Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C

Negyven éve megállás nélkül működik Veszprémben az ifjúságpszichiátriai gondozó

2023. november 18. 11:42
A Csolnoky Ferenc Kórházban péntek délelőtt tartottak jubileumi ünnepséget, ahol felidézték a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Gondozó megalakulásának időszakát is, valamint számos aktuális kihívás is felmerült a pszichiátriai gondozással kapcsolatban.

Az egyik legfontosabb eredmény, amit ki lehet emelni, hogy negyven megszakítás nélkül működik a veszprémi kórházban a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Gondozó. Működését nem befolyásolta a rendszerváltás, a gazdasági válságok és a kórházi átszervezések sem. Ezt dr. Töreki-Vörös Ibolya, a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója emelte ki köszöntőjében a jubileumi ünnepség kezdetén, amit pénteken délelőtt tartottak a kórház Csillag-termében.

A vezető azt is elmondta, a pszichológiai betegségek számos terhet rónak a társadalomra, elsősorban depresszió formájában. Ezeknek pedig minél korábban jönnek jelei, annál erősebb lesz a lefolyása később. Ezért is fontos, hogy az ilyen betegségben szenvedő emberek, elsősorban a fiatalok megfelelő ellátást kapjanak.

A veszprémi intézmény töretlen működése emiatt is különösen fontos, pláne úgy, hogy a vármegyében itt működik egyedül ilyen gondozó.

A főigazgató néhány számadattal is alátámasztotta mondandóját, ezek alapján évről évre magasabb esetszámokkal kell számolniuk, amíg például 2020-ban 1150 volt, idén csak szeptemberig már 2158. Abban, hogy folyamatosan emelkedik a pszichiátriai kezelést igénylő betegek száma az olyan tényezőknek is nagy szerepe van, mint a világban tapasztalható háborúk, a világjárvány, vagy a gazdasági bizonytalanság.

dr. Töreki-Vörös Ibolya hozzátette, habár az esetszámok emelkednek, ezzel együtt a kezelések minősége és a pszichiáterek lehetőségei is folyamatosan bővülnek, így már egyre jobb eredményekkel tudnak segíteni a rászorulóknak. Viszont az orvosok is akkor tudnak hatékonyak lenni, ha a betegek családjában szövetségesük is van a kezeléseknél, akik megteremtik a biztos, szeretetteljes hátteret.

Az ünnepség egyben egy szakmai fórum is volt, ahol felidézték a kezdeti időszakot, valamint kitértek a mai kor kihívásaira is, amelyekből már a főigazgató is idézett a köszöntőjében.

Az ünnepségen jelen volt dr. Mógor Ilona is, ő az, aki 1983-ban elindította Veszprémben az ifjúságpszichiátriai gondozót. A nyugdíjas orvos annak a dr. Weiss Máriának volt a tanítványa, akinek köszönhetően Magyarországon is új lendületet kapott a gyermekpszichiátria fejlődése, és amiből fel tudott nőni a veszprémi intézmény is.

Dr. Mógor Ilona felidézte, hogy annak idején a fővárosban egy garázsméretű szobában nyitották meg az első rendelőjüket, ők maguk tapétázták ki, a cél pedig az volt, hogy egy minél barátságosabb és nyugodtabb környezetet teremtsenek meg a gyermekek számára.

Akkoriban jóval kevesebb volt a páciensük is, ahogy ő fogalmazott, szinte mindenkit ismertek személyesen és a családjukat is. Ez mára megváltozott az esetszámok emelkedésével, de az irányelvek, amelyek mentén Weiss Mária és ő is szervezte a munkát ma sem változtak.

Ezek közül többet is megosztott a jelenlévőkkel. Ilyen például az, hogy a beteg gyermeket nevelő szülő is igényel egyfajta speciális figyelmet. Hagyni kell beszélni, hogy adja ki magából az érzéseit, vívódásait, így tud segíteni majd ő is a biztos érzelmi háttér megteremtésével. Ezzel kapcsolatban a nyugdíjas orvos elmondta, hogy amnapság már jóval több segítsége van az orvosoknak, hiszen civil szervezetek és alakultak és több gondozó is segíti a munkájukat.

Dr. Mógor Ilona olyan egyetemes és időtálló kijelentéssel zárta gondolatait, ami nem csak a pszichiátriában, de az élet minden területén érvényes lehetne: mindenkiben a jót kell keresni és előcsalogatni Hiszen mindenkiben van szeretni való, csak meg kell találni azt.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Azonnali intézkedéseket vár a helyi ellenzék a veszprémi kórház ügyében Azonnali intézkedéseket vár a helyi ellenzék a veszprémi kórház ügyében Hartmann Ferenc és Kovács Rajmund, a Híd a Városért ellenzéki tömörülés két tagja azonnali válaszokat vár a Csolnoky Ferenc Kórház működésével kapcsolatban, a polgármestertől pedig azt kérik, habár nem az ő hatáskörébe tartozik a megyei kórház, intézkedjen a helyzet normalizálásáért. 2024. április 12. 13:53 Ismét adománnyal segítette a veszprémi kórházat a Lions Club Csolnoky Ferenc Kórház Ismét adománnyal segítette a veszprémi kórházat a Lions Club A Veszprém Lions Club három, együttesen közel 3 millió forint értékű modern műtőlámpát adományozott a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház Szülészeti-Nőgyógyászati Osztályának. 2024. március 7. 13:39 Példaértékű és áldozatkész munkájukért díjazták az ápolókat közélet Példaértékű és áldozatkész munkájukért díjazták az ápolókat 2014 óta hivatalosan is február 19. a magyar ápolók napja, annak emlékére, hogy ezen a napon született Magyarország első főápolója, a hazai ápolás fejlődésének kiemelkedő alakja, Kossuth Zsuzsanna. A jeles nap alkalmából a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház egy rövid ünnepség keretei közt köszöntötte egészségügyi szakdolgozóit és ismerte el mindennapos áldozatos munkájukat.   2024. február 23. 11:22 Tárt karokkal várják a fiatalokat az egészségügyi szakterületekre Tárt karokkal várják a fiatalokat az egészségügyi szakterületekre Pályaorientációs napot szervezett kedden a Csolnoky Ferenc kórház. 2024. február 7. 15:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.