Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
12°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
12°C

Sétával hirdették a gyógyulás ünnepét

2023. október 21. 14:10
Tizenkettedik alkalommal szervezték meg Veszprémben a mellrák elleni sétát, amelyen egyre többen vesznek részt a fiatalabb generáció tagjai közül is és nők mellett férfiak is csatlakoznak a megmozduláshoz.

A Fagyöngy Egyesület, akik a mellrák elleni küzdelmet, valamint a betegségben szenvedők megsegítését tűzték zászlajukra már hosszú ideje szervezi meg hagyományosan októberben azt a prevenciós sétát, ami a megyei kórháztól indulva a Kossuth utcáig tart. A megmozdulás legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet a daganatos betegség elsősorban nőket érinti formája elleni védekezésre, amit legegyszerűbben a rendszeres szűrővizsgálatokkal lehet elérni.

A sétán, amit idén szombat délelőtt tartottak, ahogy a korábbi években, úgy most is jelen voltak orvosok, városi elöljárók és helyi művészek is. És persze az a több tucat ember, főleg nők, de egyre több férfi is, akik személyes érintettségük miatt, vagy pedig társadalmi szerepvállalásból úgy gondolták, hogy jelenlétükkel is segítik felhívni a figyelmet erre a témára.

A tömeg a kórház főbejárata előtt gyülekezett, akiket dr. Hornyák Lajos, onkológus főorvos köszöntötte elsőként. Ő ugyancsak hangsúlyozta a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát, valamint kitért arra is, hogy nem szabad tabutémaként kezelni a mellrák kérdését, ezért biztatta a nőket, hogy férjükkel, párjukkal is beszéljenek erről és kérjék meg őket, hogy legyenek társaik a szűrővizsgálatoknál is.

A város részéről Hegedűs Barbara, alpolgármester arról beszélt, hogy közösségben minden küzdelmet könnyebb megvívni, ezért is van fontos szerepe a város életében a Fagyöngy Egyesület működésének.

Annak az egyesületnek, amelynek az élén most változás történt, ugyanis az alapító Lángné Janni Gitta leköszön az elnöki tisztségről, helyét pedig Reintner-Szanyi Anita veszi át.

A leköszönő elnök felidézte, hogy tizenkét éve volt az első séta, azóta pedig folyamatosan nő a résztvevők száma és melléjük állt több városi intézmény és cég is.

 Arról is beszélt, hogy hamarosan a jelenleg érvényben lévő szűrésre történő behívásokat a 45-65 év közötti korosztályból kibővítik 40-70 között élőkre, ez ismét egy fontos mérföldkő lesz a mellrák a megelőzésében.

Amellett, hogy Gitta a jövőben is segíti az egyesület munkáját, az elnöki tisztséget Reintner-Szanyi Anita veszi át tőle. Ő öt éve találkozott az egyesülettel, mivel fiatalként ő is érintett volt a betegségben, mára viszont ennek a közösségnek is köszönhetően már leküzdötte a rákot, mesélte magáról.

Az egyesületi munkáról elmondta, nehéz megszólítani az egészséges embereket, hiszen ők nem érzik a súlyát annyira a daganatos betegségeknek, éppen ezért szeretne még inkább nyitni a fiatalok felé is elnöki tevékenysége során.

A séta ezután vette kezdetét, amelyen ott volt Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is, valamint a Veszprémi Petőfi Színház művészei is, akik már régóta támogatják azt a munkát, amit a Fagyöngy Egyesület végez. A Kossuth utcán a Veszprém Bakony Táncegyüttes néptáncosai várták a sétán résztvevőket, ők vidám táncházzal készültek, ezzel is inkább az ünnepi hangulattot fokozva egy fontos prevenciós megmozdulásban.

Még több kép a sétáról:

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Veszprémben járt Magyar Péter Veszprémben járt Magyar Péter A Vén Európa és Szent Pál idézet is elhangzott Magyar Péter országjáró körútjának veszprémi állomásán május 1-jén délután a Kossuth utcán, amelyre néhány száz szimpatizáns és érdeklődő látogatott ki. Az „ellenzéki messiásként” is emlegetett Magyar a veszprémi jobboldali városvezetésről egy szót sem ejtett beszédében, ellenben börtönnel fenyegette meg a Fidesz-kormány tagjait, az oligarchákat, de még az újságírókat is. tegnap 11:55 Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. 2024. május 1. 21:09 Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Haszkovó Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Az Építők kövénél emlékeztek meg azokra a munkásokra, akik a 20. század második felében több ütemben felépítették a Jutasi úti lakótelepet, vagy ahogyan a helyiek emlegetik, a Haszkovót. Az ünnepségen elhangzott: a ma élő fiatal generáció tagjainak is meg kell ismernie, hogy kik voltak azok, akik egykor otthonaiknak az alapjait lerakták. tegnap 16:07 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.