Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Negyven éve megállás nélkül működik Veszprémben az ifjúságpszichiátriai gondozó

2023. november 18. 11:42
A Csolnoky Ferenc Kórházban péntek délelőtt tartottak jubileumi ünnepséget, ahol felidézték a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Gondozó megalakulásának időszakát is, valamint számos aktuális kihívás is felmerült a pszichiátriai gondozással kapcsolatban.

Az egyik legfontosabb eredmény, amit ki lehet emelni, hogy negyven megszakítás nélkül működik a veszprémi kórházban a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Gondozó. Működését nem befolyásolta a rendszerváltás, a gazdasági válságok és a kórházi átszervezések sem. Ezt dr. Töreki-Vörös Ibolya, a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója emelte ki köszöntőjében a jubileumi ünnepség kezdetén, amit pénteken délelőtt tartottak a kórház Csillag-termében.

A vezető azt is elmondta, a pszichológiai betegségek számos terhet rónak a társadalomra, elsősorban depresszió formájában. Ezeknek pedig minél korábban jönnek jelei, annál erősebb lesz a lefolyása később. Ezért is fontos, hogy az ilyen betegségben szenvedő emberek, elsősorban a fiatalok megfelelő ellátást kapjanak.

A veszprémi intézmény töretlen működése emiatt is különösen fontos, pláne úgy, hogy a vármegyében itt működik egyedül ilyen gondozó.

A főigazgató néhány számadattal is alátámasztotta mondandóját, ezek alapján évről évre magasabb esetszámokkal kell számolniuk, amíg például 2020-ban 1150 volt, idén csak szeptemberig már 2158. Abban, hogy folyamatosan emelkedik a pszichiátriai kezelést igénylő betegek száma az olyan tényezőknek is nagy szerepe van, mint a világban tapasztalható háborúk, a világjárvány, vagy a gazdasági bizonytalanság.

dr. Töreki-Vörös Ibolya hozzátette, habár az esetszámok emelkednek, ezzel együtt a kezelések minősége és a pszichiáterek lehetőségei is folyamatosan bővülnek, így már egyre jobb eredményekkel tudnak segíteni a rászorulóknak. Viszont az orvosok is akkor tudnak hatékonyak lenni, ha a betegek családjában szövetségesük is van a kezeléseknél, akik megteremtik a biztos, szeretetteljes hátteret.

Az ünnepség egyben egy szakmai fórum is volt, ahol felidézték a kezdeti időszakot, valamint kitértek a mai kor kihívásaira is, amelyekből már a főigazgató is idézett a köszöntőjében.

Az ünnepségen jelen volt dr. Mógor Ilona is, ő az, aki 1983-ban elindította Veszprémben az ifjúságpszichiátriai gondozót. A nyugdíjas orvos annak a dr. Weiss Máriának volt a tanítványa, akinek köszönhetően Magyarországon is új lendületet kapott a gyermekpszichiátria fejlődése, és amiből fel tudott nőni a veszprémi intézmény is.

Dr. Mógor Ilona felidézte, hogy annak idején a fővárosban egy garázsméretű szobában nyitották meg az első rendelőjüket, ők maguk tapétázták ki, a cél pedig az volt, hogy egy minél barátságosabb és nyugodtabb környezetet teremtsenek meg a gyermekek számára.

Akkoriban jóval kevesebb volt a páciensük is, ahogy ő fogalmazott, szinte mindenkit ismertek személyesen és a családjukat is. Ez mára megváltozott az esetszámok emelkedésével, de az irányelvek, amelyek mentén Weiss Mária és ő is szervezte a munkát ma sem változtak.

Ezek közül többet is megosztott a jelenlévőkkel. Ilyen például az, hogy a beteg gyermeket nevelő szülő is igényel egyfajta speciális figyelmet. Hagyni kell beszélni, hogy adja ki magából az érzéseit, vívódásait, így tud segíteni majd ő is a biztos érzelmi háttér megteremtésével. Ezzel kapcsolatban a nyugdíjas orvos elmondta, hogy amnapság már jóval több segítsége van az orvosoknak, hiszen civil szervezetek és alakultak és több gondozó is segíti a munkájukat.

Dr. Mógor Ilona olyan egyetemes és időtálló kijelentéssel zárta gondolatait, ami nem csak a pszichiátriában, de az élet minden területén érvényes lehetne: mindenkiben a jót kell keresni és előcsalogatni Hiszen mindenkiben van szeretni való, csak meg kell találni azt.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Példaértékű és áldozatkész munkájukért díjazták az ápolókat közélet Példaértékű és áldozatkész munkájukért díjazták az ápolókat 2014 óta hivatalosan is február 19. a magyar ápolók napja, annak emlékére, hogy ezen a napon született Magyarország első főápolója, a hazai ápolás fejlődésének kiemelkedő alakja, Kossuth Zsuzsanna. A jeles nap alkalmából a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház egy rövid ünnepség keretei közt köszöntötte egészségügyi szakdolgozóit és ismerte el mindennapos áldozatos munkájukat.   ma 11:22 Tárt karokkal várják a fiatalokat az egészségügyi szakterületekre Tárt karokkal várják a fiatalokat az egészségügyi szakterületekre Pályaorientációs napot szervezett kedden a Csolnoky Ferenc kórház. 2024. február 7. 15:34 A veszprémi kórházigazgatót is felmentették A veszprémi kórházigazgatót is felmentették Pintér Sándor belügyminiszter két országos, öt vármegyei és tíz városi kórház főigazgatóját mentette fel, derül ki a Belügyminiszteérium közleményéből. Azóta kiderült, hogy köztük van dr. Töreki-Vörös Ibolya, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója is. 2023. december 14. 16:15 Különleges bejelentés a Koraszülöttek Világnapján Különleges bejelentés a Koraszülöttek Világnapján Péntek délután a Csolnoky Ferenc Kórház – Perinatális Intenzív Centrumában (PIC) tartották a hagyományos ünnepélyt, melyen az intézményben világra jött koraszülöttek vettek részt, kicsiktől a nagyokig. Egy örömhírt is bejelentettek: a Katolikus Szeretetszolgálat új, hiánypótló intézményt hoz létre a városban, Börzsei Barbara Komplex Korai Intervenciós és Gyermek Mozgásfejlesztő Központ („Bara-Ház”) néven. 2023. november 19. 11:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.