Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
2°C
2023. november 28. Stefánia
Veszprém
2°C

Porga: 2030-ra Európa városainak elitjei közé szeretnénk tartozni

2023. szeptember 17. 9:06
Háromnapos rendezvénynek adott otthont a VEAB, egészen pontosan a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete szervezésében megvalósuló éves tudományos-szakmai konferenciának, ami idén a Kraft in Motion címet kapta.

Az esemény a kulturális örökség-alapú terület- és településfejlesztés témáját helyezi fókuszba. A Hazai szakmai élet elismert szakértői mellett jeles, nemzetközi meghívott előadók is tartottak előadást.

A konferencia harmadik, s egyben utolsó napján Porga Gyula polgármester, valamint Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója is pódiumra lépett. Előadásukban a 2023-as évre vonatkozó célokról, előkészületekről, magáról a megvalósításról beszéltek, valamint arról, milyen jövőbeni célok vannak még, amelyek nem feltétlenül az Európa Kulturális Fővárosa program évére vonatkoznak, de onnan eredeztethetőek.

Az eddig lezajlott eseményekről egy kisebb összefoglaló videó is a közönség elé került, a hangulatos felvezető után pedig a polgármester kezdte. Feltette a kérdést, vajon hova szeretne eljutni egy közösség, és milyen úton lehet haladni a cél megvalósítása felé? Porga elmondta, rendkívül jó szemlélet volt, hogy Veszprém az EKF címre való pályázásnál nem csupán a várost, de a térséget is bevonta. Oly annyira, hogy összesen 166 önkormányzattal lett végül teljes az EKF cím. Az ötlet sikerességét jelzi, hogy mind a 166 település a mai napig része a programnak, nem volt tehát „lemorzsolódás”.

A városvezetés nem titkolt célja, hogy Veszprém 2030-ra Európa városainak elitjébe tartozzon, ami az első húsz helyezett között lehetne aktuális. Porga az életminőség javításáról is beszélt, és arról, milyen tartópillérek szükségeltetnek annak eléréséhez: az első az infrastruktúra, amelybe beletartozik többek között a közlekedés, az utak valamint az épületek javítása. A második pillér a város kínálatára irányul: milyen a szociális ellátás, milyen kulturális- és munkalehetőségek vannak? A harmadik nélkülözhetetlen elem az emberi viszonyokról szól. Arról, hogy a városon belül miként tudunk konfliktusokat megoldani, kezelni.

Porga szerint az is kulcsfontosságú, hogy egy város a kisközösségeit is ki tudja-e szolgálni. Végül összegezte, mindegyik területen képesek voltak nagyot előre lépni, de a jövő is sok mindent eldönt az ügy sikerességéről. Porga kiemelte, hisz abban, hogy erősebb és élhetőbb lett a város.

Markovits Alíz számokkal, adatokkal is alátámasztotta Porga Gyula szavait. Kifejtette, az évben számos nagy befektetés megvalósult, rengeteg program és épület kelt életre. Mindeközben szem előtt tartották, hogy család-barát események legyenek, külön fókuszt kapott az akadálymentesség (például a Gyárkertben a nyelvi akadálymentesítés), a fenntarthatóság, és az egyik legfőbb cél is megvalósult, megmutatni Európának a magyarok, az országnak pedig Veszprém és térségének kultúráját.

A legnagyobb hangsúlyt a művészeti ágak közül a zene kapta, nem véletlen lett 2019-ben Veszprém a Zene Városa. Markovits kiemelte, cél, hogy 2030-ra Veszprém legyen az a város, ahol a legtöbben zenélnek.

Markovits elmondta, boldog, amiért a Krafton elhangozhatott tehát az EKF szemlélete, hiszen ahogy a rendezvénynek, úgy nekik is ars poétikájuk a város és a vidék összefogása.

Szabó Eszter
további cikkek
Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. ma 15:43 Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Művészetek Háza Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Izgalmasnak ígérkező programmal várja szerda este az érdeklődőket a Művészetek Háza és a FOTON, ahol egészen a „felkelő Nap országáig” utazhat el a közönség, legalábbis két veszprémi fotós objektívén keresztül ismerhetik meg a távol-keleti ország kultúráját. ma 12:01 Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek V-Busz Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek 2024. február 1-től egy vonaljegy áráért utazhatnak a veszprémi helyi járatokon a diákok, jelentette be Porga Gyula polgármester. A V-Busz életében azonban nem ez lesz az egyetlen újítás a jövő évben, hamarosan új elektromos járművekkel is bővülhet a buszflotta. ma 11:49 Herenden egymást érik a tehetségek Herenden egymást érik a tehetségek Sportegyesületeinek és művészeti csoportjainak szervezett gálát Herend városa szombat este, hivatalosan is elismerve sikeres szerepléseiket. 2023. november 26. 17:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.