Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jelentős állami többletforrás érkezik a civil szektorba

2023. szeptember 6. 23:13
2023 októberében írják ki a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatait, melynek részleteit szerda délután a „CIVIL INFO – NEA 2024" című országos tájékoztató rendezvény veszprémi előadásán mutatták be a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága munkatársai.
 

Az eseményt Ovádi Péter országgyűlési képviselő nyitotta meg beszédével, aki kiemelte, hogy a térség, és azon belül Veszprém egy igazán széleskörű és összetartó civil társadalmi réteggel büszkélkedhet. Ezek a civil szervezetek mindennapi munkájukkal jelentősen hozzájárulnak a térség fejlődéséhez, és akiknek sikeres törekvéseit a kormányzat minden erejével igyekszik támogatni számos új pályázati lehetőség kiírásával.

A képviselő, aki egyben állatvédelemért felelős kormánybiztos is, külön megköszönte fáradhatatlan munkát a helyi állatvédő civil egyesületeknek is, és arra biztatta őket, hogy éljenek a rendelkezésükre bocsátott pályázati lehetőségekkel, hiszen a jövőben számukra külön pályázati forrást is biztosít Magyarország Kormánya.

Hegedűs Barbara alpolgármester beszédében az eseményen részt vevő, nagy számban jelen lévő veszprémi civil szervezetek tagjait méltatta, akik együtt Veszprém legerősebb közösségét alkotják. Az alpolgármester az EKF 2023 cím elnyeréséhez köthető pályázati lehetőségek sikerességéről is beszélt, amelyekkel szintén a civil szervezetek munkájához tudtak segítséget biztosítani.

A „CIVIL INFO – NEA 2024" című országjáró rendezvény fontosságáról és a kiírt pályázatok aktualitásairól Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tartott előadást.

Az országjárás célja, hogy bejelentsük, hogy eddig még nem látott mértékben növeljük a nemzeti alapkeretet, illetve, hogy felkérjük a civil szervezeteket, hogy minél jobban használják ki ezeket a pályázati lehetőségeket – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Október 2-án közel 14 milliárd forintot írnak ki lehetőségként, melyre kizárólag civil szervezetek pályázhatnak. Az idei év egyik változtatása, hogy megszüntetik a 150 ezer forintos kompenzációs kifizetéseket, így 800 millió forinttal gazdagítva a NEA pályázati alapját. Bevezetik az egyszerűsített elszámolást a 3 millió forint összegű és az alatti pályázatokra, így megkönnyítve a pályázati elszámolásokat.

Szalay-Bobrovniczky Vince és Ovádi PéterSzalay-Bobrovniczky Vince és Ovádi Péter

A Városi Civil Alap keretében öt kategóriában lehet pályázni októberig, mint például ingatlan- és gépkocsi vásárlás, vagy a rendezvényszervezés.

Szalay-Bobrovniczky Vince is Ovádi Péter gondolatait erősítette, úgy véli, a vármegyében kiválóan működnek a civil szervezetek, a térség az országos szint 4,4 százalékát jelenti az aktív egyesületek tekintetében, amely kiemelkedően magas szám: ez 1391 fő alkalmazását jelenti, melynek háromnegyede főállásban dolgozik a szervezetekben.

A helyettes államtitkár előadását követően a résztvevők meghallgathatták dr. Kecskés Péter főosztályvezető - Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya - tájékoztató előadását a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2023. évi összevont, egyszerűsített és normatív pályázatainak tapasztalatairól, dr. Kisida Tamás jogi referenst a Helyettes Államtitkárság civil területet érintő szakmai programjairól, és Lakatosné Kiss Edit pályázati referens tájékoztatóját a NEA 2024. évi összevont és egyszerűsített pályázatai kiírásairól.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. ma 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. tegnap 14:18 Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Egy tűzoltóautó szirénája jelezte a Padányi Katolikus Iskola alsó tagozatos gyermekeinek, hogy elkezdődtek a gyereknapi programok csütörtökön, amiket a tanítóik teljes titokban szerveztek meg nekik a tanítási év utolsó napjaiban. tegnap 13:53 A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok több mint fele fél a daganatos megbetegedéstől, mégis csak minden ötödik megkérdezett tesz meg minden tőle telhetőt a megelőzés érdekében - összegezték szerdán egy kerekasztal-beszélgetésen az Affidea Magyarország által készített országos, reprezentatív kutatás eredményét. 2024. június 19. 15:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.