Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A felelős állattartásra hívták fel a figyelmet az EFOTT fesztiválon

2023. július 15. 10:52
A többnapos rendezvény nagy hangsúlyt fektet arra, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartásra, valamint az állattal történő nyaralás tudnivalóira.

Péntek délután kerekasztal beszélgetés keretein belül tudhattunk meg többet a témáról, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány hozzájárulásával. Az „Állati nyaralás? Felelős állattartás nyáron” címmel ellátott diskurálást Iszak Eszti vezette. Vendégei között köszönthette Ovádi Pétert, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztost, Vetter Szilviát, az Alapítvány kuratóriumi elnökét, valamint Gregor Bernadett színművészt, az Alapítvány kuratóriumi tagját.

A beszélgetés rendkívül tanulságos volt, számos égető problémára hívta fel a figyelmet. Mindenekelőtt Ovádi Péter tisztázta, felelős állattartónak nevezhetjük azokat is, akik felismerik, hogy nem képesek az állatok igényeihez mérten működni, így lemondanak a társállatokról. Ovádi hozzátette, a mi felelőségünk, hogy a felnövekvő generációból felelős állattartókat neveljünk, de mint mondta, van hová fejlődni.

Folytatta, a nyaralás mindig kockázatos, ugyan már számos kiváló szolgáltatás várhatja az állatokat, de fontos előre felmérni, hogy valóban jó dolga lehet-e a kisállatnak, hiszen, ha mégsem, akkor nem szabad kimozdítani megszokott közegéből. A hőségben hamar megvan a baj, így arra is fokozottan figyelni kell, hogy ne hagyjuk az állatot az autóban.

Véleménye szerint az is segítene, ha a hírek nem csupán a negatív példákról szólnának, hanem pozitív hangvételű történetek is láthatóak lennének. Ovádi nagy figyelmet fordít arra, hogy oktatási intézményekben is minél több szó essen ezekről a dolgokról, edukáció formájában.

Gregor Bernadett kiemelte, a felelős állattartás egy oda-vissza viszonyról szól: az állatnak és az embernek is kölcsönösen jó. Gregor elmondta, ha hosszabb időre el kell mennie otthonról, akkor megbízható rokonokat hív magához, hogy vigyázzanak a társállatokra, nem kimozdítva így őket a megszokott, stabil környezetükből. Hozzátette, ha nagy melegben indulnak útnak, mindig figyel arra, hogy közben megitassa kutyáját, sőt, előszeretettel látogatja a kutya-barát strandokat.

Gregor a színházi intézményekbe is bevinné a felelős állattartásról szóló tudnivalókat, hogy minél szélesebb körben ismeretesek legyenek a legfontosabb információk. Vettel Szilvia ismertette, a kezdetektől fogva edukálni, érzékenyíteni kellene a gyermekeket. Folytatta, minden korosztályhoz a maga nyelvén kell szólni, s jó volna, ha az állatkínzás oly annyira nem létezne, hogy a jogi dolgokról nem is kellene beszélni.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Nyíltnapon várják az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket a PUMI Veszprémi Állatvédelmi Kompetencia Központban Nyíltnapon várják az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket a PUMI Veszprémi Állatvédelmi Kompetencia Központban Egy mozgalmas és nagyszabású nyílt nap kereteiben, sok-sok izgalmas programmal és meglepetéssel várják az állatbarát kicsiket és nagyokat most szombaton az Állatvédelmi Kompetencia Központban.   2024. április 23. 12:09 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Új kutyafuttató építi a kutyás közösséget a Görgey utcában Új kutyafuttató építi a kutyás közösséget a Görgey utcában Csütörtök délután hivatalosan is átadták a Görgey Artúr utcai kutyafuttatót. Az eseményen megtekinthettük, amint a kutyusok felavatják a futtató eszközeit. 2024. április 12. 22:16 Láncra verve tartotta lesoványodott kutyáját Láncra verve tartotta lesoványodott kutyáját Egy bakonyi kistelepülésről érkezett bejelentés a rendőrségre még jauárban, hogy egy férfi családi házának udvarán folyamatosan láncon tartja lesoványodott kutyáját, és nem ad neki elegendő élelmet, vizet.  2024. április 12. 12:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.