Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
1°C
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
1°C

A kézművesség otthon van Herenden

2023. augusztus 3. 19:18
Ezt pedig ismét bizonyítja a város a kilencedik alkalommal jelentkező Herendi Kézműves Fesztivállal augusztus 11-13. között.

A herendi porcelán világhíre kétségtelen. Közel kétszáz éve működik itt a majolikagyár, melynek termékeit minden lakott földrészen ismernek. De a városban nemcsak a porcelánkészítésnek van hagyománya, fafaragók, ékszerkészítők, csipkeverők és még számos kézműves ugyancsak képviselteti magát itt.

Ezeknek a hagyományoknak a bemutatását, ápolását és továbbadását tűzte ki célul közel egy évtizede a HerendFeszt, amely, ahogy arra Jánszky Lajos László polgármester is rávilágított az esemény sajtótájékoztatóján, több akart lenni, mint egy szimpla sörfesztivál. A városvezető megválasztása idején eldöntötte, ha már a kultúra ilyen mélyen gyökerezik a városban, építsék erre nyári programjukat. „Ami itt van Herenden, az egy kultúrkincs, és ezt az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat kapcsán Veszprémbe érkező turistáknak is érdemes látnia” – fogalmazott.

Az ingyenes fesztivál előbbi egyik eseménye is: Herend Város Önkormányzata a rendezvény lebonyolítására 8 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az EKF-től, emellett 2 millió önerőt maga biztosít.

Müller Mihály, a VEB2023 EKF sajtófőnöke arról beszélt, a program egyik nagyon fontos célja, hogy Veszprémet és a Bakony-Balaton régiót hosszú távon is láthatóvá tegye Európa kulturális térképén. Herenden ezen már régóta szerepelt, s az itteni értékek, hagyományok bizonyosan hozzásegítették Veszprémet és a térséget az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséhez, amelyek megmutatása ugyancsak célja a programsorozatnak. A német nemzetiségi hagyományok, a kézműves örökség, a családbarát gondolkodás mind részei a fesztiválnak is, nem véletlen, hogy 2021 után újra támogatást nyert a rendezvény.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint a herendiek jó döntést hoztak, amikor csatlakoztak a programsorozathoz, s a veszprémi városvezetés is úgy gondolta, érdemes térségben gondolkodni az EKF pályázat során. Hiszen ez a térség rendkívül élhető, mert működik az összefogás, a fejlesztésekben és az értékek megőrzésében, bemutatásában is, ami a kézműves fesztiválon alapja is: a herendiek mellett számos környékbeli településről érkeznek fellépők, hagyományőrzők.

A háromnapos fesztiválra közel ötven alkotó várja majd a Kézműves Udvarban, ráadásul nemcsak vásárolhatnak az egyedi termékek közül, hanem elleshetik a készítés fortélyait is. Kipróbálhatják, hogyan készülnek a különböző ékszerek, a csipke, a selyemvirág, a faragott tojás vagy éppen a herendi porcelán.

A rendezvény további öt helyszínén emellett egész nap táncosok, zenekarok, szólisták szórakoztatják a közönséget. A szervezők igyekeztek minőségi és környékbeli művészeket meghívni, így fellép többek között Süle Zsolt, az LGT Emlékzenekar, Szigeti Juli és zenekara, a Bluesberry Band, a Füred Dixieland, valamint Gájer Bálint is. A kicsiket játékpark, kisvonat, villamos kisautók, vidámpark és terápiás kutyusok várják, de gasztronómiai ínyencségekből sem lesz hiány, a sportpályán pedig a jelentős nemzetközi sikereket elért Herendi Modellező SE mini kiállítással és repülőversennyel várja a látogatókat.

A záró nap kiemelkedő eseményén, a Pesovár táncgálán Herend testvérvárosából, Mádéfalváról érkezik a Rokolya Népi Énekegyüttes, de az Unsere Wurzeln – Európa kicsinyben német nemzetiségi program sem marad el. Délután szentmisével kezdődik az esemény, majd a Pesovár Ernő Művelődési Házban Veszprém vármegye német nemzetiségi gyökereit ápoló csoportok mutatkoznak be énekkel, zenével, tánccal, sváb lakodalmassal, stand-up comedy-vel, filmvetítéssel, valamint az elmúlt évek kiemelt projektjeivel.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Anastacia is fellép a Paloznaki Jazzpikniken Anastacia is fellép a Paloznaki Jazzpikniken Anastacia, a Kraak & Smaak, valamint az MF Robots is fellép jövőre a Paloznaki Jazzpikniken - közölték a szervezők szerdán. tegnap 13:20 Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. 2023. december 4. 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. 2023. december 4. 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.