Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat

2023. december 4. 15:00
A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn.

Habár Ningbo és Veszprém városokat méretükből adódóan sem lehet egy lapon emlegetni, valójában több közös van bennük, mint az elsőre látszik. Mindkettő gazdag történelemmel rendelkezik, miközben gazdaságukban meghatározó az autóipar. Továbbá a saját országukban a lakosságszámuk alapján arányaiban ugyanakkora jelentőségű városnak számítanak.

Veszprém és Ningbo között húsz éve kezdődött a partneri kapcsolat, azóta pedig számos kellemes emlék kapcsolódik már ehhez a barátsághoz – emelte ki Porga Gyula polgármester hétfő délelőtt a Pannon Egyetemen, ahol Ningbo kultúráját és mindennapi életét bemutató fotókiállítás nyílt meg.

A polgármester köszöntőjében hozzátette: büszkeség Veszprémnek, hogy egy ilyen gazdag kultúrájú ország szintén nagy történelemmel bíró városával ápolhatnak kiváló kapcsolatot, és bízik benne, hogy ez a jövőben is így marad.

Ningbóból egy hatfős delegáció érkezett Veszprémbe, közülük Chen Weineng, a város igazgatóhelyettese – ami megfelel a magyar alpolgármesteri szerepkörnek – köszöntötte az egyetem közösségi terében összegyűlt embereket.

A delegációvezető meghatónak nevezte, hogy ilyen kedves fogadtatásban részesültek Veszprémben, és magyar kollégájára ráerősítve ő is azt mondta: Ningbo részéről is elkötelezettek a két város kapcsolatának erősítésében.

A kiállításon ötven képen keresztül mutatják be a kínai város történelmi értékeit, kulturális életét és a ningbói mindennapokat. Magyar – és főleg veszprémi – szemmel ez azért is különleges, mert egy közel tízmilliós városról van szó, ami 9600 km2-en terül el a Kelet-kínai-tenger mellett. Feltűnnek helyi fesztiválok képei, ipari komplexumok, városi zöldövezetek, számos olyan megoldás, ami akár Veszprémben is lehetne, csak a mérték jóval nagyobb.

A házigazda Pannon Egyetem részéről dr. Gelencsér András rektor köszöntötte a megjelenteket, akik között néhány kínai hallgató is volt. A rektor felidézte, hogy a Pannon Egyetem tizenöt éve lépett ki komolyabban a nemzetközi színtérre, Európán kívülről pedig először kínai hallgatókat fogadott az intézmény. Hozzátette, hogy bár más a lépték a két város között, mégis keresik a kapcsolódási pontokat, és elkötelezettek ők is a partnerség mellett.

Búcsúzóul Chen Weineng meghívott mindenkit a kínai városba, hogy személyesen is bemutathassák a gazdag kínai kultúrát.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. ma 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. tegnap 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. tegnap 14:28 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.