Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Még jobban görbülhet a bot Herenden

2023. szeptember 28. 15:00
Befejeződött a herendi horgásztavak komplex fejlesztése, ezzel már nem csak a porcelánról lesz híres a bakonyi város.

A Föld ¾-ét víz borítja, így pedig, ahogy a vicces mondás is tartja: Istennek sokkal fontosabb volt a horgászat, mint a fűnyírás a teremtéskor. Ez szerda délután Herenden is elhangzott, ahol ünnepélyes keretek közt adták át a város szélén lévő horgásztavaknál a legújabb fejlesztéseket.

Mindez régi álma volt a herendi és környékbeli horgászoknak, akik előszeretettel hódolnak hobbijuknak ezeknél a tavaknál, ahol viszont eddig nem volt meg minden adottság ahhoz, hogy valóban kényelmesen és zavartalanul lehessen horgászni.

Az uniós támogatásból megvalósult fejlesztés során megépült egy új közösségi ház a tó mellett, ami fűtött, akadálymentesített és parkoló is tartozik hozzá.

Kiépítették az ivóvíz és csatornarendszert, megtisztították a gazos területet, ahol játszóteret alakítottak ki, tájékoztató táblákat helyeztek ki a magyarországi halfajokról, valamint akadálymentesített stéget is építettek. Ezeken kívül még a bevezetőutat is leaszfaltozták, így pedig már elmondhatja magáról Herend, hogy a komplex szolgáltatóközpontnak köszönhetően európai színvonalú horgászélményt tudnak kínálni.

Az ünnepélyes átadón Polgárdi Imre a Veszprém Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta, az országban körülbelül 130 ezer hektáron vannak olyan természetes vizek, ahol a horgászatnak tudnak hódolni az emberek. Ez Magyarország lakosságának 3%-át érinti, de a szám még nagyobb, ha belevesszük azokat a külföldi turistákat, akik kifejezetten a horgászturizmusunk miatt jönnek az országba.

A Kormány a vizek védelme után az ebben rejlő lehetőségeket is felismerte, ezért több ilyen irányú pályázati programot is hirdetett, amit Herend és a Herendi Horgász Egyesület hatékonyan aknázott ki, így pedig 250 millió forintos támogatással elkészülhetett a fejlesztés.

Az eseményen jelen volt Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is, aki a helyi összefogást emelte ki a fejlesztés kapcsán, hiszen a fejlesztés ötlete még az egyesület tagjaiban fogalmazódott meg az önkormányzat személyében pedig partnert találtak, hogy sikerre vigyék az elképzelésüket.

Jánszky László, Herend polgármestere elsősorban turisztikai oldalról közelítette meg a beruházás jelentőségét, ami szerinte nemzetközi színvonalú élményeket kínál a településen és még magasabbra emeli a magyar horgászközösségek szemében a most már nem csak a porcelánról híres várost.

Végül Kaizer László, a Herendi Horgász Egyesület elnöke beszélt a megjelentek előtt. Ő először megköszönte az önkormányzat segítségét a pályázásban és a projekt lebonyolításában, valamint azoknak a hivatali vezetőknek és Ovádi Péter képviselőnek is háláját fejezte ki, akik mindvégig támogatták ezt a projektet.

Elmondta, az egyesületnek jelenleg 160 tagja van, de érdemes azt is kiemelni, hogy közülük sok a fiatal is, tehát a horgászat egy generációkat átívelő hobbi.

A terület mellett egyébként egy kerékpárút is halad, a jövőben itt is várható további fejlesztés, tudtuk meg a helyszínen.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Tudománynépszerűsítő, kutatási, oktatási és képzési, fejlesztési célból kötött együttműködési megállapodást a Selye János Diáklabor pályázat kapcsán a Pannon Egyetem, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum és a Charles River Laboratories Hungary Kft – közölte az egyetem. ma 13:26 Ne sodord veszélybe a vízimadarak életét, ne etesd őket! Ne sodord veszélybe a vízimadarak életét, ne etesd őket! Az utóbbi években egyre növekvő aggodalommal figyeljük a vízimadarak etetésének népszerűségét, mely jelentős ökológiai és egészségügyi kockázatokkal jár. ma 12:03 Addikciók ellen – csellengő fiatalok, drogok, digitális függőség Addikciók ellen – csellengő fiatalok, drogok, digitális függőség A hétfő délelőtti konszenzusos minikonferencia során bemutatták a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok által kezdeményezett fejlesztéseket azok a szakemberek, akik részt vesznek a kábítószerügyi stratégia végrehajtásában. Az eseményen ismertették a KAB-KEF-21-0004 "A KEF-ek fejlesztése Veszprém megyében" pályázat eredményeit is.   ma 12:11 A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkaidő statisztikájában a kávészünetek látszólag csak kidobott percek a termelékenységből, viszont több kutatás is igazolta már, hogy a munkahelyen elköltött kávék nem csak az egészségre, hanem a munkabírásra is jó hatással van. Persze ebben az esetben is ott villog a mértékletesség piros lámpája. tegnap 13:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.