Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Tegyük mámorossá az életet!

2023. szeptember 24. 16:41
A mód szinte majdnem mindegy, a lényeg, hogy ne féljünk megmerítkezni abban a boldogságban, amit egy elsőre szokatlan, mégis frissességet adó dolog hozhat az életünkben. Például az ékszerek. Erről szól a Művészetek Háza legfrissebb kiállítása.

Szombat délután nyílt meg a Dubniczay-palotában a Mámort! európai kortárs ékszerművészeti kiállítás, mely egy Veszprémben eddig új tematikát emel be a kortárs művészet világába. Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója elmondta, az ötlet Dohnál Szonja szakmai igazgatóhelyettestől, főkurátortól érkezett, hogy az EKF támogatásával kétévente szervezzenek kortárs ékszerkiállítást.

Mike FriderikaMike Friderika

A programév utolsó negyedévében pedig sikerült egy olyan anyagot Veszprémbe hozni, amely magában foglalja az EKF esszenciáját azáltal, hogy a kortárs európai művészet egy-egy ágának legjava látható városunkban – osztotta meg gondolatait Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. programfejlesztési igazgatója. Az iparművészet beemelésével, a kortárs európai ékszerkiállítással pedig Veszprém az egyedüli olyan város Budapesten kívül, ahol ez a téma is megjelenik, ráadásul ilyen gazdagon.

A tárlaton összesen 29 művész mutatkozik be, ebből 24 külföldi és 5 magyar. A tárlat anyaga a közel harminc éve Münchenben működő Galerie Biróval közös együttműködésben jött létre, melynek tulajdonosai, Olga Zobel Biró és Kinga Zobel a kortárs ékszer nagyköveteinek tekinthetők. Olga Zobel ugyancsak régóta szervez kiállításokat gyűjteményéből, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy különböző szemszögből tekintsünk az egyes darabokra.

Spengler Katalin műgyűjtő a galériatulajdonossal folytatott beszélgetéséből kiderült, Olga Zobel nagy csoportkiállításain mindig fontos szerepe van a címnek. Van olyan, amelyik a művészeknek szól, máskor pedig a publikumnak. Most utóbbiról van szó. Maga a cím, Mámort!, egyébként egy Baudelaire versből származik, ahol a költő úgy kiált fel: „Mindig mámorosnak kell lenni!”, mert a mámor az, ami elvisz a mindennapok szürkeségéből. De mitől is lehetünk mámorosak? Például az ékszerektől.

Olga Zobel BiróOlga Zobel Biró

Olga Zobel rendszeresen tapasztalja a galériában, milyen boldogok az emberek, amikor először csak félve, felvesznek egy ékszert, majd beleszeretnek abba a képbe, amit viszontlátnak a tükörben. Először még ott vannak a kétkedő hangok: „Mit szól majd a férjem hozzá?” „Illik ezt?” Aztán pedig: „Jé, ez én vagyok?”És ilyenkor az emberek egész lénye felragyog, ahogy rájönnek, milyen jól áll nekik egy-egy darab, és mennyire üdítően hat ez az egész. Olga Zobel szerint pedig erről kell szólnia az életnek, és azon belül akár a művészetnek: merni kell odanézni, meglátni azt, ami idegen, kipróbálni, felvenni, viselni, nem elszaladni az elől, ami frissességet hozhat az életembe.

Fontos azt is kiemelni, a kiállításon természetesen nem az ékszerüzletek megszokott kínálatával találkozunk. Ezek ún. szerzői ékszerek: noha az aranyműves idővel eladja őket, hiszen valamiből meg kell élni, mégsem kifejezetten ezzel a szándékkal készülnek. Ezek kísérletezések, éppen aktuális érzelmek, gondolatok, ötletek kifejeződései, ami összességében nagyon bátor vállalkozás, hiszen teljes mértékben önmagunk felvállalásáról szól, nem a piac kiszolgálásáról, amiben van kockázat, de éppen ez adja a különlegességüket, az erejüket. Éljünk tehát mi is ezzel a bátorsággal!

A kiállítás november 5-ig tekinthető meg.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.