Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Emléktáblát kapott „Ubul”, aki nem tett le semmit az asztalra, de el sem vett onnan

2023. november 26. 13:32
Baranya János, vagy ahogy sokan ismerték, Ubul tavaly távozott az élők sorából, mostantól pedig egy krómacéltábla őrzi örök emlékét Veszprémben a Kossuth utca egyik padján. Ubul életében nem tett kimagasló dolgokat, mégis tízezren ismerték Veszprémben, emléktáblája is közadakozásból készült el.

Ubulnak nem volt egyszerű élete, születésekor agyvérzést kapott, ami miatt értelmi képességeiben visszamaradottabb volt, ugyanakkor mindez nem gátolta abban, hogy az emberekkel jól kijöjjön, barátkozzon, sőt hozzátegyen a maga módján a város mindennapjainak működéséhez. Saját lakásában élt a Jutasi úti lakótelepen, de a legtöbben mégsem innen, hanem a belvárosból, a piac környékéről, illetve a Bástyából ismerték.

Ubul rendszerint itt tűnt fel és segített a pakolásban, rendrakásban, azokban a teendőkben, amik éppen aktuálisak voltak az üzletekben. Sosem kéregetett, nem koldult, ő a maga egyszerű nem hivatalos munkájával kereste meg a kenyerét.

Évtizedeken át így ment ez, Ubul alakja pedig a városkép szerves része lett, ha máshogyan nem is, de látásból ezrek, de lehet, hogy tízezrek ismerték őt.

Tavalyi halála után egykori lakótelepi társa, Adamecz Zoltán vetette fel először, hogy valamilyen formában emléket kellene állítani a mindig kedves és vidám egyszerű veszprémi polgárnak, aki, mint ahogy Adamecz is fogalmazott: nem tett le semmi különöset az asztalra, de el sem vett onnan semmit.

Ezt követően közadakozás indult, aminek a végén elkészülhetett az az emléktábla, amit pénteken kora este helyeztek ki a Bástya Üzletház előtti padra, ahol Ubul is sokat szokott üldögélni, ezzel örök emléket állítva neki. Az eseményen ott voltak barátai, ismerősei és nővére is, akik közösen felidézték az Ubullal kapcsolatos személyes és kedves élményeiket.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59 Lemondott Balog Zoltán közélet Lemondott Balog Zoltán Balog Zoltán református püspök a február 16-ai Zsinat értekezletén lemondott lelkészi elnöki tisztségéről.   2024. február 16. 17:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.