Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
22°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
22°C

A felelős állattartásra hívták fel a figyelmet az EFOTT fesztiválon

2023. július 15. 10:52
A többnapos rendezvény nagy hangsúlyt fektet arra, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartásra, valamint az állattal történő nyaralás tudnivalóira.

Péntek délután kerekasztal beszélgetés keretein belül tudhattunk meg többet a témáról, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány hozzájárulásával. Az „Állati nyaralás? Felelős állattartás nyáron” címmel ellátott diskurálást Iszak Eszti vezette. Vendégei között köszönthette Ovádi Pétert, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztost, Vetter Szilviát, az Alapítvány kuratóriumi elnökét, valamint Gregor Bernadett színművészt, az Alapítvány kuratóriumi tagját.

A beszélgetés rendkívül tanulságos volt, számos égető problémára hívta fel a figyelmet. Mindenekelőtt Ovádi Péter tisztázta, felelős állattartónak nevezhetjük azokat is, akik felismerik, hogy nem képesek az állatok igényeihez mérten működni, így lemondanak a társállatokról. Ovádi hozzátette, a mi felelőségünk, hogy a felnövekvő generációból felelős állattartókat neveljünk, de mint mondta, van hová fejlődni.

Folytatta, a nyaralás mindig kockázatos, ugyan már számos kiváló szolgáltatás várhatja az állatokat, de fontos előre felmérni, hogy valóban jó dolga lehet-e a kisállatnak, hiszen, ha mégsem, akkor nem szabad kimozdítani megszokott közegéből. A hőségben hamar megvan a baj, így arra is fokozottan figyelni kell, hogy ne hagyjuk az állatot az autóban.

Véleménye szerint az is segítene, ha a hírek nem csupán a negatív példákról szólnának, hanem pozitív hangvételű történetek is láthatóak lennének. Ovádi nagy figyelmet fordít arra, hogy oktatási intézményekben is minél több szó essen ezekről a dolgokról, edukáció formájában.

Gregor Bernadett kiemelte, a felelős állattartás egy oda-vissza viszonyról szól: az állatnak és az embernek is kölcsönösen jó. Gregor elmondta, ha hosszabb időre el kell mennie otthonról, akkor megbízható rokonokat hív magához, hogy vigyázzanak a társállatokra, nem kimozdítva így őket a megszokott, stabil környezetükből. Hozzátette, ha nagy melegben indulnak útnak, mindig figyel arra, hogy közben megitassa kutyáját, sőt, előszeretettel látogatja a kutya-barát strandokat.

Gregor a színházi intézményekbe is bevinné a felelős állattartásról szóló tudnivalókat, hogy minél szélesebb körben ismeretesek legyenek a legfontosabb információk. Vettel Szilvia ismertette, a kezdetektől fogva edukálni, érzékenyíteni kellene a gyermekeket. Folytatta, minden korosztályhoz a maga nyelvén kell szólni, s jó volna, ha az állatkínzás oly annyira nem létezne, hogy a jogi dolgokról nem is kellene beszélni.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Ovádi Péter: Az állattartók felelőssége, hogy gondoskodjanak kedvenceik biztonságáról a nyári időszakban Közös ügyünk az állatvédelem Ovádi Péter: Az állattartók felelőssége, hogy gondoskodjanak kedvenceik biztonságáról a nyári időszakban Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, ismételten felhívja az állattartók figyelmét a nyári meleg okozta veszélyekre. A nyári hónapok forrósága nem csupán az emberek, hanem négylábú társaink számára is komoly kihívást jelent. A kánikula időszakában különösen figyelnünk kell háziállataink jólétére, hiszen a magas hőmérséklet súlyosan megterhelheti őket.   tegnap 11:29 277 állatvédő civil szervezet nyert el támogatást a számukra kiírt pályázaton 277 állatvédő civil szervezet nyert el támogatást a számukra kiírt pályázaton Az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek meghirdetett 500 millió forintos keretösszegű pályázaton 277 szervezet nyert el támogatást - közölte az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos kedden Budapesten.   2024. július 2. 13:57 Ne sodord veszélybe a vízimadarak életét, ne etesd őket! Ne sodord veszélybe a vízimadarak életét, ne etesd őket! Az utóbbi években egyre növekvő aggodalommal figyeljük a vízimadarak etetésének népszerűségét, mely jelentős ökológiai és egészségügyi kockázatokkal jár. 2024. június 25. 12:03 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.