Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rövid az út a mennyből a pokolba

2023. december 14. 5:05
Bevallom, negyedórával a mérkőzés vége előtt hatgólos horvát vezetésnél egy forintot se tettem volna arra, hogy a magyar válogatott legyőzi Horvátországot a női kézilabda világbajnokságon, és ezzel megszerzi a részvétel jogát az áprilisi olimpiai selejtező tornára.

Legszívesebben elkapcsoltam volna a tévét. Utólag belegondolva, nem is értem, miért kínoztam magam tovább. Aztán egyszer csak elkezdtek jönni a magyar gólok, közben összeállt a védekezés, és ha túljutott a labda a falon, akkor ott volt a csapatkapitány, Böde-Bíró Blanka, aki extázisban védte végig azt a negyedórát. Amikor sikerült megfordítani az eredményt, de a horvátoknak még volt esélyük az egyenlítésre, már nagyon bosszantó lett volna elbukni azt a győzelmet, ami a 45. percben beláthatatlan távolságba volt.

Szöllősi-Schatzl Nadine (b), Böde-Bíró Blanka (k) és Debreczeni-Klivinyi Kinga, a magyar válogatott tagjai ünnepelnek, miután csapatuk 23-22-re győztött az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen a svédországi Göteborgban 2023. december 11-én. MTI/Illyés TiborSzöllősi-Schatzl Nadine (b), Böde-Bíró Blanka (k) és Debreczeni-Klivinyi Kinga, a magyar válogatott tagjai ünnepelnek, miután csapatuk 23-22-re győztött az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen a svédországi Göteborgban 2023. december 11-én. MTI/Illyés Tibor

Időről időre a sors az egyik kezével ad, a másikkal elvesz. Most visszaadott valamit a korábban elvettekből. Örökre felejthetetlen számomra, amikor a magyar női válogatott hat perc alatt hatgólos vezetésről vesztette el 2000-ben az olimpiai döntőt a dánok, és 2003-ban pedig a világbajnoki finálét a franciák ellen. Klubszinten is volt némileg hasonló veszprémi eset. 1984-ben a női Kupagyőztesek Európa Kupájában a Bakony Vegyész itthon tíz góllal lemosta a pályáról a bolgár CSZKA Szófia csapatát, majd egy héttel később az idegenbeli visszavágót elvesztette tizeneggyel. Ennél is fájóbb volt megélni a veszprémi férficsapat történetét 2016-ban a lengyel Kielce elleni Bajnokok Ligája-döntőben, amit kilencgólos előnyről sikerült elbukni negyedóra alatt. Aztán a BVTC-s lányokhoz hasonlóan járt a spanyol Ademar León, amelyik a férfi BL-ben a hazai tizenhárom gólos győzelmet követően a celjei visszavágón ugyanennyivel kikapott, és az idegenben lőtt több találatának köszönhetően a szlovénok jutottak tovább, ráadásul abban az idényben, 2004-ben végül meg is nyerték a Bajnokok Ligáját.

Utóbbi példák azt mutatják, hogy nem csak a nőkkel történhet meg ilyen, hanem a lelkileg stabilabbnak gondolt férfiakkal is. Rövid az út a mennyből a pokolba, vagy éppen fordítva – ez ugyanis mindig nézőpont kérdése. Ez is erősíti a sport varázsát, ami a kiszámíthatatlanságban csúcsosodik ki. Többek között ebből élnek jól világszerte a fogadóirodák.

Még egy gondolat erejéig visszatérve a magyar női kézilabda-válogatott bravúros fordítására. Meggyőződésem, ez az utolsó tizenöt perc és az azt követő katarzis élmény úgy összekovácsolta vb-n egyébként néha csak bukdácsoló lányokat, hogy arra lehet jövőt építeni. Majd az olimpiai selejtezőn kiderül, hogy igazam volt-e…

Darcsi István
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.