Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
22°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
22°C

A vízkincsről vitáztak a képviselők

2023. október 26. 14:29
Két napirendi pontban is központi téma volt az ivóvízkincs a képviselő-testület októberi ülésén. Emellett megválasztották az Agóra igazgatóját és döntöttek a LED izzócsere-program folytatásáról. 

NAPIREND ELŐTT

VASÚTFEJLESZTÉS. Megérkezett a válasz a MÁV-tól Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd) előző hónapban feltett kérdésére. Eszerint a Veszprém – Székesfehérvár vasútvonal felújítását egy pályán, 200 milliárd forintos költséggel, 2030-ig tervezik megvalósítani. 

MENTÁLIS EGÉSZSÉG. Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) arra volt kíváncsi, készül-e felmérés a veszprémi középiskolások mentális állapotáról? Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) azt felelte, az önkormányzat az iskolaorvosok, védőnők, iskolapszichológusok, szociális munkások, háziorvosok biztosításával teremt lehetőséget a fiataloknak, hogy legyen kihez fordulniuk.

SZABÁLYTALANUL PARKOLÓK. Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) azt kérdezte, mit tesz az önkormányzat az ellen, hogy a húszemeltes toronyház alatti átjáróban rendszeresen állnak autók. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) szerint is "felháborító, ami ott történik", de mivel az a terület a társasházhoz tartozik, magánterület, így az önkormányzatnak nincs sok lehetősége beavatkozni. 

SZABÁLYTALANUL KÖZLEKEDŐK. Mit tud tenni Veszprém polgármestere annak érdekében, hogy a város közútjain a kihelyezett közlekedési táblákat figyelembe is vegyék a közlekedők? – kérdezte Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek), aki azt is nehezményezte, hogy sok helyen ezek a tábláknak is hamar lába kél. A polgármester azt felelte, hogy a közlekedési morál alapvetően kulturális kérdés, az önkormányzat él azokkal az eszközökkel, amik rendelkezésére állnak, a táblákat pedig pótolják.

OKTÓBER 23. Stigelmaier Józsefné (Fidesz-KDNP) megemlékezett Orbán Viktor hétfői veszprémi beszédéről, illetve felhívta a figyelmet az 1956-os hősök emlékének életben tartására. 

Eldőlt: állami kézbe kerül a Bakonykarszt

Mint arról korábban már írtunk, a megemelkedett energiaárak miatt a Bakonykarszt Zrt. üzemeltetése a jövőben olyan terhet róna az önkormányzatra, amit a város kasszájából nem lehet finanszírozni. Megoldásként a kormány felajánlotta, hogy állami kézbe veszi a cég részvényeit, az általuk üzemeltetett hálózatot valamint az ehhez szükséges eszközöket, és a jövőben állami fenntartással üzemelteti a közmű-szolgáltatást. A téma már korábban is nagy szerepelt a közgyűlés napirendjén, akkor a képviselő-testület a tárgyalásokhoz adott felhatalmazást a polgármesternek – a végső döntést azonban most kellett meghozni.

A napirend vitájában Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott, hogy az állam garantálja a víziközmű-szolgáltatás zavartalan működését, és az egyeztetések során megbizonyosodott arról, hogy a Bakonykarszt Zrt. a jövőben is a megszokott színvonalon végezheti a munkáját. 

Hartmann Ferenc rámutatott: a szolgáltatónak sok százmilliós veszteséget okoztak a kormányzati intézkedések, az ár befagyasztása és a közműadó kivetése. A frakcióvezető szerint a jelenlegi helyzet egyetlen pozitívuma, hogy a cég megtartja a szakembereit, ellenben a szolgáltatás felügyeletét kikerül az önkormányzat kezéből. Guzslován Gábor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) hangsúlyozta: az állam segítő kezet nyújthatott volna a szolgáltatónak anélkül is, hogy ragaszkodna a tulajdonba vételhez. Katanics Sándor szomorúan sommázta, hogy az önkormányzat jó gazdája volt a szolgáltatásnak, és a döntés révén veszteséget szenved el. 

A Bakonykarszt Zrt. állami tulajdonba kerüléséről 11 igen és 7 nem szavazat mellett döntöttek.

