Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
23°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
23°C

Moszkva ellen fordult az orosz Wagner zsoldoscsoport

2023. június 24. 13:29 // Forrás: BBC
Szombaton elfoglalták a dél-oroszországi Rosztov városát és Moszkva felé indultak a Wagner zsoldoscsoport csapatai.

A Wagner zsoldoscsoport neve gyakran felmerült az ukrajnai háborúval kapcsolatos híradásokban: ők voltak azok, akik orosz részről a legnagyobb sikereket elérték az invázió során. Vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin azonban az elmúlt hónapokban egyre hangosabban kritizálta az orosz katonai vezetést a gyenge teljesítményéért és az utánpótlás és ellátmány megszervezésében mutatott tehetetlenségéért. A szópárbaj péntek éjszaka új szintre lépett, amikor Prigozsin kijelentette, hogy Ukrajna nem jelentett fenyegetést, mielőtt a háború elindult, a hadműveletet pedig a katonai vezetés a saját becsvágyából, előléptetések és kitüntetések reményében indította. Nem sokkal később robbanás történt a Wagner egyik táborában, amiért Prigozsin az orosz hadsereget vádolta – a katonai vezetés azonban tagadta, hogy ők nyitottak tüzet a zsoldoshadseregre. 

A Wagner szombat reggelre elfoglalta a dél-oroszországi Rosztov városát, ahol az ukrajnai háború egyik orosz műveleti központja működik, majd a magánhadsereg menetoszlopai megindultak Moszkva felé. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat reggeli rövid televíziós beszédében azt mondta: hátba szúrták a nemzetet, a zsoldoshadsereg vezetői pedig hazaárulást követnek el. Moszkvában és a környező régiókban terrorellenes intézkedéseket vezettek be, barikádokat építenek, és jelentések szerint az orosz hadsereg egy olajtározót is felrobbantott, hogy elvágja a nyersanyagoktól a Wagner csapatait. 

A Wagner lázadása valós veszélyt jelent a moszkvai vezetésre nézve, mert bár az orosz fővárosban számbeli és taktikai fölényben is vannak a fegyveres erők, a Wagner gyanúsan könnyedén foglalta el előbb Rosztok, majd Volonyezs városát is, és gyorsan haladnak az autópályán. Ez arra utalhat, amiről korábban már esett szó: az orosz katonák nem rajonganak a háborúért, a morál már az invázió kezdetén is alacsony volt, és a sikertelenség tovább rombolta a harci kedvet. Noha a papírforma szerint a Wagnernek nem lehet esélye eljutni a Vörös térig, nem zárható ki az a forgatókönyv, hogy az orosz katonák különösebb ellenállás nélkül, karbatett kézzel végignézik, ahogy a zsoldoscsoport végrehajtja tervét. A konfliktus végkimenete egyelőre megjósolhatatlan. 

FRISS (19:40) – Fehérorosz közvetítéssel zajlottak a tárgyalások a Wagner vezetőjével

Alexander Lukashenko fehérorosz elnök nem sokkal magyar idő este szerint fél nyolc után bejelentette, hogy egész nap tárgyalásokat folytatott a Wagner zsoldoscsoport vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal megakadályozandó a konfliktus elmérgesedését. Lukashenko bejelentése szerint sikerült megállapodni a zsoldosvezérrel, így elkerülhető a vérontás orosz földön. A bejelentéssel egyidőben a Moszkva felé menetelő Wagner hadoszlop megállt.

vehir.hu
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. tegnap 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. tegnap 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. tegnap 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. 2024. július 22. 21:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.