Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
23°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
23°C

Ünnepi megemlékezés a vármegyei önkormányzat alakuló ülésének évfordulóján

2023. december 16. 11:58
Péntek délelőtt ünnepélyes megemlékezést tartottak a Megyeháza Szent István Termében. Az eseményen Polgárdy Imre és Porga Gyula osztotta meg ünnepélyes gondolatait.

Harminchárom évvel ezelőtt volt a vármegyei önkormányzat alakuló ülése. Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke a pénteki megemlékezésen Wass Albertet idézve rávilágított: a fény segítségünkre van, hogy megláthassuk az igazán fontos dolgokat. Hogy felismerjük egymásban és önmagunkban a lenni akarást: 1990. december 15. is ilyen fénysugár volt.

Polgárdy folytatta: a több mint három évtized alatt nem volt más feladatuk, mint dolgozni, fáradságosan, állni a nehézségeket. Tizenhat nappal az Európa Kulturális Fővárosa program zárása előtt nyugodtan jelentette ki, hogy remek közösségek születtek, és sok  múlik azon, hogy mennyire képes megtartani mindazt, amit ez az esemény adott.  

A megemlékezés ünnepi felszólalója, Porga Gyula polgármester elmondta: azon kevés politikusok közé tartozik, aki a harminchárom évből huszonkilencet az önkormányzati világban töltött, s annak mindhárom szintjét megjárhatta, így jól ismeri az önkormányzati világot. A polgármester folytatta: ilyenkor, amikor a harminchárom éve megalakult megyei önkormányzatot ünnepeljük, fel kell tenni a kérdést: ment-e a világ előre az önkormányzatisággal?

A rendszer ezen három évtized alatt számos változáson ment át, 2010-ben pedig konkrét paradigmaváltás történt: azok az önkormányzatok lesznek sikeresek, amelyek észreveszik a kínálkozó új lehetőségeket. Már nem az üzemeltetés és az intézményfenntartáshoz szükséges napi gondok a kihívások, hanem a városfejlesztés és a közösségépítés.

Veszprém élt a lehetőségekkel, mint például az Európa Kulturális Fővárosa programmal, amely olyan szintlépést jelentett, amely által az életminőség is javulni tudott. Rájöttek arra is, hogy mennyire gyümölcsöző, ha térségben gondolkodik az ember, és összefog a környező településekkel.

Végül 116 önkormányzattal indult el az EKF, és senki nem szállt ki, ez is az elv sikerét mutatja. Olyan bizalom alakult ki a régióban, ami erőt adhat mindenki számára, és arra sarkall, hogy ez az irány érvényesüljön a folytatásban is. Döntéseink határozzák meg a jövőnket, nem pedig a képességeink – folytatta Porga. Ezen eredményekre épülő bizalom segíthet a jövőben is. A polgármester sok sikert kívánt a továbbiakhoz.

Az ünnepség zárásaként az Era Nova Kamarazenekar adott koncertet. 

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. ma 15:28 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   ma 17:11 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. ma 15:56 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. ma 9:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.