Veszprém is aggódik a márkói dolomitbányák miatt

A márkói I. dolomitbányát 1998-ban alakították ki, és ott a 2025 végéig érvényes környezetvédelmi és bányászati engedély alapján a Kerekdomb-2000 Kft. évi maximum 20.000 m3 dolomit kitermelését végzi. Az ezt követő időszakra vonatkozóan a BAKONY INERT Hulladékgazdálkodási Kft. a rekultivációs kötelezettség esetleges nem veszélyes építési-bontási hulladékkal történő elvégzését tervezte, hulladékgazdálkodási engedély és telephely kiadására eljárás azonban nem indult. Márkó önkormányzata döntött arról, hogy a bánya területén a rekultiváció csakis és kizárólag helyi bányameddővel történhet. 

Ettől független az a fejlemény, hogy a bányaterületen illegálisan kommunális hulladékot helyeztek el, ezügyben a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, részleteket azonban a képviselő-testületnek sem árultak el a nyomozás érdekeire hivatkozva. 

A márkói II. dolomitbányában zajló vagy tervezett tevékenységekkel kapcsolatban a Bakonykarszt Zrt. is megfogalmazta szakmai álláspontját. A vállalkozó komposzt lerakásának engedélyezését is kérte, ezzel a Bakonykarszt azonban nem ért egyet, mivel az elhelyezendő anyag összetétele miatt nem felel meg a vízbázisvédelmi és vízminőségvédelmi előírásoknak. A Bakonykarszt Zrt. értékelése alapján a külszíni bányaművelés során a karsztvízszint felett lévő kőzetoszlop mintegy 10 méternyi vastag réteg visszahagyásával történő leművelése miatt a vízadó réteg sérülékenysége megnőhet. 

Hartmann Ferenc jelezte, hogy bár a márkói önkormányzat döntése előremutató, az még nem lépett hatályba, így jelenleg nem védi a területet. Dr. Láng Zsanett márkói jegyző azonban biztosította arról, hogy jelenleg is megvannak a jogi eszközei arra, hogy a vízbázist veszélyeztető tevékenység megkezdését megakadályozza.

A vitában felszólalt Csejte Imre, a Márkói Tiszta Víz Mozgalom tagja is felszólalt, aki felhívta a figyelmet a vízbázist fenyegető egyéb veszélyekre, így többek között a Bakony Művek területén talajba került veszélyes vegyi anyagokra, a túlzott mezőgazdasági műtrágyázásra, a Csatárhegy szennyvízelvezetésének megoldatlanságára.  

A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el azt a határozatot, amelyben állást foglalnak és támogatják Márkó önkormányzatát a vízkincs védelmében, valamint a veszprémi önkormányzat ügyfélként is bejelentkezik a szakhatóságnál a vízbázist érintő kérdésekben. 

Ez történt még

  • A jövő évi költségvetést megalapozó vagyongazdálkodási irányelvekről szóló napirend vitája a tárgytól a Gyárkert jövőjét firtató kérdések felé kanyarodott (a keleti belváros fejlesztése – beleértve a buszpályaudvart, a Gyárkertet és az SZMT-székházat – hosszabb távú terv a következő uniós pénzügyi ciklusban, nem a jövő évi költségvetés tárgyát képezi.) A vitát Porga Gyula polgármester azzal zárta le, hogy a terület elég nagy ahhoz, hogy több típusú fejlesztést is magába foglaljon, de a rendezvényteret mindenképp megtartanák, Veszprémnek ugyanis szüksége van egy több ezer vendéget befogadni képes területre, ahol koncerteket és másféle programokat lehet rendezni.
     
  • Az Agóra igazgatói pályázatára egyetlen nevezés érkezett, amit az intézményt jelenleg is vezető Neveda Amália nyújtott be. Az igazgató így újabb öt évig, 2028. november 30-ig vezetheti az intézményt. 
     
  • A nagy sikerre való tekintettel jövőre is ingyenes LED izzócsere programot szervez a CYEB Energiamegoldások Kft. és az önkormányzat. A program regisztrációját várhatóan novemberben nyitják meg, míg az izzók átvételére február közepétől lesz lehetőség. A pontos részletekről a regisztráció megnyitásakor további tájékoztatást adunk majd.
     
  • A Pannon Egyetem készítette el a város új környezetvédelmi programját. A dokumentum célkitűzései: a helyi környezetvédelmi problémák megoldása, életminőség javítása; a nagyobb léptékű környezetvédelmi problémák enyhítése; a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulás;  a szemléletváltás elősegítése; az értékvédelem és a város rezilienciájának növelése.
Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. tegnap 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55 Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. 2024. július 17. 14:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.