Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 11. Árpád
Veszprém
6°C
2023. december 11. Árpád
Veszprém
6°C

Színes konferencián mutatkozik be az MMA Veszprémi Munkacsoportja

2023. szeptember 14. 15:09
Szerda délután a VEAB székházban tartott sajtótájékoztatót Oberfrank Pál, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező és színházigazgató, a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi munkacsoportjának elnöke, valamint a titkár, dr. Várszegi Tibor egyetemi adjunktus. Szeptember 23-án és 24-én egy nyilvános konferencián képviselteti magát minden művészeti tagozat.

Az akadémia mibenlétéről Oberfrank Pál beszélt: a 200 éves Magyar Tudományos Akadémia „kistestvére”, a Magyar Művészeti Akadémia 10 évvel ezelőtt alakult Budapesten. Ahogyan az MTA-nak alakultak vidéki központjai, úgy alakult meg az MMA-nak is összesen hét regionális munkacsoportja, méghozzá 2023 tavaszán.

Oberfrank hangsúlyozta: vidéken igenis erős és meghatározó kulturális élet van, ez a konferencia is ezt hivatott felszínre hozni. További célként fogalmazta meg az összművészeti megjelenésen túl, hogy a régió neves alkotói találkozzanak egymással, és a nagyközönséget is bevonva sikerüljön elkezdeni kiépíteni egy brandet.

A 23-án és 24-én megvalósuló konferencia eklektikus jellege miatt is magában hordozza a sokszínűséget: előad többek között Mezey Katalin, Kossuth-és József Attila-díjas író, költő, műfordító. Közreműködik Oberfrank Pál és Rátóti Zoltán, Kossuth-díjas színművész és rendező.

Bemutatkozik többek között a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Bizottsága, dr. Garaczi Imre a Filozófiai Tudományos Bizottságból, dr. Várszegi Tibor a Színház- és Filmtudományi Állandó Bizottságából, valamint dr. Pósfai Mihály a Földtudományok Osztályáról. A zárszó dr. Gelencsér Andrásé lesz, aki a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Bizottságának elnöke.

Oberfrank Pál és Várszegi Tibor kiemelték: bár ez egy szakmai találkozó, valójában a nagyközönség bevonása is cél, tehát szeretettel várnak minden érdeklődőt, kultúrakedvelőt az egyébként ingyenes konferenciára.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Veszprém a néptánc Mekkája Veszprém a néptánc Mekkája Gálaműsorral ünnepelte tízéves fennállását a Veszprém-Bakony Táncegyüttes szombaton az Agórában, ahol ismét bebizonyították a táncosok, hogy miért lehet Veszprém a „néptáncosok Mekkája.” tegnap 12:51 Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program több mint 22 millió forintos támogatásából valósított meg az Alkohol- Drogsegély Ambulancia Egyesület kulturális és művészeti programokat tavaly szeptembertől Veszprémben a Damjanich utcai Napsugár Klubban, ahová szerdán a Mikulás is ellátogatott. 2023. december 9. 11:40 Isten jelen van a képzőművészetben is! kereszténység Isten jelen van a képzőművészetben is! A kommunikációs hangzavarban egy óra elcsendesülést ígér a tihanyi Rege cukrászda legújabb adventi digitális kiállítása, amelyen keresztény képzőművészek a kétkezi alkotásaikon keresztül mutatják be, hogy hogyan lehet Istenről beszélni szavak nélkül is. 2023. december 8. 10:18 A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza Hivatalosan decemberben véget ér az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, de ez nem jelenti azt, hogy nem tartogat még a jövő rengeteg érdekes eseményt számunkra. A Művészetek Háza csütörtökön tartotta meg évértékelőjét, ahol elmondták 2024-ben is ugyanekkora lelkesedéssel várják a látogatókat.   2023. december 8. 14:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.