Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
22°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
22°C

Tízéves a Veszprém mélységeit és magasságait összekötő lépcső

2023. szeptember 11. 13:44
Ugyan a látvány meglepően hasonló, a klíma mégis egy kicsit más, így aztán egészen olyan, mintha egy nagy utazáson vennénk részt, mire végigjárjuk: éppen tíz éve épült meg a Veszprém-völgyet és a Gulya-dombi parkerdőt összekötő Rovaniemi lépcső, mely a magyar–finn barátságot is szimbolizálja.

A lépcsőt ennek megfelelően nem is csak egy hétköznapi építményként kezelik a veszprémiek: minden évben kisebb futóversenyt szervez ide az ötletgazda Veszprémi Magyar – Finn Egyesület. Így tettek a kerek évfordulón is, ahol dr. Szoboszlai András elnök a lépcső történetét is felidézte.

Mint mondta, kicsivel több mint tíz esztendővel ezelőtt éppen finn vendégek jártak Veszprémben, amikor elvitték őket a Gulya-dombi kilátóhoz, hogy madártávlatból is láthassák a várost, majd felvetődött a gondolat, milyen jó lenne bejárni a Veszprém-völgyet különösebb kitérő nélkül. Ugyan már akkor is létezett itt egy vízmosás, amin ugyan le lehetett volna ereszkedni, ám nem lett volna a legkényelmesebb és könnyebb. Ekkor jutott eszükbe, hogy valamilyen módszerrel érdemes lenne összekötni az állatkertet, a Gulya-dombi parkerdőt és a Séd-völgyet, hogy mindenki számára élvezetes és teljesíthető kirándulást kínáljanak. Az ötlet aztán eljutott a VERGA Zrt.-hez, akik 2013-ban meg is építették az összesen 111 méter hosszú, 188 lépcsőfokkal rendelkező attrakciót, melyet a városvezetés a testvérvárosi kapcsolat örömére Rovaniemi lépcsőnek nevezett el.

Az egykori ünnepélyes átadóra Magyarország finn nagykövete és testvérvárosunk önkormányzatának alelnöke is ellátogatott, a tízéves évfordulón pedig Kaisa Leidy finn nagykövet-helyettes asszony érkezett Veszprémbe. A nagykövet-helyettes örömét fejezte ki, hogy Finnország és Magyarország között kiterjedt testvérvárosi kapcsolat működik, a Veszprém-Rovaniemi kapcsolat pedig ezek közül is az egyik legaktívabb.

Kaisa Leidy szerint találó, hogy az északi országra éppen egy erdei környezetben lévő, erőteljesen mozgásos attrakció emlékeztet, hiszen nemrég a miniszterelnökük is egy beszélgetéssel összekötött sétára, a természetben eltöltött időre invitálta Helsinki lakóit, melyen több százan sétáltak, de ugyancsak szerveztek hasonló eseményeket világszerte több helyen, köztük Budapesten is. A természetjárás és a kultúra ápolásának remek módja volt a szombati futó- és rajzverseny is, ahol a legjobb plakát tervezőjét, Vörös Nórát és édesanyját egy nagykövetségi látogatással lepték meg, de a többi induló is mind kapott egy-egy ajándékot.

A rendezvényen részt vett Porga Gyula polgármester is, aki úgy fogalmazott: egy város akkor tud igazán teljes lenni, ha a fejlődésért nemcsak az önkormányzat, de a városlakók is tesznek. 40 éves VEMAFI esetében erre nem lehet panasz: intenzív civil közösségként működnek, folyamatosan megújulnak, nem maradnak ki köreikből a fiatalok sem, az infrastruktúra beruházással pedig a várost is gazdagítják, hiszen a Rovaniemi lépcsővel Veszprém számos arcát mutathatja meg az idelátogatóknak, de az atlétikai versenyszámokra való felkészülésben is nagy segítség a sportolóknak.

Kapcsolódó cikk
Emléket állítottunk barátságunknak
A Séd völgyéből most már rövid úton eljuthatunk a Gulya-dombra. Az ezt segítő testvérvárosunk, Rovaniemi nevét viselő lépcsőt csütörtökön avatták fel ünnepélyes keretek között.
Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   2024. április 27. 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. 2024. április 27. 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. tegnap 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.