Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
22°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
22°C

Nevetésbe burkolt szabadságkeresés a Petőfi színház új darabjában

2023. november 2. 22:07
A magyar virtusról, szabadságról és az utolsó pillanatos döntésekről is mesél a Veszprémi Petőfi Színház második nagyszínházi bemutatója, A három sárkány.

A történet nem ismeretlen a színházszerető közönség körében: Hunyady Sándor színdarabjából 1936-ban nagy sikerű játékfilm készült, valamint a Petőfi Színház is műsorra tűzte korábban. Ezúttal Oberfrank Pál direktor rendezésében ismerhetjük meg a történetet, aki elárulta, eredetileg Balázs Péter vitte volna színre a darabot, aki a tavalyi évadban közönségkedvenc Illatszertár című előadásért is felelt. A színházigazgató végül Balázs Péter betegsége okán vette át a rendezői feladatokat. Mint mondta, egy nagyon szerethető, humoros, ugyanakkor mélyebb tartalmakkal is operáló, jó szerepkiosztású előadásról van szó.

A címben szereplő három sárkány valójában három nagynéni, akik kezükbe veszik öccsük és unokaöccsük sorsát, miután utóbbit kétségbeesett üzenetet küld haza vidékre Budapestről: „pénzt vagy öngyilkos leszek!” A nagynénik a családi ügyvéd nem túl okos tanácsára előbb a fiú könnyelmű természetű apját küldik y fővárosba, ám ő fiával együtt ugyanúgy eltűnik az éjszakában, a kapott pénzt pedig szintén a szép Tatár Anna színésznőre és mulatozásra költi. Ekkor lép akcióba a három hölgy, hogy rendet tegyenek az elkanászodó férfiak között.

Bár a főszereplők látszólag a nagynénik, Oberfrank Pál szerint a darab igazi központi figurája az apa, id. Csaholy Balázs. Hunyady Sándor nem tolja az arcunkba a dolgot, csak nagyon finoman beszél a történet hátterét adó világról is: valamikor az I. világháborút követően járunk, egy átmeneti időszakban feudalizmus és kapitalizmus között, amikor nagyon sokan nem találták a helyüket. Az apa megjárta a háborút, sebesülést is szerzett, amikor megszületett a gyermeke, elvesztette feleségét. Kissé könnyelmű, szabadságra vágyna, a három nagynéni próbálja kordában tartani. „Rajta keresztül Hunyady egy kicsit a magyar néplélekről is beszél: jellemző ránk, hogy nem hozzuk meg időben a döntéseket, nem vállaljuk a felelősséget, inkább elmegyünk a falig, és akkor próbálunk meg valami gyors döntést hozni. Itt is megfigyelhető ez a fajta végletesség” – nyilatkozta a direktor.

Vaszkó Bence, az apa alakítója szerint azért valahol érthetőek a karakter kicsapongásai. Nem elég, hogy háborús és magánéleti veszteségek érték, id. Csahogy Balázs még gyámság alatt is áll: nem házasodhat, nem gazdálkodhat úgy az örökségével, ahogy szeretne, gyakorlatilag nővérei elnyomása alatt áll, s közben csak forr, forr magában, amíg – törvényszerűen – ki nem adja a gőzt.

Persze valószínűleg nem véletlen, hogy Hunyady a három nővért tette meg gúnyosan a címszereplőknek: ebben a történetben a nagy sorsfordító cselekedetek, döntések mégis csak a nőknek jutnak. Lényegében míg a férfiak a saját harcaikat vívják, ők mentik a menthetőt, így a nagynénik, de a színésznő figurája is, aki van elég okos és tűzrőlpattant, hogy vidéki lányként felismerje, mik az esélyei a fővárosi művészvilágban, meddig mehet el és mi lehet a megoldás önmaga és a Csaholy család számára is.

Ez azonban már maradjon meglepetés, amely kiderül november 3-án, pénteken, a bemutatón.

Galéria
Veszprémi Petőfi Színház: A három sárkány
Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   ma 17:13 Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. tegnap 8:38 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. tegnap 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.