Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C

Kimaxolják a cirkuszt a völgyben a hétvégén

2023. július 26. 10:52
Harmincadik alkalommal rendezi meg a Kabóca Bábszínház a Kabóciádé Családi Fesztivált. Számos játék mellett tizenöt vendégelőadás és két saját produkció is várja az érdeklődőket, köztük egy új bemutató.

2021-ben a föld, 2022-ben a víz, idén pedig a levegő köré épül minden a jubileumi Kabóciádén az előadásoktól kezdve a kézműves és játékos foglalkozásokig július 28-30. között. A családi fesztivál egyszerre kínál nosztalgiát és újdonságot, hiszen ennyi idő alatt felnőtt egy generáció: akad, aki talán még kisgyerekként ismerkedett meg a Kabóciádéval, most pedig saját lurkóját hozza el szórakozni.

Zsida Ágnes gyártásvezető, megbízott igazgató-helyettes elmondta, a program összeállításánál fontos szempont volt, hogy több korosztályt is meg tudjanak szólítani, így az óvodás és kisiskolás közönség mellett babáknak szóló előadásokkal is készülnek.

Lesz idén is városismereti séta Boróka királynővel, sok-sok játszótér, felhővadászat, banyaforgó, mesejurta a Csűrdöngölő Egyesülettel, Kerekítő foglalkozások, darus játék, fenntarthatósági játék, ami az ivóvíz fontosságára hívja fel a figyelmet, valamint a Cirkollektív légi akrobatái is érkeznek, akik nemcsak bemutatóval készülnek, de segítségükkel egy-egy trükköt is ki lehet próbálni. A teljes cirkuszi életérzés jegyében gólyalábas langaléta- és szamárlétraképző is várja a kicsiket, emellett kézműves foglalkozások és éjszakai kalandtúra szerepel a repertoáron, a záró eseményen pedig a PASO KIDS karibi gyerekbuliját élvezhetik.

A fesztiválon összesen 15 vendégelőadást köszönthetnek a résztvevők: itt lesz többek között a francia Toutito Teatro, a Kereplő Színház, a Ziráno Színház, a MárkusZínház, a Bóbita Bábszínház, az Aranyszamár Társulat, Takács Dani és Lehőcz Zsuzsi, valamint Danny Bain.

A nyitóceremónián részt vesznek a Szárnyalj velünk! színházi tábor gyerekei, akik a kalandtúrán is fontos feladatokat vállaltak.

A Kabóca Bábszínház két produkcióval készül, látható lesz a Nyakigláb artisták a porondon előadás, illetve a Boráros Szilárd és Boráros Milada által kifejezetten a cirkusz sátorra tervezett Maxicirkuládé című előadása is itt debütál. Utóbbiról így nyilatkoztak az alkotók:

A cirkuszunk a Maxicirkuládész vándorvarázsló titokzatos kalapjában született. A kapuit hét nagyszerű bohóc nyitja, akik mindig éppen oda érkeznek, ahol szükség van rájuk. A porondunkon ugyanis nem képzett artisták lépnek fel, hanem azok, akik egy kis időre menedéket és biztatást keresnek: a meghajszolt lovacskák, a mindenhonnan elűzött vak elefánt, a bőrükbe csak nehezen férő görények, a repülni vágyó tyúkok, a borzasztóan gyáva nyúl és sokan mások. Mit is lehet tehát a cirkuszunkban megcsodálni? Hogy a nagy levertséget is lehetséges újra örömtáncra pörgetni, ketrecekből ki lehet szabadulni, a borzasztó dühöt is meg lehet szelídíteni, saját gyávasággal érdemes megküzdeni és hogy mindenkiben rejlik valami különös képesség. Épp erről fogunk játszani nektek sokféle szépséges bábbal, énekkel, zenével és meg nem szűnő lelkesedéssel.

Boráros Milada, a darab írója és rendezője hozzátette, sokszínűségre törekedtek, így többféle bábtechnikával dolgoznak, például óriás és pálcás bábokkal, de árnyszínház is lesz, emellett a színészek is több szerepet látnak el. A pénteken és vasárnap is látható kb. egy órás előadás zenéjét Takács Dániel írta és hangszerelte, és egyszerre 80 néző tud helyet foglalni a sátorban.

A szervezők a fenntarthatóságra is felhívták a figyelmet, igyekeznek mindenkit környezetbarát közlekedésre és tartózkodásra inteni, emellett gondoltak az autizmus spektrumzavarral élőkre és a picikre is, akiknek babasátorral, szoptatósarokkal, valamint egy nyugisátorral készülnek.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. tegnap 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48 Jubileumot ünnepelt a Bárczi Jubileumot ünnepelt a Bárczi Gálával ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját a Bárczi Gusztáv iskola pénteken az Agórában.  2023. december 2. 10:22 Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás kultúra Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás Péntek délután a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában nyílt kiállítás, Festőnők a szabadban címmel, Bottyán Marianna festőművész és az Art Natura Csoport veszprémi tagjainak közreműködésével. A közös bemutatkozó tárlat december nyolcig látogatható. 2023. december 1. 23:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.