Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
12°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
12°C

Kimaxolják a cirkuszt a völgyben a hétvégén

2023. július 26. 10:52
Harmincadik alkalommal rendezi meg a Kabóca Bábszínház a Kabóciádé Családi Fesztivált. Számos játék mellett tizenöt vendégelőadás és két saját produkció is várja az érdeklődőket, köztük egy új bemutató.

2021-ben a föld, 2022-ben a víz, idén pedig a levegő köré épül minden a jubileumi Kabóciádén az előadásoktól kezdve a kézműves és játékos foglalkozásokig július 28-30. között. A családi fesztivál egyszerre kínál nosztalgiát és újdonságot, hiszen ennyi idő alatt felnőtt egy generáció: akad, aki talán még kisgyerekként ismerkedett meg a Kabóciádéval, most pedig saját lurkóját hozza el szórakozni.

Zsida Ágnes gyártásvezető, megbízott igazgató-helyettes elmondta, a program összeállításánál fontos szempont volt, hogy több korosztályt is meg tudjanak szólítani, így az óvodás és kisiskolás közönség mellett babáknak szóló előadásokkal is készülnek.

Lesz idén is városismereti séta Boróka királynővel, sok-sok játszótér, felhővadászat, banyaforgó, mesejurta a Csűrdöngölő Egyesülettel, Kerekítő foglalkozások, darus játék, fenntarthatósági játék, ami az ivóvíz fontosságára hívja fel a figyelmet, valamint a Cirkollektív légi akrobatái is érkeznek, akik nemcsak bemutatóval készülnek, de segítségükkel egy-egy trükköt is ki lehet próbálni. A teljes cirkuszi életérzés jegyében gólyalábas langaléta- és szamárlétraképző is várja a kicsiket, emellett kézműves foglalkozások és éjszakai kalandtúra szerepel a repertoáron, a záró eseményen pedig a PASO KIDS karibi gyerekbuliját élvezhetik.

A fesztiválon összesen 15 vendégelőadást köszönthetnek a résztvevők: itt lesz többek között a francia Toutito Teatro, a Kereplő Színház, a Ziráno Színház, a MárkusZínház, a Bóbita Bábszínház, az Aranyszamár Társulat, Takács Dani és Lehőcz Zsuzsi, valamint Danny Bain.

A nyitóceremónián részt vesznek a Szárnyalj velünk! színházi tábor gyerekei, akik a kalandtúrán is fontos feladatokat vállaltak.

A Kabóca Bábszínház két produkcióval készül, látható lesz a Nyakigláb artisták a porondon előadás, illetve a Boráros Szilárd és Boráros Milada által kifejezetten a cirkusz sátorra tervezett Maxicirkuládé című előadása is itt debütál. Utóbbiról így nyilatkoztak az alkotók:

A cirkuszunk a Maxicirkuládész vándorvarázsló titokzatos kalapjában született. A kapuit hét nagyszerű bohóc nyitja, akik mindig éppen oda érkeznek, ahol szükség van rájuk. A porondunkon ugyanis nem képzett artisták lépnek fel, hanem azok, akik egy kis időre menedéket és biztatást keresnek: a meghajszolt lovacskák, a mindenhonnan elűzött vak elefánt, a bőrükbe csak nehezen férő görények, a repülni vágyó tyúkok, a borzasztóan gyáva nyúl és sokan mások. Mit is lehet tehát a cirkuszunkban megcsodálni? Hogy a nagy levertséget is lehetséges újra örömtáncra pörgetni, ketrecekből ki lehet szabadulni, a borzasztó dühöt is meg lehet szelídíteni, saját gyávasággal érdemes megküzdeni és hogy mindenkiben rejlik valami különös képesség. Épp erről fogunk játszani nektek sokféle szépséges bábbal, énekkel, zenével és meg nem szűnő lelkesedéssel.

Boráros Milada, a darab írója és rendezője hozzátette, sokszínűségre törekedtek, így többféle bábtechnikával dolgoznak, például óriás és pálcás bábokkal, de árnyszínház is lesz, emellett a színészek is több szerepet látnak el. A pénteken és vasárnap is látható kb. egy órás előadás zenéjét Takács Dániel írta és hangszerelte, és egyszerre 80 néző tud helyet foglalni a sátorban.

A szervezők a fenntarthatóságra is felhívták a figyelmet, igyekeznek mindenkit környezetbarát közlekedésre és tartózkodásra inteni, emellett gondoltak az autizmus spektrumzavarral élőkre és a picikre is, akiknek babasátorral, szoptatósarokkal, valamint egy nyugisátorral készülnek.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Ezen a nyáron sem marad borfesztivál nélkül Veszprém, július 12. és 21. között érkezik a VeszprémFest immáron állandó kísérőrendezvénye a Rozé Rizling Jazz Napok az Óváros térre, ahol a zenei felhozatalban visszatér néhány klasszikus elem, gasztronómiailag pedig még inkább az uralkodó trendekhez igazították a kínálatot. tegnap 14:47 Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Lezárult a közönségszavazás a Pannon Várszínházban: a közönség Kárpáti Barbarát szavazta meg az évad legjobbjának, míg az előadások közül A lepkegyűjtő bizonyult a legjobbnak.   tegnap 11:04 Sárvári Zita: A kortárs képzőművészet nagyon szexi Sárvári Zita: A kortárs képzőművészet nagyon szexi Mindszentkállán, a Jókai 7-ben múlt szombaton nyílt meg a CHERRY-PICKING című kiállítás, melyet Sárvári Zita, a Heart & Cherry Limited Editions projekt vezetője szervezett. A legnépszerűbb kortárs magyar képzőművészek munkáiból álló kiállítás lehetőséget biztosít a műtárgypiacra belépni kívánó új generációs gyűjtők számára is. tegnap 11:04 Szerdán kezdődik a MOZ.GO filmfesztivál Szerdán kezdődik a MOZ.GO filmfesztivál 2024. június 12-én a veszprémi História Kertben a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték premier előtti gálavetítésével kezdődik és négy napon át tart a hazai filmek legnagyobb ünnepe, új nevén a MOZ.GO, a Magyar Mozgókép Fesztivál. 2024. június 11. 11:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.