Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
19°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
19°C

Jelentős állami többletforrás érkezik a civil szektorba

2023. szeptember 6. 23:13
2023 októberében írják ki a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatait, melynek részleteit szerda délután a „CIVIL INFO – NEA 2024" című országos tájékoztató rendezvény veszprémi előadásán mutatták be a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága munkatársai.
 

Az eseményt Ovádi Péter országgyűlési képviselő nyitotta meg beszédével, aki kiemelte, hogy a térség, és azon belül Veszprém egy igazán széleskörű és összetartó civil társadalmi réteggel büszkélkedhet. Ezek a civil szervezetek mindennapi munkájukkal jelentősen hozzájárulnak a térség fejlődéséhez, és akiknek sikeres törekvéseit a kormányzat minden erejével igyekszik támogatni számos új pályázati lehetőség kiírásával.

A képviselő, aki egyben állatvédelemért felelős kormánybiztos is, külön megköszönte fáradhatatlan munkát a helyi állatvédő civil egyesületeknek is, és arra biztatta őket, hogy éljenek a rendelkezésükre bocsátott pályázati lehetőségekkel, hiszen a jövőben számukra külön pályázati forrást is biztosít Magyarország Kormánya.

Hegedűs Barbara alpolgármester beszédében az eseményen részt vevő, nagy számban jelen lévő veszprémi civil szervezetek tagjait méltatta, akik együtt Veszprém legerősebb közösségét alkotják. Az alpolgármester az EKF 2023 cím elnyeréséhez köthető pályázati lehetőségek sikerességéről is beszélt, amelyekkel szintén a civil szervezetek munkájához tudtak segítséget biztosítani.

A „CIVIL INFO – NEA 2024" című országjáró rendezvény fontosságáról és a kiírt pályázatok aktualitásairól Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tartott előadást.

Az országjárás célja, hogy bejelentsük, hogy eddig még nem látott mértékben növeljük a nemzeti alapkeretet, illetve, hogy felkérjük a civil szervezeteket, hogy minél jobban használják ki ezeket a pályázati lehetőségeket – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Október 2-án közel 14 milliárd forintot írnak ki lehetőségként, melyre kizárólag civil szervezetek pályázhatnak. Az idei év egyik változtatása, hogy megszüntetik a 150 ezer forintos kompenzációs kifizetéseket, így 800 millió forinttal gazdagítva a NEA pályázati alapját. Bevezetik az egyszerűsített elszámolást a 3 millió forint összegű és az alatti pályázatokra, így megkönnyítve a pályázati elszámolásokat.

Szalay-Bobrovniczky Vince és Ovádi PéterSzalay-Bobrovniczky Vince és Ovádi Péter

A Városi Civil Alap keretében öt kategóriában lehet pályázni októberig, mint például ingatlan- és gépkocsi vásárlás, vagy a rendezvényszervezés.

Szalay-Bobrovniczky Vince is Ovádi Péter gondolatait erősítette, úgy véli, a vármegyében kiválóan működnek a civil szervezetek, a térség az országos szint 4,4 százalékát jelenti az aktív egyesületek tekintetében, amely kiemelkedően magas szám: ez 1391 fő alkalmazását jelenti, melynek háromnegyede főállásban dolgozik a szervezetekben.

A helyettes államtitkár előadását követően a résztvevők meghallgathatták dr. Kecskés Péter főosztályvezető - Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya - tájékoztató előadását a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2023. évi összevont, egyszerűsített és normatív pályázatainak tapasztalatairól, dr. Kisida Tamás jogi referenst a Helyettes Államtitkárság civil területet érintő szakmai programjairól, és Lakatosné Kiss Edit pályázati referens tájékoztatóját a NEA 2024. évi összevont és egyszerűsített pályázatai kiírásairól.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Veszprémben járt Magyar Péter Veszprémben járt Magyar Péter A Vén Európa és Szent Pál idézet is elhangzott Magyar Péter országjáró körútjának veszprémi állomásán május 1-jén délután a Kossuth utcán, amelyre néhány száz szimpatizáns és érdeklődő látogatott ki. Az „ellenzéki messiásként” is emlegetett Magyar a veszprémi jobboldali városvezetésről egy szót sem ejtett bszédében, ellenben börtönnel fenyegette meg a Fidesz-kormány tagjait, az oligarchákat, de még az újságírókat is. ma 11:55 Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. tegnap 21:09 A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten. tegnap 7:23 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.