Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egry József 140 műalkotását vonultatja fel a megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata

2023. június 24. 11:33
Ünnepélyes keretek között nyitották meg a kivételes kulturális értékeket képviselő Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi című kiállítást péntek délelőtt. A művész munkáiból összeállított páratlan kiállításnak az idén 120 éves Laczkó Dezső Múzeum felújított épülete ad otthont, a nyitó tárlat a nagyközönség számára június 24-től látogatható.

Egry József, a Balaton festője születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított tárlat hűen tükrözi a jelenkort, Európa Kulturális Fővárosa 2023 szellemiségét, hiszen talán egyetlen művészünk sem kötődött ennyire egyszerre Európához, a magyarsághoz és a Balatonhoz is.  A szimbolikusan 140 műalkotást bemutató és a veszprémi múzeum mindhárom időszaki kiállítótermét megtöltő impozáns kiállítás keretében változatos programok is várják a festészet rajongóit. A festő munkásságát bemutató tárlat, nem csak a balatoni képekre koncentrál, hanem felvonultatja a festő olaszországi tanulmányútjai során készült alkotásokat is.

A megnyitón részt vett: Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és  dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszterA megnyitón részt vett: Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter

Az eseményt Porga Gyula polgármester köszöntőbeszéde nyitotta meg, aki az infrastrukturális fejlesztések és a közösségépítés fontosságáról beszélt az EKF programsorozat keretein belül. A polgármester elmondta: az EKF eredményei most látszódnak igazán, hiszen olyan ikonikus, történelmi épületeket sikerült hagyományhűen és mégis a modern korra formálva felújítani, mint például a volt Gyermekkórház, amely Acticity néven működik tovább, a Ruttner-ház, vagy éppen a Laczkó Dezső Múzeum. Az új épületek azonban csak akkor töltik be küldetésüket, ha azok egyben közösségépítő erővel is hatnak. A térség összetartó erejét és a múlt kincseit pedig tökéletesen szimbolizálja a most nyíló Egry József kiállítás.

Porga Gyula, polgármesterPorga Gyula, polgármester

A polgármester gondolatait Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter beszéde követte, aki többek között a térséghez kötődő személyes élményeiről is beszélt. A miniszter kiemelte: az EKF programjai, Veszprém 116 másik településsel együtt vonzza magához az embereket, akiknek büszkeség megmutatni a Bakony-Balaton térség kulturális értékeit, a közösség erejét, úgy, ahogy az itt élő emberek éreznek otthonuk iránt. A Laczkó Dezső Múzeum felújítása is ezt az eszmét közvetíti, hiszen elképesztő siker a régi értékeket ilyen színvonalon fenntartani. Egry József életútja pedig hűen mutatja be a Balatonhoz fűződő, semmihez sem fogható érzéseket, amelyeket művészetén át az egész világ megismerhet.

A honvédelmi miniszter Magyarország Kormánya nevében köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki részt vett ebben a nagyszabású projektben és az EKF cím elnyerésében, melynek gyümölcse ez a megnyitó is.

Porga Gyula, polgármester és Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszterPorga Gyula, polgármester és Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatójának szavai zárták a megnyitót, aki elmondta, jelentős mérföldkő a múzeum életében az épület teljeskörű felújítása, amelyre a 120 év alatt még nem volt példa. A felújítás teszi lehetővé, hogy a műtárgyak biztosítására megfelelő környezetet tudtak teremteni, úgy, hogy közben sikerült az eredeti állapotokat a lehetőségekhez mérten helyreállítani. A Laczkó Dezső Múzeum így olyan közösségi helyszínné válhatott, amelyben gondosan válogatott gyűjteményeket felvonultató kiállítások látogathatóak, hozzáértő szakemberek segítségével. Az igazgató megköszönte, hogy mindezekhez a támogatást is megkapták, mind a város, mind a polgármester úr részéről, illetve az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programtól.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatójaPéterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója

A tárlatot Nyáry Krisztián író nyitja meg szombaton 16 órától, aki tárlatvezetést is tart héttől, ám erre már minden hely elkelt. Este tíztől pedig Sipos Anna, az Egry 140 kiállítás kurátora tart tárlatvezetést, amire a program@ldm.hu ímél címen lehet bejelentkezni.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. ma 11:39 Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta A Komáromi Sándor vezette Pannon Színitanoda számos elismerést zsebelt be az elmúlt időszakban. Vezetője megkeresésünkre részletesen elmondta, pontosan milyen fesztiválokon jártak, de megtudtuk azt is, hogy Komáromi Sándor csapatához még most sem késő csatlakozni. tegnap 12:11 Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét kereszténység Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét A Szentatya májusban döntött arról, hogy Bódi Mária Magdolnát a boldogok sorába emeli, ezzel a Veszprémhez kötődő szentéletű személyek között Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Margit mellett immáron a vértanúhalált halt fiatal lányt is tisztelhetik a keresztény katolikusok. Van viszont még egy olyan ember, akinek élete összefonódott Veszprémmel, mégis Olaszországban sokkal nagyobb kultusz övezi a nevét, mint Magyarországon. Boldog Ilona a mai Margit-romok között élte az életét, a legendák pedig arról szólnak, hogy itt több csoda is történt az apácával, de mindez csupán egy középkori egyházpolitikai vita miatt lett szélesebb körben ismert. 2024. június 18. 15:21 Perverz magyar népmesék? Perverz magyar népmesék? Mindig is arra vágytam, hogy felnőtt fejjel megmutathassam a kislányomnak a kedvenc meséimet, és közösen átéljük újra azt a varázslatos világot. Nem úgy képzeltem azonban, hogy zavartan nézek, hol a gyerekre, hol a tévére, hogy vajon ő is látta-e, amit én láttam. 2024. június 17. 16:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.