Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C

Moszkva ellen fordult az orosz Wagner zsoldoscsoport

2023. június 24. 13:29 // Forrás: BBC
Szombaton elfoglalták a dél-oroszországi Rosztov városát és Moszkva felé indultak a Wagner zsoldoscsoport csapatai.

A Wagner zsoldoscsoport neve gyakran felmerült az ukrajnai háborúval kapcsolatos híradásokban: ők voltak azok, akik orosz részről a legnagyobb sikereket elérték az invázió során. Vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin azonban az elmúlt hónapokban egyre hangosabban kritizálta az orosz katonai vezetést a gyenge teljesítményéért és az utánpótlás és ellátmány megszervezésében mutatott tehetetlenségéért. A szópárbaj péntek éjszaka új szintre lépett, amikor Prigozsin kijelentette, hogy Ukrajna nem jelentett fenyegetést, mielőtt a háború elindult, a hadműveletet pedig a katonai vezetés a saját becsvágyából, előléptetések és kitüntetések reményében indította. Nem sokkal később robbanás történt a Wagner egyik táborában, amiért Prigozsin az orosz hadsereget vádolta – a katonai vezetés azonban tagadta, hogy ők nyitottak tüzet a zsoldoshadseregre. 

A Wagner szombat reggelre elfoglalta a dél-oroszországi Rosztov városát, ahol az ukrajnai háború egyik orosz műveleti központja működik, majd a magánhadsereg menetoszlopai megindultak Moszkva felé. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat reggeli rövid televíziós beszédében azt mondta: hátba szúrták a nemzetet, a zsoldoshadsereg vezetői pedig hazaárulást követnek el. Moszkvában és a környező régiókban terrorellenes intézkedéseket vezettek be, barikádokat építenek, és jelentések szerint az orosz hadsereg egy olajtározót is felrobbantott, hogy elvágja a nyersanyagoktól a Wagner csapatait. 

A Wagner lázadása valós veszélyt jelent a moszkvai vezetésre nézve, mert bár az orosz fővárosban számbeli és taktikai fölényben is vannak a fegyveres erők, a Wagner gyanúsan könnyedén foglalta el előbb Rosztok, majd Volonyezs városát is, és gyorsan haladnak az autópályán. Ez arra utalhat, amiről korábban már esett szó: az orosz katonák nem rajonganak a háborúért, a morál már az invázió kezdetén is alacsony volt, és a sikertelenség tovább rombolta a harci kedvet. Noha a papírforma szerint a Wagnernek nem lehet esélye eljutni a Vörös térig, nem zárható ki az a forgatókönyv, hogy az orosz katonák különösebb ellenállás nélkül, karbatett kézzel végignézik, ahogy a zsoldoscsoport végrehajtja tervét. A konfliktus végkimenete egyelőre megjósolhatatlan. 

FRISS (19:40) – Fehérorosz közvetítéssel zajlottak a tárgyalások a Wagner vezetőjével

Alexander Lukashenko fehérorosz elnök nem sokkal magyar idő este szerint fél nyolc után bejelentette, hogy egész nap tárgyalásokat folytatott a Wagner zsoldoscsoport vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal megakadályozandó a konfliktus elmérgesedését. Lukashenko bejelentése szerint sikerült megállapodni a zsoldosvezérrel, így elkerülhető a vérontás orosz földön. A bejelentéssel egyidőben a Moszkva felé menetelő Wagner hadoszlop megállt.

vehir.hu
további cikkek
Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. tegnap 21:09 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. 2024. április 30. 15:56 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. 2024. április 30. 9:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.