kenu Európa-bajnokságon. A felnőtteknél a kajakos Kiszli Vanda a rövidkörös és a hagyományos versenyben is nyert és első lett a Csengeri Evelin, Sinkó Panna kajak kettes is, Kövér Márton (C-1, hagyományos), Czéllai-Vörös Zsófia (K-1, hagyományos) és a Rúgási Csilla, Csépe Panna duó (K-2) másodikként zárt, a Boros Adrián, Kolozsvári Brúnó páros (K-2) pedig a dobogó alsó fokára állhatott fel.

jjúlius 16. - Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a fukuokai olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságon, ezzel hivatalosan is megszerezte az ötkarikás indulási jogot.

Számos veszprémi sikernek is örülhettünk 2023-ban - Rasovszky Kristóf idén is kitett magáért - Fotó: MTI/Koszticsák SzilárdSzámos veszprémi sikernek is örülhettünk 2023-ban - Rasovszky Kristóf idén is kitett magáért - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

július 20. - A Fábián Bettina, Olasz Anna, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid összeállítású magyar váltó ezüstérmet nyert a nyíltvízi úszók 4x1500 méteres csapatversenyében a fukuokai vizes világbajnokságon.

július 22-30. - A magyarok három arannyal és egy bronzzal az olaszok mögött a második helyen végeztek a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság éremtáblázatán. Győzött a párbajtőröző Koch Máté, valamint a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású férfi és a Márton Anna, Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca alkotta női kardcsapat, illetve harmadik lett egyéniben Szilágyi.

július 28. - Az úszó Kós Hubert aranyérmet nyert 200 méter háton a fukuokai vizes világbajnokságon. A 20 esztendős magyar versenyző 1:54.14 perces országos csúccsal csapott célba, Bernek Péter 2017-es, 1:55.58-as rekordját adta át a múltnak, ezzel a magyar úszósport 35. vb-aranyát szállította.

július 29. - A magyar férfi vízilabda-válogatott aranyérmet nyert a fukuokai világbajnokságon. Varga Zsolt együttese a döntőben ötméteresek után 14-13-ra győzte le a görögöket, Vogel Soma a kapuban négy büntetőt is hárított. A torna legjobb játékosának Zalánki Gergőt választották. A magyarok 1973, 2003 és 2013 után történetük negyedik világbajnoki aranyát nyerték.

július 29. - A Majthényi Szabolcs, Domokos András kettős ezüstérmet nyert a lengyelországi Gdyniában rendezett vitorlázó Repülőhollandi-világbajnokságon.

augusztus 13. - Vas Kata Blanka a magyar kerékpársport első világbajnoki címét szerezte: 11. helyen zárt a glasgow-i világbajnokság női országúti mezőnyversenyében, az U23-asok között pedig a legjobbként.

augusztus 13-20. - Érdi Mária aranyérmet szerzett az olimpiai osztályok hágai vitorlázó világbajnokságán az ILCA 6 (korábban Laser) kategóriában. Az MVM SE versenyzője az első magyar női vitorlázó, aki vb-címet nyert olimpiai hajóosztályban.

augusztus 19-27. - A kalapácsvető Halász Bence bronzérmet szerzett a budapesti atlétikai világbajnokságon.

augusztus 21. - Nagy Norbert megnyerte az autós hegyi Európa-bajnokság 5-ös kategóriájának bajnoki címét, ezzel a szakág első magyar kontinensbajnoka lett.

augusztus 21-28. -  A magyarok egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek Bath-ban, az olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon. Második lett a Regős Gergely, Szép Balázs páros férfi váltóban, illetve harmadikként zárt a Bauer Blanka, Gulyás Michelle, Barta Luca összeállítású női csapat.

augusztus 23. - Pigniczki Fanni karikával bronzérmet nyert a Valenciában rendezett olimpiai kvalifikációs ritmikus gimnasztika világbajnokságon. Ez a sportág második magyar vb-érme: Patocska Mária ötven évvel ezelőtt szintén karikával lett harmadik helyezett hármas holtversenyben.

augusztus 23-27. - A magyar küldöttség tíz éremmel, két arannyal, öt ezüsttel és három bronzzal zárta a duisburgi kajak-kenu világbajnokságot. Győzött Kopasz Bálint (K-1, 500 m) és Adolf Balázs (C-1, 5000 m), második lett a férfi kajak négyes (Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor), a Nádas, Kopasz duó (K-2, 1000 m), Varga Ádám (K-1, 1000 m), a Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás kettős (K-2, 1000 m) és Kisbán Zsófia (C-1, 5000 m), míg Csipes Tamara (K-1, 500 m), a Kiss Blanka, Lucz Anna páros (K-2, 200 m) és Rendessy Eszter (K-1, 1000 m) a dobogó alsó fokára állhatott fel.

