Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémi védőháló Böjte Csaba gyermekotthona felett

2023. november 29. 11:41
Amikor a világjárvány nem gátolta a szabad mozgást, Veszprémből minden év decemberében elindult egy furgon egyenesen az erdélyi Kovásznába, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított Boldog Apor Vilmos Ház gyermekotthonba megrakodva adományokkal. Romániában jelenleg viharos időszakukat élik Csaba testvér karitatív szervezetei, a veszprémi segítség viszont idén sem marad el. Sőt, a helyi vállalkozók és magánemberek adományait idén már ismét személyesen viszik ki Erdélybe.

Már egy évtizede annak, hogy Béndek Péter veszprémi vállalkozó kapcsolatba került Böjte Csaba erdélyi gyermekotthonával. Feleségével úgy döntöttek, hogy részt vesznek a szervezet által meghirdetett képletes keresztszülői programban. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy anyagilag, vagy ajándékokkal bárki támogathat egy gondozott gyermeket, akivel akár személyesen is felvehetik a kapcsolatot, levelezhetnek, de meg is látogathatják, hogy személyesen is megismerkedjenek.

Péterék először egy fiút segítettek ilyen formában, hogy elindulhasson az életben, miután pedig ő elhagyta a gyermekotthont, egy lánnyal kerültek ugyanilyen személyes kapcsolatba. Egyébként azóta ő is felnőtt, Péterék pedig annyit tudnak róla, hogy ma Hollandiában lakik, ott dolgozik és építi a saját életét.

A gyermekotthonnal a kapcsolat viszont a két támogatott fiatal kirepülése után is megmaradt, sőt Péter az élére állt Veszprémben egy olyan karitatív akciónak, amivel évről évre támogatják a szeretetotthont.

Egy korábbi látogatás alkalmával készült kép. Háttérben Mikulás-sapkában Béndek PéterEgy korábbi látogatás alkalmával készült kép. Háttérben Mikulás-sapkában Béndek Péter

Kezdetben anyagi támogatásban gondolkodtak, néhány éve azonban ez már kiegészült különböző tárgyi felajánlásokkal is, amiket Péter saját maga visz ki a Veszprémtől 800 kilométerre lévő Kovásznába.

A kezdeményezésnek létrehoztak egy Facebook-csoportot is, amihez először a veszprémi vállalkozó szűk baráti köre csatlakozott, azóta viszont folyamatosan nő a tagsága, és egyre többen kapcsolódnak be a gyűjtésbe.

A portálunknak nyilatkozó Béndek Péter elmondta: idén közvetlenül karácsony előtt terveznek elindulni Veszprémből, hogy még az ünnep előtt odaérjenek Kovásznára és átadhassák az adományokat, amiket a szeretetotthon vezetőinek igényei szerint gyűjtöttek össze. Ilyenek a tisztálkodási eszközök fiúknak és lányoknak egyaránt, tisztítószerek, iskolai eszközök, fehérneműk és persze édességcsomagok. A furgon bérlését és az útiköltséget saját forrásból, illetve szintén felajánlásokból fedezik majd.

Béndek Pétertől azt is megtudtuk, hogy nem a legfényesebb időszakukat élik Böjte Csaba gyermekotthonai Erdélyben. Az utóbbi időben a román hatóság látványosan kikezdte a szerzetes személyét és az általa alapított intézményeket, valamint egy új romániai törvény értelmében még az is felmerült, hogy többet be kell zárni ezek közül. Pedig összesen több ezer gyermeknek adnak otthont ezek a házak, ahol igencsak beszűkült lehetőségek mellett élik az életüket, ellenben nagy szeretetben és törődésben – osztotta meg személyes tapasztalatait a vállalkozó, aki egyfajta védőhálót szeretne nyújtani Veszprémből az erdélyi magyar szervezetnek.

A gyűjtéshez egyébként bárki csatlakozhat, erről a legaktuálisabb információkat a karitatív akció Facebook-csoportjában lehet találni.

vehir.hu
további cikkek
Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59 Lemondott Balog Zoltán közélet Lemondott Balog Zoltán Balog Zoltán református püspök a február 16-ai Zsinat értekezletén lemondott lelkészi elnöki tisztségéről.   2024. február 16. 17:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.