Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémi berkenye, ami sehol máshol nem található meg

2023. november 10. 14:15
A Veszprém Aréna előtti parkban talált otthonra annak a berkenyefajtának az egyik példánya, ami csak a környékünk található meg, neve is ezt képviseli: Sorbus vesprimiensis, azaz Veszprémi berkenye.

A Bakony Expo nulladik programjaként pénteken délelőtt az aréna előtti parkban elültettek egy facsemetét, ami több szempontból is különleges, már csak a fajtáját tekintve is. A sorbus vesprimiensis, vagy egyszerűbben veszprémi berkenye egy olyan berkenyefajta, ami kifejezetten ezen a környéken, elsősorban a Csatártól Bándig él. Ez a fafajta a berkenyének egy szelekciója, amiből számos példányt ismer a növénytudomány, de ilyen klón csak a környékünkön él.

Mindezt Barabits Elemér, növénynemesítő fedezte fel, ő adta a nevét is a fának, ami most a veszprémi identitást erősítve jelképesen a város sikereinek egyik fontos helyszíne, a Veszprém Aréna előtt fog gyökeret verni.

Az előttünk álló hétvégén az aréna a tizedik Bakony Expónak ad helyszínt, pénteken délelőtt pedig már gyülekeztek a kiállítók, amikor egy nagyobb csoport előtt elültették a fát.

A kezdeményező a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége volt, akik ugyanitt tartják esedékes találkozójukat is. Ennek az eseménynek volt a felvezetője a faültetés, amin részt vett Porga Gyula polgármester is. A városvezető a veszprémi berkenyére, mint a veszprémi identitás erősítésére hivatkozott, amire ugyanolyan büszkék lehetnek a helyiek, mint a kézilabdacsapatra, vagy gazdag történetükre.

Barabits Elemér portálunknak elmondta, ez a faj is a berkenyék családjába tartozik, lombhullató fa, aminek apró almaszerű, ehető termése van és az itteni földrajzi és klimatikus viszonyok szerint alakult ki.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Az Egry lakótelepen is elkezdődött a közösségi tervezés, közös gondolkodás: csütörtök délután Porga Gyula polgármester és Csik Richárd, a városrész önkormányzati képviselője hallgatták meg az itt élők vágyait, javaslatait. A politikusok és a lakosok hamar megtalálták a közös hangot. ma 21:13 Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya A májusi, rövidre szabott közgyűlésen sem maradtak el a napirend előtti interpellációk, kérdések és felszólalások csütörtökön. ma 20:16 A mérnöki, a programozói és az orvosi pályát tartják legvonzóbbnak a tudományos-technológiai szakok hallgatói egy felmérés szerint A mérnöki, a programozói és az orvosi pályát tartják legvonzóbbnak a tudományos-technológiai szakok hallgatói egy felmérés szerint A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán. tegnap 21:58 Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel. tegnap 14:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.