Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
27°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
27°C

A katolikus egyháznak olyan dolgokra is van válasza, amikre elsőre nem is gondolnánk

2023. szeptember 21. 15:30
A klímaváltozás témája, a mesterséges intelligencia térhódításának kérdésköre, a fiatalok helyezete, a média működése, ezek mind-mind olyan társadalmi témák, amelyekre az egyháznak konkrét válaszai vannak. A közelgő országos Katolikus Társadalmi Napokon ezek is terítékre kerülnek Veszprémben.

Bizonyos nézőpontból a katolikus egyház olyan, mint amit Istenről tanít a híveinek: nem látszik, mégis a mindennapokban érezhető a jelenléte. Ebből a láthatatlanságból igyekszik kiemelni az egyházat a Katolikus Társadalmi Napok, amely országos rendezvénysorozatnak idén Veszprém ad otthont szeptember 28. és október 1. között.

A Kattárs néven emlegetett nagyszabású eseménynek az a lényege, hogy bemutassa széles körben, hogy a mindennapok során hány helyen és milyen módon van jelen az egyház, hogyan segít, illetve segíthetne a nehezebb időszakokban az embereknek, továbbá igyekszik választ adni olyan társadalmi kérdésekre, amelyek hívőket és nem hívőket egyaránt foglalkoztatnak.

A közelgő eseménynek a beharangozó sajtótájékoztatóját csütörtök délelőtt tartották az Érseki Palotában Veszprémben. Itt, mint a Kattárs házigazdája, dr. Udvardy György, veszprémi érsek köszöntötte a megjelenteket.

Tőle megtudtuk, hogy minden évben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia dönt arról, hogy melyik város adjon otthont a rendezvénynek, idén pedig a veszprémi érsek ráhatásának is köszönhetően a Királynék városára esett a választás.

A Kattárs összehívja azokat a közösségeket, intézményeket, akik az egyház égisze alatt működnek, vagy szorosan kapcsolódnak hozzá és egyeznek abban, hogy minden szempontból a társadalom javát szolgálják tevékenységükkel.

Az idei rendezvény mottója az „Erősek a reményben” lesz, ezzel kapcsolatban az érsek kifejtette, hogy szeretnének rávilágítani olyan társadalmi jelenségekre is, amelyekben első látásra csak a reménytelenséget lehet felfedezni, de ha tüzetesebben megnézzük azokat, akkor tele vannak reménnyel. Úgy, mint a keresztény egyházak helyzete, a szociális terület, a klímaváltozás kérdésköre és hasonló világi problémák.

A sajtótájékoztatón az érsek után Porga Gyula, polgármester, a Kattárs rendezvény egyik védnöke kapott szót.

Ő először méltatta az érsekség munkáját, amit az Európa Kulturális Főváros program során is csináltak, ezzel is gazdagítva Veszprém értékeit, ezután pedig rátért arra, hogy Veszprém 2030-as víziójában hol van kiemelt szerepe az egyháznak.

Eszerint a város azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az évtized végére Európa legélhetőbb városainak sorába tartozzon, de ehhez nem elég felfejleszteni az infrastruktúrákat és a szolgáltatásokat, az élhetőségnek az is a mérője, hogy az emberek hogyan viszonyulnak egymáshoz a mindennapokban. Ebben pedig elvitathatatlan szerepe van a hitnek és a hit közvetítőinek, mint amilyen a katolikus egyház is.

A négynapos rendezvény programjairól  Loószné Dömötör Enikő, főszervező árult el többet. Ő kiemelt több olyan tématerületet, amit beszélgetések, előadások során végigjárnak majd. Ilyen a család, az ifjúság, az egyéni és közösségi felelősségvállalás, a kommunikáció a mindennapokban, de például külön kitérnek az olyan jelenségekre is, mint a mesterséges intelligencia térhódítása, a klímaváltozás, a kisebbségek helyzete. De ugyancsak a Kattárs keretein belül szerveznek egyháztörténeti konferenciát, kórus-koncertet. A Várban a Fotonban lesz filmvetítés is, valamint előadják az István a király rockoperát is.

Összesen közel 100 programmal várják az érdeklődőket elsősorban a Várba szervezett eseményekre, ahol kinyitják a felújítás alatt álló épületek nagyobb részét is, hogy egybekötve a Kattárssal, ebbe is betekintést nyerjenek az ingyenes rendezvényre érkező emberek.

A teljes program már elérhető a Kattárs hivatalos honlapján ide kattintva.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét kereszténység Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét A Szentatya májusban döntött arról, hogy Bódi Mária Magdolnát a boldogok sorába emeli, ezzel a Veszprémhez kötődő szentéletű személyek között Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Margit mellett immáron a vértanúhalált halt fiatal lányt is tisztelhetik a keresztény katolikusok. Van viszont még egy olyan ember, akinek élete összefonódott Veszprémmel, mégis Olaszországban sokkal nagyobb kultusz övezi a nevét, mint Magyarországon. Boldog Ilona a mai Margit-romok között élte az életét, a legendák pedig arról szólnak, hogy itt több csoda is történt az apácával, de mindez csupán egy középkori egyházpolitikai vita miatt lett szélesebb körben ismert. 2024. június 18. 15:21 Udvardy György veszprémi érsek az egyház és a politika kapcsolatáról Udvardy György veszprémi érsek az egyház és a politika kapcsolatáról A politika és az egyház kapcsolata az évszázadok során folyamatosan változott, hol szorosan összefonódtak, hol pedig a legélesebb ellentétek alakultak ki a törésvonalaik mentén. Hogy van-e joga egyházi vezetőknek felszólalni politikai kérdésekben az még ma is komoly viták tárgyát képezi, arra pedig sokan nem is gondolnak, hogy lehet úgy is beszélni a politikáról egyházi szemüvegen keresztül, hogy egyébként ne essen az ember pártpolitikai állásfoglalás hibájába. Márpedig Udvardy György, veszprémi érseknek sikerült ez, aki a Youtube-on közzétett videójában nyílegyenesen jelölte ki, hogy keresztény felfogással miként kell a politikára és a politikai vezetőkre gondolni és hozzájuk viszonyulni. 2024. június 7. 12:15 Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33 Hét éve vizsgál a Vatikán egy veszprémi ügyet, hamarosan döntés várható Hét éve vizsgál a Vatikán egy veszprémi ügyet, hamarosan döntés várható Jelenleg a vatikáni Szentek Ügyeinek Dikasztériuma hivatala vizsgál egy veszprémi ügyet,  (Processus Vesprimiensis), amiben hamarosan döntés várható. Amennyiben a püspökök és bíborosok rendes ülése, valamint a Szentatya is, elfogadja azt a szakértői anyagot, amely összeállítása közel nyolcvan éve indult Magyarországon, akkor a helyi boldogok sora újabb taggal bővülhet Bódi Mária Magdolna személyében. 2024. április 27. 19:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.