Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fényes pont Veszprém történelmében

2023. december 6. 21:58
A néma nőtüntetésre emlékezett szerdai rendezvényén a Veszprémi Nők Kerekasztala (VENŐKE) a megyei könyvtárban.

1956. december 6-án a veszprémi nők tüntetést szerveztek: a Tűztorony alatt több százan gyűltek össze, hogy onnan némán a Vörösmarty térre vonuljanak azért, hogy megvédjék a legyőzöttek méltóságát és leróják a kegyeletüket az elesettek emléke előtt – elevenítette fel a történeteket Huszár Józsefné, a VENŐKE alapító elnöke. 

Huszár JózsefnéHuszár Józsefné

“A hazaszeretet valósággá vált, eufórikus állapotban éltük meg azokat a napokat – máskülönben nem is szánták volna rá magukat ilyen tettre az asszonyok” – jelentette ki, rámutatva: az országot megszállták a szovjetek, Mosonmagyaróváron, Budapesten sortűz dördült, ebben a közegben mérhető igazán a veszprémi nők bátorsága, akik szembenéztek az orosz tankok ágyúcsöveivel. Nem is maradt el a megtorlás: többeket börtönbüntetésre ítéltek, sokakat elbocsátottak a munkahelyükről. 

Mindezeket figyelembe véve Huszár Józsefné szerint 

“1956. december 6. fényes pont Veszprém történetében, hozzátartozik azokhoz a ragyogó teljesítményekhez, amelyekre büszkék lehetünk a városban.”

A rendezvényen Porga Gyula polgármester is felszólalt. Elmondta: 1956 lángját, amit a veszprémi hölgyek gyújtottak meg, ma a VENŐKE viszi tovább. Egy ésszel felfoghatatlan szituációban valamit tenni kellett, a veszprémi nőkben pedig volt bátorság – ez a példa az, amit tovább kell adni, ma is szükség van tettre készségre, tenni akarásra. 

Porga GyulaPorga Gyula

A hagyományokhoz hűen ezúttal is elismeréseket adtak át egy adott területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó nőknek: idén a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításában részt vevő hölgyeknek. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.