Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Jelentős állami többletforrás érkezik a civil szektorba

2023. szeptember 6. 23:13
2023 októberében írják ki a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatait, melynek részleteit szerda délután a „CIVIL INFO – NEA 2024" című országos tájékoztató rendezvény veszprémi előadásán mutatták be a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága munkatársai.
 

Az eseményt Ovádi Péter országgyűlési képviselő nyitotta meg beszédével, aki kiemelte, hogy a térség, és azon belül Veszprém egy igazán széleskörű és összetartó civil társadalmi réteggel büszkélkedhet. Ezek a civil szervezetek mindennapi munkájukkal jelentősen hozzájárulnak a térség fejlődéséhez, és akiknek sikeres törekvéseit a kormányzat minden erejével igyekszik támogatni számos új pályázati lehetőség kiírásával.

A képviselő, aki egyben állatvédelemért felelős kormánybiztos is, külön megköszönte fáradhatatlan munkát a helyi állatvédő civil egyesületeknek is, és arra biztatta őket, hogy éljenek a rendelkezésükre bocsátott pályázati lehetőségekkel, hiszen a jövőben számukra külön pályázati forrást is biztosít Magyarország Kormánya.

Hegedűs Barbara alpolgármester beszédében az eseményen részt vevő, nagy számban jelen lévő veszprémi civil szervezetek tagjait méltatta, akik együtt Veszprém legerősebb közösségét alkotják. Az alpolgármester az EKF 2023 cím elnyeréséhez köthető pályázati lehetőségek sikerességéről is beszélt, amelyekkel szintén a civil szervezetek munkájához tudtak segítséget biztosítani.

A „CIVIL INFO – NEA 2024" című országjáró rendezvény fontosságáról és a kiírt pályázatok aktualitásairól Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tartott előadást.

Az országjárás célja, hogy bejelentsük, hogy eddig még nem látott mértékben növeljük a nemzeti alapkeretet, illetve, hogy felkérjük a civil szervezeteket, hogy minél jobban használják ki ezeket a pályázati lehetőségeket – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Október 2-án közel 14 milliárd forintot írnak ki lehetőségként, melyre kizárólag civil szervezetek pályázhatnak. Az idei év egyik változtatása, hogy megszüntetik a 150 ezer forintos kompenzációs kifizetéseket, így 800 millió forinttal gazdagítva a NEA pályázati alapját. Bevezetik az egyszerűsített elszámolást a 3 millió forint összegű és az alatti pályázatokra, így megkönnyítve a pályázati elszámolásokat.

Szalay-Bobrovniczky Vince és Ovádi PéterSzalay-Bobrovniczky Vince és Ovádi Péter

A Városi Civil Alap keretében öt kategóriában lehet pályázni októberig, mint például ingatlan- és gépkocsi vásárlás, vagy a rendezvényszervezés.

Szalay-Bobrovniczky Vince is Ovádi Péter gondolatait erősítette, úgy véli, a vármegyében kiválóan működnek a civil szervezetek, a térség az országos szint 4,4 százalékát jelenti az aktív egyesületek tekintetében, amely kiemelkedően magas szám: ez 1391 fő alkalmazását jelenti, melynek háromnegyede főállásban dolgozik a szervezetekben.

A helyettes államtitkár előadását követően a résztvevők meghallgathatták dr. Kecskés Péter főosztályvezető - Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya - tájékoztató előadását a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2023. évi összevont, egyszerűsített és normatív pályázatainak tapasztalatairól, dr. Kisida Tamás jogi referenst a Helyettes Államtitkárság civil területet érintő szakmai programjairól, és Lakatosné Kiss Edit pályázati referens tájékoztatóját a NEA 2024. évi összevont és egyszerűsített pályázatai kiírásairól.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából.  tegnap 11:37 Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. 2023. november 28. 15:43 Veszprémi védőháló Böjte Csaba gyermekotthona felett Veszprémi védőháló Böjte Csaba gyermekotthona felett Amikor a világjárvány nem gátolta a szabad mozgást, Veszprémből minden év decemberében elindult egy furgon egyenesen az erdélyi Kovásznába, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított Boldog Apor Vilmos Ház gyermekotthonba megrakodva adományokkal. Romániában jelenleg viharos időszakukat élik Csaba testvér karitatív szervezetei, a veszprémi segítség viszont idén sem marad el. Sőt, a helyi vállalkozók és magánemberek adományait idén már ismét személyesen viszik ki Erdélybe. tegnap 11:41 Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek V-Busz Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek 2024. február 1-től egy vonaljegy áráért utazhatnak a veszprémi helyi járatokon a diákok, jelentette be Porga Gyula polgármester. A V-Busz életében azonban nem ez lesz az egyetlen újítás a jövő évben, hamarosan új elektromos járművekkel is bővülhet a buszflotta. 2023. november 28. 11:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.