Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
19°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
19°C

Ne csak sportnemzet, hanem sportoló nemzet is legyünk!

2023. szeptember 15. 17:39
Kétnapos konferenciát tartanak a magyar testnevelő tanárok Veszprémben. A pénteki nyitóeseményen Scmitt Pál, volt köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke is felszólalt. 

A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete minden évben megszervezi vándorkonferenciáját, hogy alkalmuk nyíljon kollegiális és baráti környezetben kitárgyalni az oktatás eme speciális területének legújabb kihívásait, megoldásait.

Idén Veszprém adott otthont ennek a rendezvények, a konferencia résztvevői pedig a Séf Iskolában találkoztak. Az, hogy Veszprém lehetett a házigazdája a szakmai eseménynek azzal is együtt járt, hogy a tematikába be tudtak emelni olyan témákat is, amelyek kifejezetten Veszprém szempontjából aktuális. Idén ez a jégsportok voltak, pontosabban az, hogy hogyan lehet beilleszteni ezeket a sportágakat a mindennapi testnevelésórákba az iskolákban.

Erről Kavalecz Gábor, a Veszprém Megyei Testnevelő Tanárok Egyesületének elnöke, mint házigazda beszélt a pénteki megnyitón.

A konferencia nívóját az is mutatja, hogy a megnyitón jelen volt több városi vezető és országos döntéshozó is.

Dr. Hegedűs Barbara, alpolgármester köszöntőjében az önkormányzat intézkedéseit említette, amivel szeretnék elérni, hogy a veszprémi gyermekek mindennapjai részévé váljon a sport, de ez a cél irreális lenne, ha nem lenne az a számos egyesület a városban, akik az utánpótlásnevelésben a gyerekek sportolására is nagy hangsúlyt fektetnek, de ez még így is kevés lenne, ha nem dolgoznának elhivatottsággal a veszprémi iskolákban a testnevelők.

A rendezvényt dr. Hegedűs Barbara a saját költségkeretéből is támogatta.

A köszöntők sorát Schmitt Pál, volt köztársasági elnök folytatta, ő maradva a testnevelő tanároknál a legspeciálisabb feladatnak nevezte az övékét, hiszen a tantestületben ők azok, akik egyszerre foglalkoznak a diákok lelki és testi fejlődésével.

Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter, aki gyerekként még itt, a Jutas-lakótelepen járt iskolába elsősorban az ilyen szakmai konferenciák jelentőségét emelte ki. Mint mondta, Veszprémben támogatják az olyan rendezvényeket is, amelyek elsőre úgy tűnnek, hogy kisebb közösségeknek szólnak, mint például a testnevelőtanárok közössége, de mégis nekik kiemelten fontos. Ha a kis közösségek ettől megerősödnek, az a nagy egész veszprémi társadalomnak is előnyére válik.

Hogy mennyire sportos a magyar ember, arra pár gondolat erejéig Navracsics Tibor is kitért, szerinte egyébként még mindig sok a lemaradás az európai átlaghoz képest, de részletesebben Schmidt Gábor, sportért felelős államtitkár beszélt erről. Az ő kulcsmondata az volt, amiben minden benne van, ami a kormányzat törekvése, hogy „ne csak sportnemzet legyünk, hanem sportoló nemzet is!”

Végül Ovádi Péter, országgyűlési képviselő szólt a megjelentekhez. Ő személyes példáján keresztül emelte ki a sport fontosságát az emberek életében. Kiemelte, hogy a közösségi médiában sem véletlen oszt meg ilyen tartalmakat a követőivel. A képviselő szerint a politikusoknak példát kell mutatni ebben, miközben munkájuk során is támogatni kell a sportot elősegítő beruházásokat. Ovádi ezzel kapcsolatban felsorolt több olyan fejlesztést is, ami Veszprémben történt és mára lényegesen magasabb szintre emelték a város sportéletét, nem csak a versenysportok szintjén. Ilyen a Veszprém Aréna, a sportuszoda, a jégcsarnok, vagy éppen a tornászgyakorló.

A konferencia megnyitójának további részében ünnepélyes keretek közt adták át a Dr. Istvánfi Csaba Életműdíjat. Ezt a díjat 2020-ban alapította az egyesület, hogy a sportnevelésben kimagasló teljesítményeket elismerjék.

2023-ban Prohászka Zsolt, az „örök vasember” kapta posztumusz a díjat. Prohászka Zsoilt 1969-ben született Gyulán, ahol gyermekéveit is töltötte. Iskolás évei alatt ismerkedett meg atlétikával, ami élete végéig elkísérte. Szegeden földrajz és testnevelőtanár végzettséget szerzett az egyetemen, ugyanitt elkezdett a triatlon sportággal foglalkozni. Nagy akarat, kitartás, magas fájdalomtűrés. Ez jellemezte az ő életét és ezek emelték példaértékű sportemberré. Később elhagyta a tanári pályát, hogy minden erejét a Békés megyei sportesemények megszervezésének szentelje, miközben maratonokat futott és iron man versenyeken vett részt. Prohászka Zsolt 43 évet élt, a díjat özvegye, Prohászkáné Nemes Szilvia, szintén testnevelőtanár vette át Schmitt Páltól.

A konferencia ezt követően plenáris előadásokkal indult. Scmitt Pál „Sport és környezetvédelem” című előadásáról a szombati napon portálunk is beszámol.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Időpontfoglalási funkcióval bővül nyáron az EgészségAblak a Időpontfoglalási funkcióval bővül nyáron az EgészségAblak a Időpontfoglalási funkcióval bővül nyáron az EgészségAblak - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a köztévében. ma 12:07 Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Ha bárki beírja a Google keresőjébe a „híd a városért” kifejezést, akkor kiad egy politikai oldalt komplett választási programmal, a jelöltek bemutatkozásával. Ez persze nem meglepő, hiszen Veszprémben az egyesült ellenzéki pártok – MSZP, DK, Momentum, Párbeszéd-Zöldek – pont egy ilyen nevű civil egyesülettel közösen állítottak listát és kampányolnak. Igen ám, de az említett honlapon egyáltalán nem ezek a pártpolitikusok jelennek meg, hanem egy másik veszprémi civil formáció, az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért csapat tagjai. Cikkünkben utánajártunk, hogy pontosan mi lehet a hátterében a választók összezavarására is alkalmas helyzetnek. ma 14:22 A harctéri életmentést gyakorolták A harctéri életmentést gyakorolták A NATO tagállamok és partnerországaik közül harminchárom nemzet mintegy 1600 fővel vett részt a gördülékeny többnemzeti katona-egészségügyi feladatvégrehajtás, illetve az egészségügyi területen való interoperabilitás érdekében rendezett Vigorous Warrior gyakorlaton Bakonykútiban. tegnap 14:45 A fiatalok is szívesen adnak borravalót, de már nem készpénzben A fiatalok is szívesen adnak borravalót, de már nem készpénzben Továbbra is népszerű a borravaló intézménye Magyarországon, bár a fiatalabbak már jobban meggondolják, mennyivel adjanak többet a szolgáltatásokért - ismerteti felmérése alapján a Hellopay fizetési rendszereket üzemeltető társaság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. tegnap 13:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.