augusztus 30-szeptember 3. - A magyar küldöttség hét arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel az élen zárta az összesített éremtáblázatot a dániai Vejen-Koldingban rendezett maratoni kajak-kenu világbajnokságon. A felnőtteknél győzött Kisbán Zsófia (C-1, rövidkör), Kiszli Vanda (K-1, hagyományos) és a Kiszli, Kőhalmi Emese duó (K-2), második lett Kiszli (K-1, rövidkör) és Kövér Márton (C-1, hagyományos), a Rugási Csilla, Csépe Panna kettős (K-2) pedig a dobogó legalsó fokára állhatott fel.

szeptember 16-24. - A magyar küldöttség három éremmel és két olimpiai kvótával zárt a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon. A 65 kilós Muszukajev Iszmail a magyar birkózósport 21. világbajnoki győztese lett és a 31. vb-aranyat szerezte meg, ami 44 év után a szabadfogású szakág második vb-diadala. Losonczi Dávidot ezüstérmesnek hirdették ki a kötöttfogású 87 kilóban, ám novemberben a nemzetközi szövetség őt is aranyérmesnek nevezte meg, mivel súlyos bírói hiba fosztotta meg a győzelemtől a belgrádi fináléban, ezzel övé a 32. magyar arany a vb-kről. Muszukajev és Losonczi egyaránt megváltotta jegyét a párizsi ötkarikás játékokra. A nem olimpiai, 72 kilogrammos kategóriában szereplő Fritsch Róbert második helyen végzett.

szeptember 24. - Címét megvédve ötödször nyerte meg a gyorsasági kamion Európa-bajnokságot Kiss Norbert, a Révész Racing versenyzője, miután Le Mans-ban aratott futamgyőzelmével behozhatatlan előnyre tett szert az összetettben egy fordulóval az idény zárása előtt.

szeptember 27. - Korok Fatima sorozatban negyedik alkalommal nyert aranyérmet a nemzetközi szervezet (AIDA) szabályai szerinti szabadtüdős merülésben a limasszoli világbajnokságon. Két hónappal korábban pedig a Bahama-szigetek közelében rendezett Vertical Blue nevű versenyen 102 méterrel új világrekordot állított fel.

október 1. - Hölle Martin egyéniben, illetve a magyar csapat - Osztertág Kristóffal és ifj. Fekete Györggyel kiegészülve - megvédte címét a franciaországi Le Pin au Haras-ban rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon, így sorozatban hatodszor lett mindkét aranyérem Magyarországé.

október 8. - Elekes Enikő megszerezte Magyarország első női világbajnoki címét a tokiói szumó-világbajnokságon.

november 5. - A 90 kilogrammos Tóth Krisztián bronzérmet nyert a Montpellier-ben rendezett olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon.

november 19. - A magyar labdarúgó-válogatott - Szerbiát, Montenegrót, Litvániát és Bulgáriát megelőzve - öt győzelemmel és három döntetlennel, veretlenül nyerte meg a selejtezőcsoportját, és kijutott a 2024-es, németországi Európa-bajnokságra. A nemzeti együttes 1976 óta először nem talált legyőzőre egy naptári évben, az 1986-os vb selejtezősorozata óta pedig először jutott ki egyenes ágon nagy nemzetközi tornára.

november 19. - Michelisz Norbert, a Hyundai magyar versenyzője nyerte a túraautó-világsorozat bajnoki címét, miután az idény makaói zárófordulóján az első futamon győzött, a másodikon pedig nyolcadik lett.

december 3. - A Berecz Zsombor vezette magyar együttes nyerte a Kanári-szigeteken rendezett, SSL Gold Cup elnevezésű csapat vitorlás világbajnokságot.

december 5-10. - A magyar úszók öt érmet szereztek az Otopeniben rendezett rövidpályás Európa-bajnokságon: Szabó Szebasztián 50 méter gyorson és 50 méter pillangón ezüstérmes volt, Késely Ajna 800 és 1500 méter gyorson, Márton Richárd pedig 200 méter pillangón a harmadik helyen végzett.

december 14. - A Ferencváros labdarúgócsapata a Konferencia-ligában két győzelemmel és négy döntetlennel veretlenül végzett a továbbjutást jelentő második helyen a csoportjában a 2022-ben döntős olasz Fiorentina mögött, illetve a belga Genk és a szerb Cukaricki előtt.

november 29-december 17. - A magyar női kézilabda-válogatott kiharcolta az indulási jogot az áprilisi olimpiai kvalifikációs tornára azzal, hogy a horvátokat drámai végjátékban 23-22-re legyőzve megszerezte a tizedik helyet a dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokságon.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.