Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nevetésbe burkolt szabadságkeresés a Petőfi színház új darabjában

2023. november 2. 22:07
A magyar virtusról, szabadságról és az utolsó pillanatos döntésekről is mesél a Veszprémi Petőfi Színház második nagyszínházi bemutatója, A három sárkány.

A történet nem ismeretlen a színházszerető közönség körében: Hunyady Sándor színdarabjából 1936-ban nagy sikerű játékfilm készült, valamint a Petőfi Színház is műsorra tűzte korábban. Ezúttal Oberfrank Pál direktor rendezésében ismerhetjük meg a történetet, aki elárulta, eredetileg Balázs Péter vitte volna színre a darabot, aki a tavalyi évadban közönségkedvenc Illatszertár című előadásért is felelt. A színházigazgató végül Balázs Péter betegsége okán vette át a rendezői feladatokat. Mint mondta, egy nagyon szerethető, humoros, ugyanakkor mélyebb tartalmakkal is operáló, jó szerepkiosztású előadásról van szó.

A címben szereplő három sárkány valójában három nagynéni, akik kezükbe veszik öccsük és unokaöccsük sorsát, miután utóbbit kétségbeesett üzenetet küld haza vidékre Budapestről: „pénzt vagy öngyilkos leszek!” A nagynénik a családi ügyvéd nem túl okos tanácsára előbb a fiú könnyelmű természetű apját küldik y fővárosba, ám ő fiával együtt ugyanúgy eltűnik az éjszakában, a kapott pénzt pedig szintén a szép Tatár Anna színésznőre és mulatozásra költi. Ekkor lép akcióba a három hölgy, hogy rendet tegyenek az elkanászodó férfiak között.

Bár a főszereplők látszólag a nagynénik, Oberfrank Pál szerint a darab igazi központi figurája az apa, id. Csaholy Balázs. Hunyady Sándor nem tolja az arcunkba a dolgot, csak nagyon finoman beszél a történet hátterét adó világról is: valamikor az I. világháborút követően járunk, egy átmeneti időszakban feudalizmus és kapitalizmus között, amikor nagyon sokan nem találták a helyüket. Az apa megjárta a háborút, sebesülést is szerzett, amikor megszületett a gyermeke, elvesztette feleségét. Kissé könnyelmű, szabadságra vágyna, a három nagynéni próbálja kordában tartani. „Rajta keresztül Hunyady egy kicsit a magyar néplélekről is beszél: jellemző ránk, hogy nem hozzuk meg időben a döntéseket, nem vállaljuk a felelősséget, inkább elmegyünk a falig, és akkor próbálunk meg valami gyors döntést hozni. Itt is megfigyelhető ez a fajta végletesség” – nyilatkozta a direktor.

Vaszkó Bence, az apa alakítója szerint azért valahol érthetőek a karakter kicsapongásai. Nem elég, hogy háborús és magánéleti veszteségek érték, id. Csahogy Balázs még gyámság alatt is áll: nem házasodhat, nem gazdálkodhat úgy az örökségével, ahogy szeretne, gyakorlatilag nővérei elnyomása alatt áll, s közben csak forr, forr magában, amíg – törvényszerűen – ki nem adja a gőzt.

Persze valószínűleg nem véletlen, hogy Hunyady a három nővért tette meg gúnyosan a címszereplőknek: ebben a történetben a nagy sorsfordító cselekedetek, döntések mégis csak a nőknek jutnak. Lényegében míg a férfiak a saját harcaikat vívják, ők mentik a menthetőt, így a nagynénik, de a színésznő figurája is, aki van elég okos és tűzrőlpattant, hogy vidéki lányként felismerje, mik az esélyei a fővárosi művészvilágban, meddig mehet el és mi lehet a megoldás önmaga és a Csaholy család számára is.

Ez azonban már maradjon meglepetés, amely kiderül november 3-án, pénteken, a bemutatón.

Galéria
Veszprémi Petőfi Színház: A három sárkány
Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. ma 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. tegnap 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. tegnap 14:28 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.