Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
11°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
11°C

Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés

2023. október 24. 14:55
A Pannon Egyetem kedd délelőtt tartotta október 23-i megemlékezését. A szokásokhoz hűen, idén is emlékmenettel elevenítették fel az 1956-os forradalom és szabadságharc pontos részleteit.

Felföldi Gábor, a Pannon Egyetem kulturális referense üdvözölte elsőként a megemlékezőket. Felföldi felhívta rá a figyelmet: az akkor még Veszprémi Vegyipari Egyetem rendkívül fontos szerepet játszott az ’56-os történésekben, kötelességünk tehát megemlékezni az intézményből elhurcolt egyetemi hallgatókról, egykori oktatókról.

A főhajtás Brusznyai Árpád előtt is magától értetődő, aki a forradalom mártírja lett. Talán kevesebb szó esik Lóránd Imre újságíróról, akit 1956. október 26-án a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács elnökévé választottak, mely funkciót október 31-ig töltötte be. 1957 októberében a Brusznyai Árpád és társai ellen lefolytatott perben hatévnyi börtönbüntetésre ítélték, 1960-ban amnesztiával szabadult.

Az intézmény „A” épületének bejáratánál dr. Abonyi János rektorhelyettes, valamint dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratórium elnöke megkoszorúzták az 1956-ban elhurcolt egyetemi hallgatók emlékére állított táblát. Ezután megindult a szokásos menet, és az intézmény „C” épületében folytatódott a megemlékezés.

Dr. Abonyi János ünnepi beszédében az ’56-os események egyetemre vonatkozó pontos részleteiről beszélt. A hely, ahol az emlékező közönség állt, egykor a Szabad Veszprém Rádiónak adott otthont, ahol 1956. október 30-tól, november 3-ig közvetítették a híreket, méghozzá Dobos Dezső egyetemi adjunktus irányításával. A táblát megkoszorúzták az ünnepély során. Idén a munkálatok miatt kimaradt az „A” épületének megállója, ahol Gaál Zoltán egykori rektor 2006-os szellemi öröksége: az örökláng díszeleg.

Az emlékezés fényét emelte Kovács Petra egyetemi hallgató saját maga írt versének előadása, valamint Pató Bálint éneke.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
A GTA-ban érezte magát a sofőr közélet A GTA-ban érezte magát a sofőr A valószínűleg ittas állapotú férfi a lépcsőn át szeretett volna távozni autójával, ám az érdekes manőver nem sikerült. ma 9:13 Kollégánk is kiváltotta az új Veszprém kártyát Kollégánk is kiváltotta az új Veszprém kártyát Egy veszprémi lakcímkártya és néhány perc ügyintézés után kollégánk már a kezében is tartotta új Veszprém kártyáját, amivel számos kedvezményre lesz jogosult a kultúra, sport és közlekedés terén. ma 14:27 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. tegnap 13:30 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. tegnap 9:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.