Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C

Szeptemberben is színes programokkal készül a Művészetek Háza

2023. augusztus 23. 22:19
Sajtótájékoztatón ajánlották a közönség figyelmébe a Művészetek Háza szeptemberi programjait szerdán. 

A Dubniczay-palota Várgalériában megrendezett tájékoztatón Brányi Mária alpolgármester kijelentette: az elmúlt időszak felülmúlta azokat a várakozásokat és célokat, amiket az Európa Kulturális Fővárosa pályázat összeállításakor megfogalmaztak. A Művészetek Háza idén minden korábbinál gazdagabb felhozatallal állt elő, hazai és külföldi alkotókat mutatott be. Az alpolgármester szerint ez a színvonal nemcsak a következő hónapokban, hanem az előttünk álló években is fenntartható lesz.

Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója a közeljövő street art programjairól beszélt. A város utcáin ugyanis többhelyütt találkozhatunk művészeti megoldásokkal: kifestik például a Veszprém Arénánál található aluljárót. Cégekkel együtműködve is megjelennek új utcaművészeti alkotások: a MÁV révén a vasútállomás víztornyán, a Maxon Motor együttműködésével a céghez közeli biciklis aluljáróban, valamint a V-Busz jóvotából egy buszon és a Haszkovó fordulóban található sofőrpihenő konténereken – a busztársaság felületeinek esetében a Balkán:Most fesztivál idején a közönség szavazatai is fontos szerepet kapnak majd. 

A szeptemberben nyíló kiállítások közül Dohnál Szonja kurátor azt a nemzetközi kortárs ékszerművészeti tárlatot emelte ki, amelyen 29 művész – köztük öt magyar – mutatkozik be. A kortárs ékszerművészet a hatvanas években alakult ki, amikor a művészek az önkifejezés eszközeként kezdtek tekinteni az ékszerekre – noha sokan a mai napig nehezen barátkoznak meg a gondolattal, hogy az ékszer értékét nem a felhasznált anyagok, hanem a szellemi üzenet határozza meg. 

Szeptemberben nyíló kiállítások a Művészetek Házában

• Bojtor 90 – Szeptember 6 - február 25., Várgaléria
• Sigmar Polke, Megmagyarázhatatlan eredetű zene – szeptember 9 - október 29., Csikász Galéria
• Peter de Thouars és Bernát András, A tér tükrei – szeptember 9 - október 8., Tihany
• Ézsiás 80 – szeptember 13 - október 29, Dubniczay-palota magtár
• Mámort! európai kortárs ékszerművészet – szeptember 23 - november 5., Dubniczay-palota
• Mákó Bori, Csend – megtekinthető szeptember 24-ig, Fixir galéria.

Az ősz során megújított művészetoktatási portfólióval, valamint irodalmi rendezvényekkel, kötetbemutatókkal is jelentkezik az intézmény.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. ma 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. ma 13:33 X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin Augusztus 17-én tizedik jubileumi tizedik alkalommal találkozik az az értelmiségi kör Felsőörsön, akik elkötelezettek abban, hogy rávilágítsanak a világban zajló negatív tendenciákra, de ami ennél sokkal lényegesebb, reális alternatívákat fogalmazzanak meg a változásra, mindezt globális szinten. A Felsőörsi Disputa egy alulról szerveződő közösség, ami nyitott mindenki előtt. tegnap 14:33 Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét Laczkó Dezső Múzeum Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét A Lackó Dezső Múzeum munkatársai a Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereivel közösen elkezdték feldolgozni a nemrég elhunyt id. Gombor József hagyatékát. Néhány éven belül lehet, hogy új formában, de ismét láthatja a közönség Veszprém fénybe borulásának történetét. tegnap 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.