Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
18°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
18°C

Elsőfokú ítélet született a veszprémi ékszerüzlet kirablói ügyében

2023. december 14. 9:56 // Forrás: Veszprémi Törvényszék
A bíróság az első- és másodrendű vádlottakat társtettesként, jelentős értékre, felfegyverkezve, csoportosan, bűnszövetségben elkövetett rablás bűntettében és társtettesként elkövetett, nagyobb kárt okozó rongálás bűntettében mondta ki bűnösnek – közölte a törvényszék.

Az elsőrendű vádlottat, mint különös visszaesőt halmazati büntetésül 9 év fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre, míg a másodrendű vádlottat halmazati büntetésül 8 év szintén fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, továbbá mindkét vádlottat 10 évre kiutasította Magyarország területéről. 

A szabadságvesztésből az elsőrendű vádlott a visszaesői minőségre figyelemmel a büntetés háromnegyed, míg a másodrendű vádlott a kétharmad részének kitöltését követően bocsátható legkorábban feltételes szabadságra. 

A bíróság kötelezte a vádlottakat több mint 15 millió forint kártérítés és késedelmi kamatai, valamint az ehhez kapcsolódó több mint 900.000 forint összegű eljárási illeték megfizetésére.  Ezen felül a bűnügyi költségből is több mint 8 millió forintot a vádlottaknak kell viselnie, míg a fordítással, tolmácsolással felmerült 2,5 millió forint a Magyar Állam terhén marad.

A megállapított tényállás szerint 2020. november 4-én délután a két román állampolgárságú vádlott további négy ismeretlen elkövetővel együtt berontott egy veszprémi ékszerüzletbe maszkban, csuklyában, kalapácsokkal felfegyverkezve, majd az ékszerbolt üveg vitrinjeit kalapáccsal, illetve kezükkel betörték, és onnan különböző aranyékszereket – gyűrűket, nyakláncokat – tulajdonítottak el. Az ékszerüzletben tartózkodó tulajdonos az elkövetőket megkísérelte feltartóztatni. Az elkövetők közül egy személyt megfogott, azzal dulakodott, aki az eltulajdonított értéktárgyak megtartása érdekében a sértettel szemben erőszakot alkalmazott, majd az elkövetők futva elmenekültek. A sértett a dulakodás során nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. 

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik felmentésért, míg az ügyész a szabadságvesztés súlyosításáért jelentett be fellebbezést, így az nem emelkedett jogerőre. Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

A bíróság a 2021 májusa, illetőleg 2021 júliusa óta letartóztatásban lévő vádlottak letartóztatását az ítélet kihirdetését követően is fenntartotta, így a vádlottak az ítélőtábla másodfokú döntéséig továbbra is letartóztatásban maradnak.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.