Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C

Egry József 140 műalkotását vonultatja fel a megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata

2023. június 24. 11:33
Ünnepélyes keretek között nyitották meg a kivételes kulturális értékeket képviselő Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi című kiállítást péntek délelőtt. A művész munkáiból összeállított páratlan kiállításnak az idén 120 éves Laczkó Dezső Múzeum felújított épülete ad otthont, a nyitó tárlat a nagyközönség számára június 24-től látogatható.

Egry József, a Balaton festője születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított tárlat hűen tükrözi a jelenkort, Európa Kulturális Fővárosa 2023 szellemiségét, hiszen talán egyetlen művészünk sem kötődött ennyire egyszerre Európához, a magyarsághoz és a Balatonhoz is.  A szimbolikusan 140 műalkotást bemutató és a veszprémi múzeum mindhárom időszaki kiállítótermét megtöltő impozáns kiállítás keretében változatos programok is várják a festészet rajongóit. A festő munkásságát bemutató tárlat, nem csak a balatoni képekre koncentrál, hanem felvonultatja a festő olaszországi tanulmányútjai során készült alkotásokat is.

A megnyitón részt vett: Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és  dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszterA megnyitón részt vett: Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter

Az eseményt Porga Gyula polgármester köszöntőbeszéde nyitotta meg, aki az infrastrukturális fejlesztések és a közösségépítés fontosságáról beszélt az EKF programsorozat keretein belül. A polgármester elmondta: az EKF eredményei most látszódnak igazán, hiszen olyan ikonikus, történelmi épületeket sikerült hagyományhűen és mégis a modern korra formálva felújítani, mint például a volt Gyermekkórház, amely Acticity néven működik tovább, a Ruttner-ház, vagy éppen a Laczkó Dezső Múzeum. Az új épületek azonban csak akkor töltik be küldetésüket, ha azok egyben közösségépítő erővel is hatnak. A térség összetartó erejét és a múlt kincseit pedig tökéletesen szimbolizálja a most nyíló Egry József kiállítás.

Porga Gyula, polgármesterPorga Gyula, polgármester

A polgármester gondolatait Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter beszéde követte, aki többek között a térséghez kötődő személyes élményeiről is beszélt. A miniszter kiemelte: az EKF programjai, Veszprém 116 másik településsel együtt vonzza magához az embereket, akiknek büszkeség megmutatni a Bakony-Balaton térség kulturális értékeit, a közösség erejét, úgy, ahogy az itt élő emberek éreznek otthonuk iránt. A Laczkó Dezső Múzeum felújítása is ezt az eszmét közvetíti, hiszen elképesztő siker a régi értékeket ilyen színvonalon fenntartani. Egry József életútja pedig hűen mutatja be a Balatonhoz fűződő, semmihez sem fogható érzéseket, amelyeket művészetén át az egész világ megismerhet.

A honvédelmi miniszter Magyarország Kormánya nevében köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki részt vett ebben a nagyszabású projektben és az EKF cím elnyerésében, melynek gyümölcse ez a megnyitó is.

Porga Gyula, polgármester és Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszterPorga Gyula, polgármester és Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatójának szavai zárták a megnyitót, aki elmondta, jelentős mérföldkő a múzeum életében az épület teljeskörű felújítása, amelyre a 120 év alatt még nem volt példa. A felújítás teszi lehetővé, hogy a műtárgyak biztosítására megfelelő környezetet tudtak teremteni, úgy, hogy közben sikerült az eredeti állapotokat a lehetőségekhez mérten helyreállítani. A Laczkó Dezső Múzeum így olyan közösségi helyszínné válhatott, amelyben gondosan válogatott gyűjteményeket felvonultató kiállítások látogathatóak, hozzáértő szakemberek segítségével. Az igazgató megköszönte, hogy mindezekhez a támogatást is megkapták, mind a város, mind a polgármester úr részéről, illetve az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programtól.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatójaPéterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója

A tárlatot Nyáry Krisztián író nyitja meg szombaton 16 órától, aki tárlatvezetést is tart héttől, ám erre már minden hely elkelt. Este tíztől pedig Sipos Anna, az Egry 140 kiállítás kurátora tart tárlatvezetést, amire a program@ldm.hu ímél címen lehet bejelentkezni.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. tegnap 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48 Jubileumot ünnepelt a Bárczi Jubileumot ünnepelt a Bárczi Gálával ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját a Bárczi Gusztáv iskola pénteken az Agórában.  2023. december 2. 10:22 Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás kultúra Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás Péntek délután a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában nyílt kiállítás, Festőnők a szabadban címmel, Bottyán Marianna festőművész és az Art Natura Csoport veszprémi tagjainak közreműködésével. A közös bemutatkozó tárlat december nyolcig látogatható. 2023. december 1. 23:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.