Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rég készült ennyire hasznos eszköz az időseknek

2023. október 24. 21:28
Kisebb kényelmetlenségek megoldásában és életveszélyes helyzetekben is segített már az a kormányzat által elindított szolgáltatás, amely a 65 éven felüliek ingyenesen juthatnak hozzá: a Gondosórának mára már közel 250 ezer felhasználója van, kedden pedig a veszprémi nyugdíjasok is megismerkedhettek a programmal.

Az elmúlt hetekben több 65 év feletti kaphatott telefonhívást, amelyben a Gondosóra szolgáltatás igénybe vételének lehetőségére hívták fel a figyelmet a Fidesz képviselői. Persze nem arról van szó, hogy házaló ügynöknek csaptak volna fel a politikusok, akik haszontalan találmányokat próbálnak meg rásózni a jóhiszeműre – ezúttal egy valóban igen hasznos jóléti szolgáltatásról van szó.

A Gondosóra program 2022 márciusában indult teszt üzemmódban, a célja pedig, hogy támogatást nyújtson a gyakran egyedül élő, vagy egyszerűen a hétköznapi baleseteknek jobban kitett idős korosztálynak, és lehetővé tegye, hogy baj vagy probléma esetén legyen kihez fordulni. Ez ugyanis nem mindig magától értetődő, és most nem is kell kirívó helyzetre gondolni. Vegyünk például egy többgenerációs családot, ahol szülő, nagyszülő, gyerek együtt él, de történetesen a nagymama egyedül van otthon, mert a szülők dolgoznak, a gyerekek iskolában. Ő pedig sütni szeretne, ám az ehhez szükséges hozzávalókhoz székre kell állnia, hogy le tudja venni őket a polcról, azonban megcsúszik és leesik, és nincs a közelben telefon, hogy értesíteni tudja a mentőket. Ilyenkor segít a Gondosóra.

A Gondosóra tárgyi szinten tulajdonképpen egy karra csatolható és nyakba is akasztható, kétirányú kommunikációra alkalmas okos jelzőeszköz, amelyhez egy 0-24 órában elérhető, díjmentes Diszpécserszolgálat kapcsolódik. Az eszközön található sárga főgomb hosszú lenyomásával probléma esetén jelzést küldhetünk a Diszpécserszolgálatnak, akik ezután felveszik velünk a kapcsolatot és igyekeznek segítséget nyújtani a probléma elhárításában.

Hogy milyen problémákról lehet szó, arra dr. Juhász Roland, a program szakmai vezetője több példát is hozott, amikor az országos kampánysorozat keretében kollégájával Veszprémbe látogatott, hogy a helyi nyugdíjasoknak is bemutassák a szolgáltatást. Egy alkalommal például egy egyedül élő néni kért segítséget abban, hogy a fűtési szezonra bekészített tűzifáját valaki felaprítsa. A diszpécser végül értesítette a falugondnokot, aki elvégezte a munkát. Egy másik esetben egy bajba jutott férfi életét sikerült megmenteni, aki horgászni indult, azonban belecsúszott a Sebes-Körösbe: szerencséjére meg tudott kapaszkodni egy faágban és a karján lévő órán keresztül értesíteni a Diszpécserszolgálatot, akik a GPS koordináták alapján azonnal hívták a katasztrófavédelem munkatársait.

Mindehhez csak regisztrálniuk kellett a szolgáltatásra, amely a kormány támogatásának köszönhetően minden 65 év feletti, hazai lakcímmel rendelkező magyar állampolgárnak ingyenes. A regisztráció többféleképpen is megtehető: online a gondosora.hu weboldalon, telefonon vagy papíron, ahol a legfontosabb személyi adatokat (név, születési idő, anyja neve), a lakcímet, elérhetőséget (telefon vagy e-mail) és egy kontaktszemély elérhetőségét kell megadni, akit a diszpécserszolgálat értesíthet baj esetén. Ezek az adatok aztán bekerülnek a rendszerbe, hogy a szolgálat munkatársai jelzés esetén azonnal lássák, kivel beszélnek, 4-5 héten belül pedig az okos eszköz is házhoz érkezik.

A jelzőeszköz víz- és ütésálló, erősebb ütést vagy esést érzékelve automatikus jelzést ad a Diszpécserszolgálatnak, teljes lefedettséggel bír az ország minden pontján, jelzi a felhasználónak, ha lemerülne, vészhíváskor pedig bekapcsol a helyzetjelző is, így pontos GPS koordinátákkal szolgál komolyabb baj esetén.

Dr. Juhász Roland elmondta, a szolgáltatásnak jelenleg mintegy 250 ezer felhasználója van, akik szociális, akut egészségügyi probléma, háztartási baleset vagy éppen a biztonságérzet javítása esetén is segítséget kérhetnek, a diszpécserek pedig átlagosan napi 1100 hívást bonyolítanak le. Mint mondta, szeretnének mankót nyújtani ahhoz, hogy az idősek minél tovább saját otthonukban, megszokott környezetükben maradhassanak, biztonságban legyenek, érezzék a gondoskodást, illetve a családoknak is megnyugvással szolgálhassanak.

Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere szerint a program hatalmas segítséget jelent az egyedül élő, mozgásában korlátozott vagy beteg nyugdíjasoknak, éppen ezért igyekeznek az önkormányzattal ők is minden támogatást megadni: aki igényli, annak akár személyesen is segítenek a regisztrációban.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. ma 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.