Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
14°C
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
14°C

Időutazás az Anna-bálok világában

2023. július 26. 9:26 // Forrás: Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft.
Júliusban 198. alkalommal rendezik meg az ország egyik legjelentősebb társasági eseményét, a Anna-bált és a hozzá kapcsolódó Anna-fesztivált Balatonfüred reformkori városrészében.

Az idei évtől Hungarikummá nyilvánított rendezvény hagyományokkal és legendákkal átszőtt történetébe nyújt betekintést a szervezők koncepciója, mely szerint a 2025-ben esedékes kétszázadik évfordulóig időutazásra invitálják a vendégeket. Az elkövetkező három évben a résztvevők visszautazhatnak az időben az 1825-ös alapításig, amikor az első Anna-bált rendezték Balatonfüreden a Horváth-házban, Szentgyörgyi-Horváth Krisztina tiszteletére és amelyen a hagyomány szerint megismerkedett Kiss Ernő honvéd altábornaggyal.

A bál a hagyományápolás és az értékek megőrzése mellett áll ki már a kezdetek óta, a reformkorban is ez tette kiemelkedővé a bálok sorában és ez teszi ma is egyedülállóvá. A bál hagyományos partnere a Herendi Porcelán szintén Hungarikum és egyben az UNESCO Világörökség része.

A bál lassan kétszáz éve a romantika és az elegancia megtestesítője. Ezt kíséri végig a hároméves időutazás. Idén a táncdalfesztiválok korát idézik meg a bált megelőző Anna-fesztivál programjaiban. Stílusban, viseletben, élőjátékokkal az ötvenes-hetvenes évek elevenednek meg Füred reformkori városrészében.

A Kávéházi Muzsika című zenei sorozat az idei fesztiválprogram egyik különlegessége. Az idei év jelentős újítása a kávéházi cigányzene hagyományainak felelevenítése. A bál kiemelt partnere a Hagyományok Háza együttműködésében megvalósuló Prímásverseny újításaként a fesztivál hetében a városrész vendéglátóhelyein élőzene fogadja a vendégeket. Az UNESO által is elismert magyarországi vonós hangszeregyüttes hagyomány kialakulása a kései barokk idejére tehető. A Magyar Királyság területén a kor műzenéjének vonós hangszeregyüttesei folkorizálódtak, azaz a falvakban is megjelentek a vonós alapú formációk és ezek szervesültek a hagyományos zenei kultúránkban. A Brandenburgi koncertek, vagy a Négy évszak hangszerelésének mintájára összeállított zenekarok a népzenében sehol máshol a világon nem szervesültek. A hegedű – brácsa – bőgő – fafúvós – cimbalom összetételű zenekarok, illetve ezek egyes, fúvósokat, vagy a cimbalmot nélkülöző változatai máig csakis a Kárpát-medence népeinek (valamint két kisebb, szomszédos régió, a kelet-csehországi morvák és a dél-lengyelországi gorálok tájegységeinek) népzenéjét jellemzik. Kedden a zenekarok a bál felvezetéseként a füredi elsőbálozók számára adnak éjjeli koncertet a Szerenádok éjszakája program keretében az egykori Postaház teraszán.  A szerda esti gálaműsorban a Gyógy tér színpadán pedig a nemzetközi elismerés hivatalos kihirdetése mellett hallható lesz, hogyan játsszák a magyar népzenét ma a falusi, hagyományőrző vonósbandák, a hivatásos táncházi muzsikusok, illetve a legtehetségesebb magyar népi vonós gyerekzenekarok tagjai.

A szívhalászat története legalább olyan régi múltra nyúlik vissza, mint az Anna-bál. Már Vörösmarty Mihály is megemlékezik róla 1837-ben. Később Krúdy Gyula elbeszélése nyomán válik széles körben ismertté az esemény, amely során a fiatal hölgyek a Balatonon csónakból halásszák ki a vízből választottjuk nevével ellátott, fából készül szíveket. Július 28-án ezt a hagyományt elevenítik fel a Jókai motoros fedélzetén.

Elmaradhatatlan része a báli rendezvénysorozatnak a Magyar Állami Operaház közreműködésével, a Gyógy téren megrendezett OperaFüred, amelyen az idén is az operairodalom legszebb dalaiból álló válogatást hallhat a közönség a Balaton-part festői környezetében. A Don Carlos, az Aida, a Rigolettó és más művek ismert dallamai csendülnek fel a bálterem előtti téren az operaház énekkarának közreműködésével.

Július 29-én, az Anna-bál napján táncprogramok és a Füred Dixieland Band koncertje várja a látogatókat. Emellett az Anna-báli szépek fogatait is kipróbálhatják a füredre érkezők. A nagy hírű mezőhegyesi, szilvásváradi és bábolnai ménesgazdaságok fogatain különleges sétakocsikázásra indulhatnak a báli estén. A báli bevonuló is új látványosságot tartogat. AVaszary Villából induló menetet három állomáson élőképek fogadják, amelyek a bál történetének különböző korszakait idézik meg színészek és táncosok közreműködésével.

Vasárnap a Vitorlás tér előtti színpadon bemutatkozik a 198. Anna-bál szépe és udvarhölgyei, majd lovashuszár kísérettel sétakocsikázásra indulnak a városban.

A balatonfüredi Anna-bál és Anna Fesztivál nem csak egy társasági rendezvény, hanem olyan kulturális, hagyományőrző és közösségi programsorozat is, amely Balatonfüred és az idei évben a Veszprém-Balaton 2023. Európa Kulturális Fővárosa kulturális és szellemi koncepcióját egészében képviseli, hagyományok, értékek, fejlődés és modernitás is egyben.

vehir.hu
további cikkek
Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül kultúra Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül A Művészetek Háza közreműködésével Temesvár, Varsó és Berlin után Veszprémben is kiállítást nyitott Beate Winkler alkotóművész és emberjogi aktivista. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.   tegnap 22:01 Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken. 2024. május 3. 17:01 Ultrabalaton: rekordok várhatók a 211 km-es versenyen szabadidősport Ultrabalaton: rekordok várhatók a 211 km-es versenyen Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén, a 18. alkalommal sorra kerülő NN Ultrabalatonon, amelyet csütörtöktől vasárnapig rendeznek meg balatonfüredi versenyközponttal. 2024. április 30. 21:40 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.