Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Emléktáblát kapott „Ubul”, aki nem tett le semmit az asztalra, de el sem vett onnan

2023. november 26. 13:32
Baranya János, vagy ahogy sokan ismerték, Ubul tavaly távozott az élők sorából, mostantól pedig egy krómacéltábla őrzi örök emlékét Veszprémben a Kossuth utca egyik padján. Ubul életében nem tett kimagasló dolgokat, mégis tízezren ismerték Veszprémben, emléktáblája is közadakozásból készült el.

Ubulnak nem volt egyszerű élete, születésekor agyvérzést kapott, ami miatt értelmi képességeiben visszamaradottabb volt, ugyanakkor mindez nem gátolta abban, hogy az emberekkel jól kijöjjön, barátkozzon, sőt hozzátegyen a maga módján a város mindennapjainak működéséhez. Saját lakásában élt a Jutasi úti lakótelepen, de a legtöbben mégsem innen, hanem a belvárosból, a piac környékéről, illetve a Bástyából ismerték.

Ubul rendszerint itt tűnt fel és segített a pakolásban, rendrakásban, azokban a teendőkben, amik éppen aktuálisak voltak az üzletekben. Sosem kéregetett, nem koldult, ő a maga egyszerű nem hivatalos munkájával kereste meg a kenyerét.

Évtizedeken át így ment ez, Ubul alakja pedig a városkép szerves része lett, ha máshogyan nem is, de látásból ezrek, de lehet, hogy tízezrek ismerték őt.

Tavalyi halála után egykori lakótelepi társa, Adamecz Zoltán vetette fel először, hogy valamilyen formában emléket kellene állítani a mindig kedves és vidám egyszerű veszprémi polgárnak, aki, mint ahogy Adamecz is fogalmazott: nem tett le semmi különöset az asztalra, de el sem vett onnan semmit.

Ezt követően közadakozás indult, aminek a végén elkészülhetett az az emléktábla, amit pénteken kora este helyeztek ki a Bástya Üzletház előtti padra, ahol Ubul is sokat szokott üldögélni, ezzel örök emléket állítva neki. Az eseményen ott voltak barátai, ismerősei és nővére is, akik közösen felidézték az Ubullal kapcsolatos személyes és kedves élményeiket.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. ma 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.