Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Célegyenesbe érkezett a Veszprém-Gyulafirátót kerékpárút

2023. július 14. 21:41
Péntek délelőtt kerékpáros szemléletformáló kampány kíséretében mutatták be a Veszprém-Gyulafirátót szakaszon épülő kerékpárutat és a hozzátartozó kerékpáros létesítményeket.

A kádártai fitnesz-park mellett – amely szintén a projekt részeként épült meg - az Európai Uniós fejlesztés támogatásából általános iskolás gyermekeknek tartottak biciklis ügyességi vetélkedőt. A játékok után sajtóeseményen ismertették a fejlesztés fontosságát, melyre a beruházás tematikájához hűen biciklin érkeztek meg a felszólalók: Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára, aki egészen Zircről tekert el az eseményre.

Révész Máriusz a testmozgás fontosságát emelte ki, azon belül természetesen a kerékpározás jelentőségét, illetve a kerékpáros turizmusra való ösztönzést és az ezekhez szükséges infrastruktúra kiépítését. Az államtitkár elmondta: a magyarok 59% vallja, hogy nem végez testmozgást, egyáltalán nem sportolnak, ez pedig olyan probléma, melyen muszáj közös összefogással változtatni.

Az új kerékpárút az országos kerékpárút-törzshálózat része, amely a Győr - Zirc - Veszprém - Balatonalmádi - Keszthely - Őriszentpéter településeket köti össze. A Veszprém - Kádárta déli oldalán befejeződő kerékpárúttól Veszprém - Gyulafirátot északi, külterületi részén induló erdei kerékpárútig tart. A teljes szakasz hossza 5,032 km, mely tartalmaz önálló kerékpárutat, elválasztott közös gyalog- és kerékpárutat, mezőgazdasági utat, és forgalomtechnikai beavatkozást egyaránt.

Porga Gyula polgármester méltatta a lehetőséget, hogy Veszprém már több nyomvonalon is csatlakozhatott az országos kerékpárút-hálózathoz, és kitért azokra a pozitívumokra is, melyeket a biciklizés hozzátesz a lakosok mindennapi életéhez. A környezetünk szempontjából fontos, hogy az autós közlekedés mellett egyéb alternatívák is elérhetőek legyenek, amelyekhez az ehhez a kerékpárúthoz hasonló infrastrukturális fejlesztések mellett a V-bike rendszer létrehozása is hozzájárult.

Ovádi Péter maga is aktív sportember, rendszeresen kerékpározik, így a képviselő személyes köszönetét is kifejezte az önkormányzatoknak, hogy összefogtak és a térség igényének megfelelően létrehoztak egy olyan kerékpárutat, amely nagyban fellendíti a kerékpáros turizmust a környező településeken is. A képviselő megemlítette a Veszprémben átadott futóköröket és az új pumpapályát is, rámutatva, hogy az itt élők számára az aktív kikapcsolódáshoz már rengeteg lehetőség adott.

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója, Ugron Ákos köszönőbeszédében felhívta a kerékpározók figyelmét rá, hogy nem csupán a biciklizés maga adhat örömet egy kirándulás során, de az utak mentén rengeteg kiváló kirándulásra alkalmas pontot is kiépítettek, akár a veszprémi önkormányzat által létrehozott fitnesz-pontokat, vagy például az Eplényben található tanösvényt, és a közeli kilátókat.

Akik szeretnék birtokba venni az új kerékpárutat, még egy kicsit várniuk kell, de a forgalomba helyezés már megkezdődött, így a közeljövőben a kocsikulcs helyett érdemes lesz majd inkább a bicikli után nyúlni.

 

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. ma 8:38 LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.