Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ne legyen élő állat a karácsonyfa alatt!

2023. december 8. 9:33 // Forrás: Az Igazságügyi Minisztérium közleménye
A karácsony a szeretet, az összetartozás és az ajándékozás ideje. Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra kér mindenkit, hogy ebben az ünnepi szezonban gondolják át alaposan az élő állatok ajándékozásának következményeit. Az állatok nem csupán ajándékok, hanem érző, gondoskodást igénylő lények, tartásuk hosszú távú elköteleződést és felelősséget jelent.

Az impulzus alapú állatvásárlás gyakran ahhoz vezet, hogy az új állattartók nem tudják megfelelően ellátni az állatok igényeit. Ez számos esetben az állatok elhanyagolásához, szükségtelen szenvedéséhez vagy állatmenhelyre leadásához vezet, mely elkerülhető lenne az alaposan átgondolt és felelős döntés meghozatalával – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Az alábbi alternatívákat érdemes megfontolni karácsonyi ajándékozáskor:

1. Adományozzon civil állatvédő szervezeteknek vagy önkénteskedjen az állatmenhelyen!
Támogassa azokat a civil állatvédő szervezeteket, melyek gazdátlan állatok gondozásával foglalkoznak. Az adományozás vagy az önkénteskedés alkalmával betekinthetnek az ott élő állatok életébe.
2. Ajándékozzon örökbefogadási lehetőséget!
Számos állatmenhely lehetővé teszi, hogy virtuálisan örökbe fogadjon egy állatot, támogatva ezzel gondozását, anélkül, hogy otthonába vinné.
3. Ajándékozzon könyveket és hívja fel a figyelmet a Gazdijogsira!
Ajándékozzon könyveket vagy tananyagokat, melyek az állatok gondozásáról szólnak, segítve ezzel az állatok iránti tudatosság növelését. Az online ingyenesen elérhető Gazdijogsi program felkészíti a leendő állattartókat a felelős döntés meghozatalára.
4. Várjon az ajándékozással és hozzon felelős döntést az ajándékozottal!
Ha valóban szeretne állatot ajándékozni, várjon az ünnep utáni időszakig, és döntsön felelősen, figyelembe véve az állat igényeit és a leendő állattartó életkörülményeit.

Dr. Koska Hedvig állatorvos hangsúlyozza: „Minden évben számos esetben látjuk, hogy az ünnepi időszakban vásárolt állatokat elhanyagolják, menhelyekre adják, más módon szabadulnak meg tőlük, mert az új állattartó nem volt felkészülve a gondozásukra. Az állatoknak folyamatos gondoskodásra, szeretetre és stabilitásra van szükségük, amit egy impulzív döntés nem alapoz meg. Az állattartás felelősségteljes döntést igényel. Gyakran tapasztaljuk, hogy az állattartók nincsenek tisztában az állatok specifikus szükségleteivel, mely indokolatlan szenvedést okozhat az állatnak. Az alultápláltság, az elhízás, a megfelelő állatorvosi ellátás hiánya, vagy a nem megfelelő környezet komoly állategészségügyi problémákhoz vezethet, ami mind az állat, mind a tulajdonos számára nehézséget és szenvedést jelenthet.”

Gondolja át alaposan az élő állatok ajándékozásának következményeit, és válasszon más meglepetést, hogy mindenki számára boldog és békés legyen az ünnep – hangsúlyozza a kormánybiztos.

vehir.hu
további cikkek
Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. ma 8:38 LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.